5 Юни, 2020 09:26 1 081 1

Новият премиер на Косово ще води диалог със Сърбия

  • косово-
  • сърбия-
  • абдула хоти-
  • диалог

Той няма да направи грешката да избира между САЩ и Европейския съюз

Новият премиер на Косово ще води диалог със Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Новият премиер на Косово Абдула Хоти заяви, че ще оглави делегацията на страната си в диалога с Белград, защото това е предвидено в Конституцията на страната, пише белградският ежедневник „Политика“.

„През 2019 г. Конституционният съд взе решение, че премиерът представлява Косово на международната сцена“, каза Хоти пред RTK. Той каза, че е имал контакти с пратеника на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак малко, след като беше избран за министър-председател, предаде агенция "Фокус".

„Веднага след избора ми имах контакт с Лайчак. Бях наясно с нашия ангажимент за диалог. Установихме първите контакти с него. Както и с г-н Борел и други представители на институциите“, заяви Хоти. Той добави, че няма да направи грешката да избира между САЩ и Европейския съюз, но ще си сътрудничи и с двете страни по въпроса за диалога между Белград и Прищина.

„Няма да допуснем грешката да бъдем само на една страна, между САЩ и ЕС. Ние сме от двете страни, няма да влезем в диалог без Вашингтон. Има огромен интерес от Вашингтон към прилагането на споразумението“, отбеляза новият косовски премиер. Той също така потвърди, че бившият премиер Албин Курти не го е чакал в кабинета, за да му предаде длъжността. „Мисля, че това показва липсата на институционална култура. Трябва да се примирим с ротациите във властта. В бъдеще аз ще го предам на някой друг“, заяви Хоти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 778

    3 4 Отговор
    Проблемът е, че със Сърбия просто не може да се води диалог. Затова и 10 г. бяха във война и всички страни излязоха от Югославия.