Last news in Fakti

11 Юни, 2020 11:15 1 838 24

САЩ вече не искат да плащат "прекалено много" за чуждата сигурност

  • германия-
  • ричард гренел-
  • сащ-
  • армия-
  • войници-
  • сигурност

Американските данъкоплатци вече нямат желание да плащат прекалено много за отбраната на други страни

САЩ вече не искат да плащат "прекалено много" за чуждата сигурност - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ планират да изтеглят част от военните си сили от Германия, защото американците не желаят "да плащат прекалено много" за сигурността на други страни. Това заяви досегашният посланик на САЩ в Германия Ричард Гренел, цитиран от "Ройтерс".

Президентът Доналд Тръмп е наредил 9500 американски войници да бъдат изтеглени от Германия, съобщи в петък високопоставен представител на САЩ. Това би съкратило американския военен контингент в тази страна до 25 000 военни.

Гренел, който на 1 юни подаде оставка като посланик на САЩ в Германия, заяви за видеоканала на "Билд": "Американските данъкоплатци вече нямат желание да плащат прекалено много за отбраната на други страни. В Германия остават 25 000 американски войници, това не е малко." Самият Гренел заяви, че ще съсредоточи своите дипломатически усилия в отношенията между Косово и Сърбия.

Тръмп отдавна настоява Германия да повиши разходите си за отбрана и обвинява Берлин, че е "пленник" на Русия заради частичната зависимост на страната от руски енергийни доставки. Решението на Тръмп да съкрати американското военно присъствие е заварило неподготвени редица висши представители на националната сигурност на САЩ, а Пентагонът все още не е получил официална заповед за това изтегляне.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еее

    20 5 Отговор
    Парътъ свършъ!

    Коментиран от #2

  • 2 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Еее":

    Не бой се тъпаци като България, Румъния, Полша....
  • 3 Гост

    24 8 Отговор
    А всъщност, трябва да се изтеглят от всяка една държава, освен ако не са поканени от правителството й! А въпросната покана трябва да бъде след проведен референдум! Така се прави, когато на територията на НЕЗАВИСИМА държава, следва да влязат военни подразделения на друга държава! В противен случай си е ОКУПАЦИЯ!
  • 4 Диверсант

    23 6 Отговор
    Това ще е вица на деня. АМЕРИКАНЦИТЕ ПЛАЩАЛИ ЗА ЧУЖДА СИГУТНОСТ.. ........... Някой да ги е викал да го пазят. Досега единствено Асад е потърсил помощ от чужда страна.

    Коментиран от #6

  • 5 В.В.

    16 6 Отговор
    Янки Гоооо хоом.Вие сте неканени и ненужни...И некадърни... Всъщност ,кой си е подлога,такъв си остава за вънредно дълго време..И България ,реши сама да се подложи на тоз. ОЧАРОВАТЕЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ...ЩЕ Я К.ЕЦАТ НОНСТОП...ДОРДЕ ПОСИНЕЕ ОТ .БАНЕ....
  • 6 Това не се брои

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Диверсант":

    Международно признатото либийско правителство поиска официално военна помощ от Турция. Целта на подкрепата по въздух, земя и море е да спре офанзивата на така наречената либийска национална армия към Триполи.
  • 7 Ххх

    15 4 Отговор
    Американците плащали за чужда сигурност ? Нима ? Имат военни бази и контингенти едва ли не по цялото земно кълбо. И защо ? За да пазят някого ? Или за да налагат глобалната си политика и да създават военни угрози за потенциалните им противници, като Русия и Китай. Само че чрез военните съюзи и договори те налагат на своите съюзници определени икономически и търговски взаимоотношения, включително и при търговията с оръжие. И мисля, че би следвало да се направи един обективен паралел и оценка, какво печелят, и какво губят САЩ от взаимоотношенията със съюзниците си. Колко плащат американските данъкоплатци за издръжката на американските войски в чужбина, и колко печелят американските производители на оръжие от износа му в страните, които са под американско влияние. И да не се окаже че САЩ по скоро доят съюзниците си с изключително високите цени, по които им продават оръжието си, отколкото да твърдят, че съюзниците лежали на плещите им по отношение на сигурността си. А и в последно време Щатите се опитват да прехвърлят все по голяма част от разходите за издръжка на военните им контингенти на страните, в които са разположени. Показателен в това отношение беше скандалът между САЩ и Южна Корея относно разходите, които американската страна се опита да прехвърли на южнокорейските си съюзници.
  • 8 Тито

    13 5 Отговор
    НАТО се разпада до 3-4 години.
  • 9 Сериозни размисли

    8 1 Отговор
    Какво ще прави сега гърция, те подскачат като японско петле защото се надяват на помощ.

    Коментиран от #14

  • 10 Ххх

    6 2 Отговор
    ФАКТИ.БГ

    САЩ и Южна Корея се скараха жестоко заради...
    19 Ноември, 2019 12:239 63931
    САЩ и Южна Корея се скараха жестоко заради...
    Двустранните преговори за подялба на военните разходи са прекъснати поради остри разногласия

    Преговорите между официални представители на Южна Корея и САЩ относно споделянето на издръжката на американските войски в Южна Корея бяха прекъснати поради силното разминаване в позициите на двете страни, предаде Ройтерс.
    Проблемът е в искането на САЩ Сеул да поеме около 5 млрд. долара от годишната издръжка, което надвишава над 5 пъти сумата, която Южна Корея се съгласи да плати за последната година (896 млн. долара), твърдят южнокорейски депутати, цитирани от агенцията.
    Сривът на преговорите е в рязък контраст, придобил и публичност, с 66-годишния военен съюз между двете страни, които взаимно се обвиниха в липса на желание за честен и справедлив компромис за издръжката на 28,5-хилядния американски военен корпус, който служи като възпираща сила срещу Северна Корея, отбелязва Ройтерс.

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Казуар

    5 12 Отговор
    Пак вой на руските подлоги.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сериозни размисли":

    България и на петле не мяза.Жив запъртък сме.
  • 15 Бачо Киро

    12 2 Отговор
    Че нали ако разкарат армията си от базите по целия свят и САЩ ще приключи? Гламавите цивилни да не мислят, че евтиният бензин, примерно, в САЩ се случва на магия? Ако не е армията да прилага доктрините, обитателите под мостовете ще са в пъти повече...
  • 16 kjl

    7 2 Отговор
    Това просто не е вярно, защото за тези "натовски" войски плаща Германия. А последно САЩ ги бяха задължили да плащат и разходите на жените и децата на военослужещите когато се прибират до САЩ във ваканция. Германия трябва да вика ура и да съкрати още малко плашанията по въпроса.

    Коментиран от #17

  • 17 Е да ама не

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "kjl":

    Новината е стара, преди 20 дена DW го обяви.
  • 18 Бай хой

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ххх":

    Сейчас пък се изпокараха за разпръснатите листовки от НПО над Северна демократична Корея. Янки гоо хом. Ще останат само марийките.
  • 19 Не разбраха ли

    10 1 Отговор
    Всички държави,че Дончо е Търговец.С главно Т.Директно и безкомпромис ,буквално задължи всички страни- членки на съюза,да отделят по 2% от БВП за " превъоржаване".От кого ще купуват е кристално ясно.Това са стотици милиарди вливащи се в щатската икономика.Това е основния мотив за масовото облъчване с " руска заплаха".Купувай ( от нас), но ако те е страх от руснака,ще плащаш на мойте войници.Да те пазят! Пълен абсурд отвсякъде.Руснака има територия, за още пет Русии с толкова население, отделно суровинна база - две Менделееви таблици.Ще ръгне да воюва за територия!?

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Не разбраха ли":

    Абсолютно вярно! Борбата е за пазари, а не за територии! Много важно като имаш територии, но нямаш пазари, за да продаваш стоките си!
  • 21 Руснака воюва не за менделееви таблици

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "Не разбраха ли":

    А за да има на кой да ги продава за да не умре от глад.

    Коментиран от #22

  • 22 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Руснака воюва не за менделееви таблици":

    Ресурси винаги са необходими, та не ги мисли руснаците. Пазарите са важни, защото те водят със себе си и потреблението на стоки и услуги, т.е. кредитите, а кредитите - заробването! Този, който държи дълговете, той дирижира политиката! Да ти е ясно!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.