10 Юни, 2020 20:30 3 290 15

Меркел е от друго тесто. И това силно дразни Тръмп

  • ангела меркел-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • германия

Ако Доналд Тръмп се провали на изборите през ноември, отношенията между САЩ и Германия навярно бързо ще се нормализират

Меркел е от друго тесто. И това силно дразни Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Бившата ФРГ беше държава без своя външна политика", казваше някога Хенри Кисинджър. Доналд Тръмп съвсем очевидно тъгува по онези времена, когато Германия нямаше право на собствени интереси, освен с благословия от САЩ.

 

Има ли Германия право на собствени интереси, които да защитава пред света? Отговорът от Вашингтон звучи категорично: само ако американското правителство даде благословията си! В момента САЩ заплашват със санкции европейските фирми, които участват в строежа на газопровода „Северен поток 2". Нека припомним: предвидено е маршрутът на този газопровод да доставя руски природен газ по дъното на Балтийско море директно за Германия, а оттам и за други държави от ЕС, заобикаляйки всички останали страни в региона.

Германия е страна, която живее от своя износ. Нейната индустрия има нужда от енергийна сигурност. Затова бизнесът и правителството подкрепят строежа на този газопровод, но се опитват да се съобразят и с възраженията срещу проекта, които изказват някои страни – най-вече Полша и Украйна.

Един не особено дипломатичен посланик

Белият дом обаче изобщо не се интересува от това. Президентът Тръмп иска на всяка цена да спре газопровода.

Един от най-яростните му помощници беше досегашният посланик на САЩ в Берлин Ричард Гренел. Дипломатът, който не се отличаваше с особена дипломатичност, все пак даде своя принос за развитието на германско-американските отношения: той подаде оставка и напусна Германия на 1 юни.

Друг гръмогласен агитатор срещу газопровода е Тед Круз – сенатор с крайнодесни убеждения от Тексас. Някои негови съпартийци го смятат за въплъщение на дявола. Други не на шега разправят, че ако Круз легне тежко ранен, няма да се намери човек в Конгреса, който да му повика линейка. Сенаторът от дълги години е спонсориран от американската фракинг-индустрия, която иска да продава своя газ и в Европа. Проблемът обаче се крие в това, че добивът на американския газ е труден в техническо отношение, поради което е по-скъп от руския. Вашингтон – този някогашен защитник на свободната пазарна икономика – сега значи се опитва да блокира свободната конкуренция. Затова от САЩ размахват тоягата на санкциите – това е политиката, която Тръмп нарича „Америка преди всички". А той явно си дава сметка, че нанася вреди на отношенията с един от най-верните съюзници на САЩ.

Тръмп официално хвали канцлерката Меркел. Но медиите и хора от правителството твърдят, че на личните им срещи хвърчи перушина. Само че канцлерката на Германия е от съвсем различно тесто. Тя не е като премиера на Черна Гора, който позволи на Тръмп да го изблъска на заден план, за да не му препречва погледа. С Меркел подобно нещо няма как да се случи. Тя не е от хората, които лесно се плашат, а това очевидно ядосва Доналд Тръмп.

Изтеглят близо една трета от американските войници в Германия

Сега той явно е решил да я накаже заради нейната непочтителност и още тази година да изтегли от Германия 10 000 американски войници. Мнозинството германци няма да се разтревожат от подобна новина, докато страната им не е изложена на външна военна заплаха. Хората и без това от години протестират срещу шума и замърсяванията на околната среда, създавани от американската армия в Германия. От изтеглянето на войските обаче истински се страхуват общините, както и бизнесът около американските военни бази в Германия, които ще понесат финансови загуби.

Американците поддържат свои военни бази в Германия, защото това отговаря на собствените им интереси – всички техни акции в Ирак и Афганистан се управляват именно от базите им на германска земя. Ако Тръмп сега изтегли голям военен контингент, той ще навреди основно на самия себе си, а и допълнително ще отчужди САЩ от Европа. От всичко това ще печели Китай. Защото всеки конфликт между западните партньори засилва позицията на Пекин.

Със сегашната си политика американците едва ли могат да разчитат на европейска подкрепа в търговския си спор с Китай. Напротив. През юли Берлин поема ротационното председателство на ЕС. Канцлерката Меркел държи на идеята си за среща на върха между държавните и правителствените ръководители от ЕС заедно с китайския президент Си Дзинпин – макар че първоначалната дата в средата на септември беше отменена заради пандемията от коронавирус. Ако срещата се проведе непосредствено преди президентските избори в САЩ тази есен, това би било дипломатическа провокация. Защото Тръмп няма да е сред поканените. Би могъл единствено да споделя своите наблюдения в Туитър.

Надеждите, свързани с 3 ноември

Ако Доналд Тръмп се провали на изборите през ноември, отношенията между САЩ и Германия навярно бързо ще се нормализират. Защото кандидатът на демократите Джо Байдън много добре разбира, че и Германия има право на собствени интереси. А и да ги защитава.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    11 1 Отговор
    от същото тесто е като тия които го възпрепятстват в САЩ -тя им е едно от стълбчетата
  • 2 нашия

    7 0 Отговор
    газене на тия му е майката-но нали трябва да е 'демократично'

    Коментиран от #8

  • 3 нашия

    15 3 Отговор
    Дони е започнал нещо което дано има сили да довърши-ако ли не-ядеме дървото всички и то много скоро
  • 4 РЪМПЕЗИ

    13 15 Отговор
    ДАВАЙ МЕРКЕЛ...ПОНЕ СЪС ТЕБ ДА СЕ ГОРДЕЕМ..НЯМА САЩ, НЯМА КИТАЙ, НЯМА РУСИЯ..САМО ТИ МОЖЕШ ДА ЗАЩИТАВАШ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНТЕРЕСИ...НАИСТИНА ОТ ДРУГО ТЕСТО Е...
  • 5 Мето

    11 13 Отговор
    Евала на Меркел. Вярваме в нея.
  • 6 РЪМПЕЗИ

    4 9 Отговор
    ГЛЕДАЙТЕ ТРЪМП КАК Е ЗАСТАНАЛ МИРНО И САМО СЛУША НАПЪТСТВИЯТА...
  • 7 Чичо Сам

    10 7 Отговор
    Такава смешна и малоумна статия, отдавна не бях чел, въпреки, че ДВ са майстори на лъжите.... За us армията е много по изгодно да се премести в Румъния и Полша. А тестото на Меркел е от изключително ниско качество:)
  • 8 Дядото

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "нашия":

    Президента Тръмп е прав защото Меркел лицемерничи. Кога Германия ще иска военна помощ и национална сигурност от опасните и агресивни руснаци и китайци. Тя хем дава достъп до немската икономика на руснаците чрез Северен поток 1,а сега и Северен поток 2,тоест налива и осигурява на руснаците милиарди евра които отиват за направа на оръжия насочени срещу Нато и натовските държави едната от които е Германия. Значи Меркел иска САЩ да ги пазят от руснаците, а те нито си увеличават военния бюджет нито спират паричния поток за Русия. Не става с две дини под една мишница. Бившият министър Ханс Дитрих Геншер го бе казал много ясни и точно. По добре американци да те окупират, отколкото руснаци да те освобождават. Ес прави груба грешка като се сближава (налива) пари в Китай.

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Дядото":

    Единственият, който трябва да увеличи бюджета си за нато е сащ. Предлагам ти да видиш колко внася ЕС в лицето на всички държави, които участват и колко внася сащ. Ако трябва Германия да увеличи бюджета, то трябва да бъде за европейска армия, която е крайно време да бъде създадена
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 нашия

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дядото":

    прав си за икономическата страна -в по-голямата част-според мен и тя ще се оправи когато и смисловата част за това накъде и как да вървим се реши-либерасти и ДЕМОНОкрати или по-трезво мислещи хора
  • 13 Атина Палада

    7 3 Отговор
    Меркел е от тестото на Клинтънови,затова е и против Тръмп. Затова и води анти -европейска политика. Цялата върхушка на ЕС са пионки на глобалистите и са вредни за Европейските народи.
  • 14 Верно ли

    2 1 Отговор
    Дойче зеле (глашатая на неолиберастите) силно са се притеснили от действията на Дончо - значи е на прав път.
  • 15 ФАКТ !!!

    1 0 Отговор
    Не ми харесва това,че всички трябва да се подчиняват на САЩ !!! Аз съм за повече жени в политиката като Меркел !!!