Last news in Fakti

12 Юни, 2020 11:20 12 458 92

Нова ракета променя условията на сблъсъка между Русия и САЩ

  • русия-
  • сащ-
  • ракета-
  • военноморски сили-
  • кораби-
  • сблъсък-
  • флот-
  • пво-
  • панцир-
  • радари

Руският флот не трябва да очаква нищо хубаво

Нова ракета променя условията на сблъсъка между Русия и САЩ - 1
Снимка: Wikipedia
Материал от Поглед.инфо

На пръв поглед незначително, но всъщност много важно от военно-техническа гледна точка събитие се случи в САЩ. ВМС на САЩ започнаха изпитателни полети на палубни самолети с нова модификация на ракетата AGM-88 HARM, предаде "Поглед Инфо", позовавайки се на американски медии.

След приключване на тестовете, ударните възможности на ВМС на САЩ ще нарастват с пъти - и руският флот не трябва да очаква нищо хубаво. Самата ракета AGM-88 е стара, използвана е по време на войната в Залива през 1991 г. Концепцията на ракетата също не представлява нищо иновативно - това е свръхзвукова (1,84 пъти скоростта на звука) ракета с малък размер, насочена от излъчването на радарна станция. Ракетата е създадена по програма HARM - High-speed Anti Radiation Missile - Високоскоростна антирадарна ракета. Съкращението HARM се превежда и като думата "вреда".

Масовото използване на тези ракети се превърна в един от основните компоненти на успеха в унищожаването на иракските и по-късно югославските системи за ПВО. Малкият размер на ракетата и високата скорост я превръщат в почти неудържима мишена за старите зенитно-ракетни системи. В Русия първият комплекс, способен повече или по-малко надеждно да прехване такава ракета, е „Панцир“. Старите версии на AGM-88 имаха един недостатък - малък обхват. При такъв обсег ракетният носител е твърде близо до системите за ПВО на противника. И ако в Ирак и Югославия това е поносимо, то в битка с въоръжените сили на сериозни противници (например, с прехващащи самолети и системи за ПВО на дълги разстояния) това може да излезе скъпо. Вторият проблем е, че при използването на такива ракети врагът се научава да изключва своевременно радарите си или да ги превключва в пасивен режим. Или по някакъв друг, по-хитър начин да противодейства на успешното им приложение. Затова през 2005 г. италианските ВВС възложиха разработването на варианта AGM-88E. Програмата получи съкращението AARGM - Advanced Anti-Radiation Guided Misle („Разширена анти-радарна и управлявана ракета“). Нейната разлика е комбинираната глава за насочване, способна да работи както по обичайния начин, така и с радар милиметров обхват. Последният режим позволява да се откриват радарни антени, дори ако самите радари са изключени.

Ракетата също има инерционна навигационна система и като спомагателна - спътникова. Тези системи я довеждат в района, където се предполага присъствието на вражеския радар, след което тя сама започва да търси целта. Тестовете са успешни и американците поръчват същата ракета за себе си. Тогава никой наистина не знае в какво в крайна сметка ще се превърне. През 2015 г. ракетата е успешно изпитана срещу подвижна повърхностна цел - комбинацията от радарно-търсеща и насочена глава към източник на радиоемисии е много ефективна. И през 2016 г. в САЩ започна работа по нова модификация. Задачата беше да се „слее” системата за насочване от модела „Е”, със стандартен фюзелаж и реактивен ускорител, благодарение на който ракетата ще лети до значително по-голям обсег. Проектът получи съкращението AARGM-ER (Extended Range - "увеличен обхват"). И сега, след четири години експлоатация, ракетата (все още не е готова за изстрелване) вече е летяла в самолет. Смята се, че това оръжие скоро ще стане серийно. В крайна сметка в тази ракета нов е единствено ускорителят, всичко останало вече се произвежда. И това е много лошо за всички противници на САЩ, включително за Русия.

Неочаквани възможности

Само добавянето на допълнителен обхват към ракета изведнъж се превръща в голям проблем. Сега носителят на тази ракета (самолет на ВМС или ВВС на САЩ) може да я изстреля, оставайки извън района на действие на повечето от съществуващите системи за ПВО в света. А в случая на далекобойните С-200, С-300PMU и С-400 - ще стоят достатъчно далеч, за да имат време да извършат зенитната маневра и да се измъкнат от изстреляната върху тях зенитна ракета (SAM). Някои местни журналисти дори нарекоха новата ракета „убиецът на С-400“. Малко вероятно. Руската сухопътна система за противовъздушна отбрана разполага със значителен брой системи за противовъздушна отбрана „Панцир“ за покриване на S-400 в случай на ограничен конфликт. Освен това в интерес на Сухопътните войски има експериментална разработка по темата „Деривация на противовъздушна отбрана“, резултатът от която вече експерименталната артилерийска система 2C38 - неизлъчваща оптично-електронна система за откриване на въздушни цели, работеща заедно със система за лазерно определяне на целта, 57-мм автоматично оръдие и управлявани ракети. Заедно с „Панцир“, тези системи са в състояние да отблъснат много плътна атака, а фалшивите цели могат да разсейват пропуснатите ракети. При такива условия вероятността за оцеляване на защитената цел (системите за ПВО на дълги разстояния) е много висока. Освен това, не забравяйте за руските изтребители. С правилното планиране на военните операции и компетентното управление на сили и средства от наша страна те ще посрещнат атакуващия враг много далеч от неговата пускова линия. Шансовете да се отбие ракетата са големи. Работата е обаче, че американският палубен самолет, за който е предназначена новата ракета AARGM-ER, най-вероятно ще оперира не на сушата, а на военноморски цели. Това е пряката му цел в миналото и американците скоро ще се върнат към това. И тогава изведнъж всичко се променя. Съединените щати са имали противорадарни ракети и преди. Но за да нанесат удари по повърхностните кораби, техните носители трябва да бъдат в зоната на поражение на военноморските системи за ПВО. И сега, с появата на тази ракета, няма да е необходимо. Тук няма да даваме реални цифри, но ако вярваме, че обсегът на AGM-88 с новия ускорител ще бъде удвоена, се оказва, че обхватът на насочване на най-новите ни комплекси „Полимент-редут“ е десетки километри под максималния обхват. Не е сигурно насочването на ракети от такова разстояние. Врагът, за разлика от корабите на руския флот, ще може да изстрелва ракети. Това е първият акт на драмата. Второто е количеството оръжие на борда на самолета. Стандартното средство за авиация на ВМС на САЩ срещу надводни кораби е противокорабната крилата ракета AGM-84 „Харпун“.

В зависимост от обхвата, в който е нанесен ударът, палубният самолет F/A-18 може да носи от една до две такива ракети. При поразяване на цел с висок приоритет ще се изстрелят две. Типичният размер на ударната група, която може да бъде изпратена до целта от един ядрен самолетоносач е 24 самолета, което води до залп от 48 ракети. За да се отблъсне такъв залп, врагът се нуждае от много неща, включително от точния брой канали за насочване. Но основното е, че има нужда от средства за сваляне. За да бъдат свалени 48 „харпуна“, е необходимо военноморската група на руския флот да може да изстреля около 96 ракети за кратко време. Това е съвсем реално за група от четири военни кораба. Например, фрегати от проект 22350, които скоро ще станат основа на руския повърхностен флот на далечната морска зона. Всяка от тях има 32 зенитни ракети. Ракетните крайцери от проекти 1164 и 1144 носят още повече ракети (макар и в комплекси, които вече са остарели). Какво променя новата американска ракета? Това, че е достатъчно лека, че да може да се качва на борда на самолети в големи количества, до четири на самолет. И също (и това е най-важното) - че корабните системи за противовъздушна отбрана не могат да се използват срещу него, той е насочен към работещите радари! И ако изключите радара, тогава нейната насочваща глава влиза в игра и ще намери радиоконтрастния кораб - и всичко това при близо 100% шанс самолетоносачът да оцелее. Няма да можем да насочим нашите ракети към тези ракети и не можем да избегнем поражението им чрез изключване на радарите. Ако старият „Харпун“, при цялата си опасност и малки размери, все пак е дозвуков и дава известно време за отблъскване на удара, то сега въпросът е съвсем различен. AARGM-ER с почти еднакъв диапазон на изстрелване отива към целта повече от два пъти по-бързо, което означава, че времето за отразяване на залп с дори същия брой ракети е наполовина повече.

Вместо 48 „харпуна“ с дозвукова скорост, руските кораби ще трябва да се справят с приблизително 96 „много силно свръхзвукови“ AARGM-ER и в плъен залп. Ако искате да стреляте по всяка цел с двойка ракети, ще трябва да имате 192 ракети в защищаващата се корабна група, което в общи линии ще бъде просто технически невъзможно. И няма да има толкова много насочващи канали и няма да има достатъчно време за отблъскване на удара с толкова свръхзвукови ракети. Това е проблемът за руския флот, който се създава от един единствен нов ускорител за не най-новата американска противорадарна ракета. Силата на експлозията на 66-килограмова бойна глава, въпреки че няма да позволи да се унищожи кораба, ще нанесе значителни поражения и ще лиши кораба от възможността да се защити. В резултат на това довършването му ще бъде въпрос на поредната атака. Освен това американците все още имат такава вариант като комбинираната употреба на ПРР и "Харпун". Това изостря дилемата „включете радара, за да получите ракети в антената или да го изключите, за да ви се забият в корпуса и надстройката“. Няма изход в рамките на тази ситуация сред корабите, които сега Русия строи или проектира. Сухопътните сили и противоракетните сили могат да разчитат на системи за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие, „Панцир“ и на 57-милиметровите ПВО-установки (в бъдеще). Но въпреки че има морски вариант на „Панцир“, той не може да бъде поставен в нужното количество на нито един кораб. Малки по размер зенитни ракети биха могли да помогнат, но те не могат да бъдат доведени до серийно производство по никакъв начин. Неизлъчващи системи за откриване на цели, автоматични оръдия с насочени снаряди и такива снаряди сами по себе си биха могли да помогнат - но те не са във флота, флотът не ги разработва и не ги поръчва. Могат да помогнат собствените самолетоносачи, чиито самолети могат да свалят носителите преди да изстрелят ракетите, но нашият самолетоносач е един и във вечен ремонт. С други думи, една евтина модификация на американската серийна ракета вече е в състояние да създаде много проблеми на руския флот.

Изводи за бъдещето

Време е руският флот да се подготви да отблъсне толкова мащабни удари, които той никога не очакваше да срещне. Ключовите компоненти на успеха ще бъдат едновременно разполагане на малки по размер зенитни ракети, хеликоптери с радар, способни да дадат предварително цел указване на корабните системи за ПВО отбрана на разстояние, по-голямо от собствения им обсег, автоматични оръдия с насочени снаряди, заглушаващи системи, които могат напълно да „заслепят“ тези диапазони, в които оперира насочващата се глава на атакуваща ракета. Всичко това е технически осъществимо ... просто трябва да се направи и това е всичко. И ние също трябва наистина сериозно да се погрижим за неизлъчващите системи за прицелване - това е изискването буквално за утре. И, разбира се, си струва да се научим от американците как те само за стотинки принуждават своите не толкова богати съперници да харчат огромни пари за разработване на контрамерки за борба с американското оръжие. Мнозина не разбират, че Съединените щати с огромния си бюджет често решават проблема с осигуряването на своите сили с оръжие много по-евтино от нас, които имаме съвсем различен военен бюджет. Бихме искали също да можем да направим това. Но разработването на инструмент срещу новите американски ракети е все пак по-важно.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    43 9 Отговор
    Въйййй, ана майкоооо.
  • 2 Осман

    12 47 Отговор
    Моето сърце принадлежи на Герб другари
  • 3 Путлян

    24 74 Отговор
    Досвидания Раша!

    Коментиран от #14

  • 4 Монгола

    62 27 Отговор
    Снетки без кръчмар С400 и С500 летят със 6000-8000 и простата арихнетика показва че 5 пъти звука е по бързо от 1,86 звука та чеее някой не може да смята! Паубното хвърчило няма шанса да се доближи до по малко от 400 км от руските бойни кораби за да пусне анимацията!!!

    Коментиран от #84

  • 5 кълвач

    25 2 Отговор
    Подпис: САЩ! Това означава, че никакви кораби и подобни глупости не са ни необходими!
  • 6 В.В.

    29 14 Отговор
    Сега вече седесарите се замаяха от новината...Ей сега ще замятат бомби и атоми....
  • 7 България

    17 18 Отговор
    Тука ще имаме ли такива за новите самолети трябва да купим да двойно тройно по висока цена като за нас ще ги използваме срещу Русия .
  • 8 Ивайло

    46 12 Отговор
    С много приказки-нищо. Една рутинна модернизация на стара ракета. Неща, които се правят постоянно от всички производители. Каква точно е новината?
  • 9 АДМИРАЛ

    35 26 Отговор
    Руския флот притежава ракетоносци които пускат ракети над 1000 км растояние и имат кораби от клас,, САМУМ" които са точно за тази задача да поразяват самолетоносачи и цялото съединение!

    Коментиран от #61, #73

  • 10 стоян георгиев

    22 46 Отговор
    веднага да се активират руските професори по ракетостроене пишещи в саита!!!!!без да съм специалист мога да кажа че руските ракети,самолети,танкове са отдавна морално и технически непригодни за водене на воина.примери бол.кеф ти ирак кеф ти сирия афганистан и т.н.та ситуацията с ракетата на сащ е напълно ясна.

    Коментиран от #32

  • 11 БРЦК

    19 8 Отговор
    Могат да се пишат много глупости но истината е ясна .
  • 12 Монгола

    32 17 Отговор
    Бг сороснята са ракетчици от висока класа всичко знаят за руските ракети и бойна техника!
  • 13 Дивотия

    15 9 Отговор
    Пълни глупости! Никъде няма условие ракета да унищожава ракета. Наземна лазерна метла ( макар и на по малко разстояние) в автоматичен режим безпроблемно решава проблема.
  • 14 Факт!

    39 13 Отговор

    До коментар #3 от "Путлян":

    По-добре Раша отколкото да ми навират НEгpи.
  • 15 И путин праща 1 милион сатани и сармати

    20 15 Отговор
    Да видим как саш и пуделите ше ги свалят ако бъдат изстреляни едновременно😂😂😂
  • 16 ОК де

    34 14 Отговор
    Изобщо не ги мислете руснаците. Със сигурност вече имат адекватен отговор и естествено няма да го публикуват тук. А и ако не знаете това е съвместна разработка на двете сили. Заблуда за масите е, че се съревновават за надмощие помежду си. Просто бизнес, за милиарди...

    Коментиран от #23, #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Behemoth

    17 13 Отговор
    Абе някой вярва ли че тия могат да дигнат 24 самолета които да летят във формация и да изтеглят 48 ракети едновременно хаххахх....та те коритата им са на ремонт на две трети...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 пол

    10 5 Отговор
    Има кораб има проблем Писачите не посочват варианта-отговор с една ракета вместо с 96
  • 21 Тата

    8 10 Отговор
    Свършиха парите изчерпаха заемите
  • 22 Морски

    20 14 Отговор
    Това е като нашите бъдещи велики "самолети" Ф16.
    - Нещо като стар москвич с нов тъчскриин и антирадар
    Пълни глупости!
  • 23 дърво за москалите

    14 19 Отговор

    До коментар #16 от "ОК де":

    Е имат де ,как да нямат Панцирь ,който стана за смях и в Сирия и в Либия . Израел унищожи 5 ,Турция 8 в Сирия и още 10 в Либия .

    А Панцирь е свалил 2 дрона ама от собствените си
  • 24 az #Победа75

    22 14 Отговор
    "Циркон"-ът изравнява всички шансове. При заявените характеристики на тази руска ПКР, самолетоносачът не може да се доближи до целта на необходимото разстояние, така че от него да излети палубната авиация, за да атакува с ракети HARM целта...

    Коментиран от #75

  • 25 стоян георгиев

    13 29 Отговор
    та да припомним кво произвежда русия.лада нива,лосион за баня с некачествен спирт и суровини.оръжието и е модел 1945 година ,когато са докарани немските специалисти измислили им калашника и ракетите.нито един русофил няма нищо руско в къщи освен може би някоя матрьожка дето си я купил при посещение в светите места!има и в този саит статия за наи-богатите руснаци,моля ги вижте само от физиономиите и биографиите им ще разберете че те няма кво да създадат освен изпражнения след пордната порция изядени омари.та тва е положението колкото и да не ви харесва другари.може да ме оборите като почнете да си купувате руски,дрехи,техника,и стоки за бита,което няма как да стане щото такива руски стоки не съществуват,а и да ги има са в трагично качество.

    Коментиран от #30

  • 26 Тиберий

    20 8 Отговор

    До коментар #16 от "ОК де":

    Дядо ви едно време се бореше с ХАРМ самата концепция е глупава Активираш няколко маяка на определената честота и си свиркаш Ракетата губи ориентация защото се чуди коя цел да удари Стреляно е по мен дузина пъти жив и здрав съм слаба разработка оязвима на РЕБ Такава падна в Горна Баня пълна пародия
  • 27 Бай хой

    21 11 Отговор
    Ще, ще, ще, ще стане някога но не сега. И наистина тези ракети са много опасни и точни. Покривите в горна баня помнят. Сърбия не можаха да уцелят та камо ли радарна антена. Пак се опитват да копират руски технолоджи от откраднатите от Украйна комплекси.

    Коментиран от #43

  • 28 Ю Кортес

    12 10 Отговор
    Като контрамярка русия започва производство на безаналогови дървени панцери които не ги лови тая ракета.
  • 29 Бесен Язовец

    19 16 Отговор
    Пради няколко години руски Су27 като направи нисък заход над краварски есминец в,, Черно море" краварите от страх почнаха да скачат зад борда!
  • 30 Бай хой

    23 13 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Деси припомни ни първо в Америка бият ли негрите? Ама какво си заблудено. Пак с лади и перални. За лосиона помниш а кой пие белина си забравило. И много рано си огладняло та се и нахрани обилно рано рано.

    Коментиран от #44

  • 31 Байрактар TБ2-1453

    16 11 Отговор
    И толкова пари за нищо...аз чудесно се справям с панцири, букове и друга руска скрап.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Знам знам🙄

    11 9 Отговор
    Майкууу ама смешно ми звучи. Тоя дето я е писал тая боза дали е наясно какви са способностите на самолетоносача и как точно се процедира. Беше втората световна когато излитаха бойна група самолети от един тип с еднакво въоръжение. Сега мисля че заради съвременните изисквания за сигурност излитат 4 на 4 атакуващи и прикриващи плюс един мини ауакс плюс един за електронна борба. Ако излетят повече се ограничава обсега на бойната група или се намалява количество въоръжение. Така че за масирана атака от толкова самолети е необходимо съединение от поне 3 самолетоносача с цялата им бойна група което няма как да остане незабелязано и е много яка мишена. Съблазнителна виждаща се от космоса и светеща на всички прицелни средства.
  • 34 Вюрцел

    17 0 Отговор
    Анализ на поглед.инфо или не знам от къде са го препечатали ама са с 30 години назад в представите си за съвременно оръжие.

    Кой ще си играе да пуска тая ракета , като има ракета CHAMP , която може напълно да неутрализира не един кораб ,а цял флот . Да ги остави в състояние да са неподвижни мишени неспособни даже да се защитават.

    Ракетата Харпун отдавна не е №1 във флота на САЩ от 10 години ,тя в момента е №5 . Носи доста голям заряд , но я пускат само след като ПРО на противниковия флот е вече неутрализирано.
  • 35 Отегчен

    3 4 Отговор
    Само по медиите се бият. А държавите които ги подкрепят стават зависими от тях. Банално....
  • 36 Четете!

    9 5 Отговор
    В статията много точно и конкретно е описано по какъв начин тази ракета прави съществуващите системи за ПВО на Русия неефективни . Основното което трябва да знаете че само по себе си "оръжие чудо" не съществува - всички работят съвместно с други оръжия и системи и то в обхвата на изработената за тяхното използване тактика . Ако врага промени ключов параметър на тактиката ти изведнъж цялата построена система рухва . Това се казва в статията - увеличената далекобойност на това оръжие променя фундамента върху който е построена защитата . Което води до необходимостта от промяна на защитната концепция ( вероятно по-скъпоструващо отколкото поставянето на нов ускорител ) . Важно е да знаете че войните всъщност рядко се печелят на бойното поле - там просто се проявява това което години по-рано е било на чертожната дъска и след това произведено в необходимите количества . Така че войната е предимно съревнование на технологични и производствени възможности . За пример вижте количествата произведено въображение пред ВСВ от воюващите страни и ще ви стане ясно
  • 37 СССРБарета

    14 11 Отговор
    тая смешна ракетка може ли да спре ТОПОЛ-М? Пред ядреното оръжие всички сме равни! А иначе тези ракетки ще вършат чудесна работа срещу африкански племена и терористични организации! преди няколко дни руския сенат гласува разрешение на руската армия да използва ядрено оръжие дори срещу неядрено нападение срещу Русия и нейните съюзници, и ти да видиш краварника веднага се съгласи да преговаря за намаляването на стратегическото ядрено въоръжение хахахааа!

    Коментиран от #40

  • 38 Ааа у

    20 12 Отговор
    Колко страшно.
    Само че забравихте да кажете че след такова масирано (96 ракети !)нападение на една руска фрегата , контраударът срещу обреченият вече самолетоносач ще бъде доста силен (меко казано) !
    И то само със два Циркона или два Кинжала или двете общо и резултатът ще бъде един скъпоструващ кораб плюс стотина самолета и 6000 души загуба за Юесей срещу една фрегата и стотина души от руска страна !

    Коментиран от #60

  • 39 Ахахаха

    11 10 Отговор
    Довечера най-сетне ще си легна на мека възглавничка и ще спя спокойно, понеже САЩ ще ме накарат да си купя нови ракети, та дано малко Рашите се постреснат! Дано, ама надали...
  • 40 Вашингтон

    11 7 Отговор

    До коментар #37 от "СССРБарета":

    Топол М даже няма да излети V Не знаеш ли, че са американски тия ракети -американци са ги павили ?
  • 41 Бай Манчо

    15 8 Отговор
    Нищо ново - модернизирана противорадарна ракета която даже не е хиперзвукова с малко по голям обсег - нищо драматично но по някакъв начин тази ракета трябва да се достави и радарът да е в обсега , а радарите с активна решетка са малко по трудни за засичане , а има и оптико електронни системи . След като толкова се "превъзбуждат" с тази ракета с която мислят да уплашат Руският флот се замислете как ще реагират ако знаят , че срещу тях има хиперзвуков отговор - янките все още нямат такива и нямат противодействие - всичко останало са само за пред мисирките както стана с Ф35 - уж невидим ама не толкова колкото им се иска :))))
  • 42 Левски

    17 8 Отговор
    тая ракета руснаците се я излекувал и още преди да е произведена! Нали всички помним томахавките как бяха опадали между маслиновите дръвчета в Сирия! всички помним руския самолет който обикаляше имитирайки ракетна атака срещу гордостта американския флот Разрушителят Кук въоръжен и оборудван с най-новата компютърна система Ирис гордост на американския военно-промишлен комплекс! Русия е лидер в системите за радиоелектронна борба и всичко което се управлява от електронни компоненти може да бъде убито без никакъв проблем! оръжието срещу всички електронно и спътниково в насочващи нападателни системи се казва ХИБИНИ система заради електронна борба

    Коментиран от #72, #76

  • 43 Казуар

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Бай хой":

    Понеже пишеш без да имаш никаква представа от нещата, антирадарната ракета коята падна в Горна баня се е насочила автоматично към радара за гражданските самолети на Витоша. Пилотът я е пуснал по посока на излъчването но и е свършило горивото и е паднала. Радарът е бил извън обхвата на ракетата.
  • 44 стоян георгиев

    6 11 Отговор

    До коментар #30 от "Бай хой":

    та питам те теб русофилчо кво руско имаш в къщи?негрите в сащ и ги бият и ги трепат,което и ще продължи ако негрите крадат и продават наркотици.що се отнася до белината ,там хората дето са тъпи са я пили от страх или щото им е казал тъпия и подкрепян от путин президент,но в русия хората пият лосион за баня от зор.дали правиш разликата другарю?

    Коментиран от #45

  • 45 Бай Манчо

    9 8 Отговор

    До коментар #44 от "стоян георгиев":

    Хахахахах още един с пералните и миксерите :))))) не е демократично да се бият НЕ грите :))))
  • 46 Що не се пробват

    12 11 Отговор
    Юесей с тая ракетка ?
    Ами ако им спрат тока на ракетата и на насочващите системи (И защитните) спомнете си Доналд Кук !
    Следва хиперзвуков отговор !
  • 47 мхм

    11 10 Отговор
    Само не разбрах САЩ как ще спре 8 хиляди междуконтинентални атомни ракети и още 2 хиляди от подводници... най-много да водят прокси война на чужда територия

    Коментиран от #49

  • 48 Дядо И Ряпа

    5 9 Отговор
    Статията е руска , вероятно и руснаците , както американците са се изучили, да обрисуват , кога реална опасност , кога имагинерна опасност , но основната цел да извадят от бюджета едни огромни кинти за своите ВПК. В статията се говори за желателно и бързо преоборудване на комплекси Панцир за морско базиране , чертаят се схеми , цифри , а истината е , че са достатъчни няколко стратегически подводници , които биха неутрализирали корабни групи , бази , плацдарми , комуникации. Една шведска дизел-електрическа подводница , се намъкна учебно под цяла авионосна група , порази учебно 10 плавателни съда , и се измъкна без да бъде локализирана , и учебно унищожена . ето това може да истински повод за безпокойство.

    Коментиран от #50

  • 49 Вашингтон

    9 2 Отговор

    До коментар #47 от "мхм":

    Колко , колко ? Напекло те е слънцето много !!!! 75 % от МБР на Русия са Топол и Топол М -тия изобщо не ги брой .
  • 50 само истината

    9 5 Отговор

    До коментар #48 от "Дядо И Ряпа":

    Да ,така беше ,а като се събуди ,краката ти отвити ,а пръстите в контата .


    Я кажи сега как 2 американски подводници се измъкнаха под носа на целия Северен флот на Р Ф начело с Петър Велики - Мемфис и Толедо , вслючително бяха търсени и с авиация

    И са ти много объркани представите за морски бой . Подводницата няма никакви шансове срещу надводните кораби -единствения и шанс да оцелее е да се спотайва и те да не я открият. Иначе е унищожена за няколко минути . Само че ,американците ги откриват дори когато са в пълен покой .

    Коментиран от #52, #65, #71

  • 51 Р.Е.Борба

    1 8 Отговор
    Имаме БЕБ .
    Имат де .
    А за подводно торпедо ШИЕАЛ което се движи със скорост от ...абе я си прочетете самички
  • 52 Констатация

    3 8 Отговор

    До коментар #50 от "само истината":

    Аржентинската подводница още я търсят , барабар с екипажа .

    Коментиран от #53, #55

  • 53 само истината

    7 0 Отговор

    До коментар #52 от "Констатация":

    намериха я отдавна ,екипажа е мъртъв
  • 54 радио Ереван

    11 8 Отговор
    Само че при един такъв сблъсък нито самолетоносача носещ такива самолети ще оцелее, нито летищата на които са базирани сухопътно. Руснаците не са прости и имат голям набор от ракети за всякакви цели.
    Да не говорим че свалят и спътници и насочването на тия ракети ще е до там.

    Коментиран от #77

  • 55 само истината

    9 0 Отговор

    До коментар #52 от "Констатация":

    Американска частна фирма я намери аржентинската подводница Сан
    Хуан , Ocean Infinity се казва. Намери я на дълбочина 477 метра .

    7 милиона щ.д. и е бил хонорара на фирмата
  • 56 радио Ереван

    10 11 Отговор
    Да не говорим че руснаците имат най добрите РЕБ системи и насочването на тия ракети от релейна станция става напълно безсмислено .

    Коментиран от #64

  • 57 толкова писане за нищо

    11 11 Отговор
    явно янките много са я закъсали след като плашат гаргите с тая бракма. Някой ластик за гащи нама ли да развеят за още по голям страх. Руснаците и китайците отдавна са на хиперзвук а гринговците още веят индиански томахавки. Даже не си заслужава човек да каже нещо по професионално тъй като в това серкме могат да се хванат само шарани с незавършен 3ти клас.
  • 58 Сун Дзъ

    6 10 Отговор
    боя се че скъпите американските ракети, могат да бъдат неутрализирани с много на брой евтини симулатори на антени, които да ги ошашавят и направят за смях
  • 59 Радио Ереван

    10 6 Отговор
    до колкото разбирам, тези ракети ако не срещнат противник, ще ударят най-близките радиостанции по пътя ... свърши с радиожурналистиката

    Коментиран от #69

  • 60 Ивайло

    11 2 Отговор

    До коментар #38 от "Ааа у":

    96 ракети срещу една фрегата . Ама това сериозно ли е ?

    Това е много голяма смешка
  • 61 Ивайло

    11 7 Отговор

    До коментар #9 от "АДМИРАЛ":

    Какъв флот има по Русия ,това е пародия на флот
  • 62 Наблюдател

    8 9 Отговор
    Дано американците не си повярват във военното превъзходство както навремето германците същото са си въобразявли! Крайния резултат е известен....
  • 63 уДжас

    9 1 Отговор
    Не мога да повярвам ! В Поглед.инфо/Ру/ има матрАл в който пише, че УСА са по-добри !
  • 64 Казуар

    1 3 Отговор

    До коментар #56 от "радио Ереван":

    Ракетата се насочва автоматично по излъчваните от радара лъчи.

    Коментиран от #78

  • 65 Бай хой

    1 8 Отговор

    До коментар #50 от "само истината":

    И ако подводницата взриви ядрен заряд над водата Ко праим? Айнщайн.

    Коментиран от #89

  • 66 Хихихи

    5 7 Отговор
    Още другия месец аналог в Китай, след два на конвейера, след три - повече бройки, отколкото САЩ са сънували......
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 щирлиц

    8 1 Отговор
    Видяхме го колко е добър РЕБа , Томахоук луд го направиха

    Коментиран от #83

  • 69 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "Радио Ереван":

    Тогава как ще опазят антените 4G и 5G ?
  • 70 ссср

    1 2 Отговор
    какъв бюджет бе, те са с трилиони борч.
  • 71 Хихи,е така ги откриват

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "само истината":

    В операцията, извършена на 24 декември, са участвали два американски военноморски разузнавателни самолета P-8A “Poseidon”. Самолетите, излитащи от авиационната база Лайес в португалските Азорски острови, с часове са наблюдавали зоната на юг от защитената от НАТО линия на Северния Атлантически океан между Гренландия, Исландия и Обединеното кралство, в която се намира и радиолокационната система на Алианса.
    В края на октомври норвежките медии, позовавайки се на източници във военното разузнаване, съобщиха, че десет руски подводници, включително осем ядрени такива, са участвали в операции в Северния Атлантически океан, целта на които е била да се разиграе пробив на отбранителните линии на НАТО по линията, и прикрито захождане към източното крайбрежие на САЩ.Все още няма съобщения дали разузнавателните самолети на САЩ или системата за наблюдение в Атлантическия океан са открили руски подводници, два месеца след информацията, че те са доближили Северна Америка
  • 72 Запознат

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "Левски":

    За това ли турските дрони си правиха селфи с панцир и после го унищожаваха!

    Коментиран от #82

  • 73 Истината

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "АДМИРАЛ":

    Алкохолиците не могат да се доближат на 500 км от самолетоносача!

    Коментиран от #81

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Истината

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "az #Победа75":

    За анимацията ли говориш?
  • 76 Запознат

    3 5 Отговор

    До коментар #42 от "Левски":

    Самалюта су 24, който беше унищожен от турските ВВС също носеше хибини, но даже и не разбра,че е следен от турски F-16 !

    Коментиран от #80

  • 77 Истината

    3 5 Отговор

    До коментар #54 от "радио Ереван":

    Единственото което свалят рускините са бикини те!

    Коментиран от #79

  • 78 радио Ереван

    3 2 Отговор

    До коментар #64 от "Казуар":

    Чети внимателно статията :

    " Кoнцeпциятa нa рaкeтaтa cъщo нe прeдcтaвлявa нищo инoвaтивнo - тoвa e cвръхзвукoвa (1,84 пъти cкoрocттa нa звукa) рaкeтa c мaлък рaзмeр, нacoчeнa oт излъчвaнeтo нa рaдaрнa cтaнция." !!!!
  • 79 чичо Гошо гледа лошо

    4 1 Отговор

    До коментар #77 от "Истината":

    Ти по себе си ли сидиш. Колко пъти ти ги сваляха твоите?
  • 80 въздушен ас пилот на Миг 29 Су30 Су35

    5 4 Отговор

    До коментар #76 от "Запознат":

    Самолета Су24 свален от турците не е носел Хибини. А отделно от това че засадата е организирана от краварите .
  • 81 ръката на мъртвеца

    5 4 Отговор

    До коментар #73 от "Истината":

    Има кой да се доближи , ти не бери грижа. Докато го видиш самолетонасаче и вече станал на водна атракция барабар със самолетите.
  • 82 гост 91

    5 1 Отговор

    До коментар #72 от "Запознат":

    Турците загубиха над 30 дрона в Либия. А и дроновете им представляват самолетчета пълни с експлозив. За еднократна употреба.
  • 83 Булава 2

    10 3 Отговор

    До коментар #68 от "щирлиц":

    Видяхме ги томахавките в Сирия. От 98 изстреляни едва 6 се дотътриха до летището и удариха един трактир. 24 часа след удара летището функционираше отново.
  • 84 Сънчо

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Монгола":

    Тия 400 км дето си ги написал за С400 за при идеални условия за едрогабаритни цели като пътнически самолет с ЕОП 4 м2. На стелт самолет като на "Раптор" ЕОП е от няколко стотин до няколко хиляди пъти по-малък (0,0001 м2) в зависимост от позицията към радара, без да броим и активно електронно противодействие. Ракетата не е сталт, но е много малка, а и едно е да "видиш" цел, друго е да я "захванеш" и насочиш ракета към нея. Ако бяха толкова видими стелтовете, то руснаците нямаше да се напъват да правят Су57 (не че го въведоха успешно), а от скоро имат и мерак за стелт бомбардировач. Както и да е тия 400 км на откриване на С400 за откриване на стелт или малогабаритна цел като Харм са само в розовите сънища....

    Коментиран от #85

  • 85 Borislav Popov

    8 3 Отговор

    До коментар #84 от "Сънчо":

    сънчо мамин,руските радари отдавна засичат тези стелтове,онзи невидимият от СЪРБИЯ вече 20 години го ползват за тестове,та стига с тези измислици от рода ЕОП
  • 86 Игор мразен тъгр

    1 2 Отговор
    Бандътска САЩ не може зробить новъх технологий
  • 87 незнайко

    3 3 Отговор
    Защо когато се пише за военна техника на САЩ е с патос а като е за Русия е като най голямото зло . Ето в случая този цитат ! След приключване на тестовете, ударните възможности на ВМС на САЩ ще нарастват с пъти - и руският флот не трябва да очаква нищо хубаво.
  • 88 Ян Бибиян

    7 1 Отговор
    Пак плаши Пеьо кокошките За сведение на пьтниците от САЩ цитирам дословно миналата година руското Министерство на отбраната показа от всички ъгли тестването на новата ракета за прехващане 53Т6, Нудоль която е в състояние да развие поразителна скорост до 7 км/сек. (19 800 км/ч.), с обхват от 1000-1500 км, с височина на прихващане 10-30 км. Ако аз пресмятам скороста и е 25200 км в час и Още ракетите на "Нудоль" – 51Т6, има две степени: първата е твърдогоривна, във втората се използва двигател с течно гориво. Тя може да поразява цели на височина от 70 км до 670 км, т.е. в Космоса. Сведенията за прехващането са противоречиви и се различават повече от два пъти – от 350 до 850 км височина А да видим имат ли аналог тези ракети С какво САЩ ще се противопоставят Не броя ядрените им подводници навлезли в Хьдзан бей на 1 км от Ню Йорк Казаха на янките пробваме нашите дьнни лодки дали могат да влязат без да ги прихване Радарната система на САЩ Ако ви стиска нападайте ни Трябва да свикват че имат сериозен противник Който ще издьржи на ядрен удар И след това идва и Термоядрената водородна бомба преди да ги пратят на свети Петьр Разработка на САХАРОВ и Игор Курчатов
  • 89 удар

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Бай хой":

    губим всичко в диаметъра на удара-най вече-подводницата и рибиците около заряда

    Коментиран от #90

  • 90 Керенски

    1 1 Отговор

    До коментар #89 от "удар":

    Много глупости прочетохи разбрах,но Вие нищо няма да разберете защото нищо няма да Ви кажа.
  • 91 АЛОИС

    0 0 Отговор
    Защо пишете от руско лице?? Вие руска медия ли сте, или пропаганден инструмент за възхвала на Русия??
  • 92 1234

    1 0 Отговор
    Конфликто между РУСИЯ и краварите се прехвърля в Европа,това е целта на краварите