15 Юни, 2020 18:30 8 980 16

Пиян зад волана: какви са наказанията в Германия

  • алкохол-
  • шофиране-
  • шофьор

Съдържание на алкохол в кръвта, надвишаващо 1,1 промила, се класифицира като престъпление, тъй като се приема, че в това състояние водачът не е способен да управлява МПС

Пиян зад волана: какви са наказанията в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

От солени глоби и т.нар. "тест за идиоти" до затвор и отнемане на шофьорската книжка завинаги: ето какви са наказанията в Германия за шофиране в нетрезво състояние.

 

В Германия има четири вида административни наказания за водачите на МПС: парични глоби, наказателни точки, временна забрана за шофиране и лишаване от правоуправление на МПС. Получените наказателни точки, които се вписват в картотеката на Федералната служба за автомобилен транспорт във Фленсбург, не се заличават бързо: една точка се заличава след 2 години и половина, две точки - след 5 години, три точки - след 10. А при натрупване на 8 наказателни точки се отнема свидетелството за правоуправление на МПС.

Ако алкохолът в кръвта надвишава 0,5 промила

В Германия допустимото съдържание на алкохол в кръвта е 0,5 промила - колкото и в България. Това отговаря на около половин литър бира или чаша вино. Полицията обаче съветва шофьорите да не надвишават 0,3 промила, тъй като съдържанието на алкохол над тази граница се смята за утежняващо обстоятелство при всяко нарушение на правилата за движение. За водачите под 21-годишна възраст, както и за тези, получили свидетелството си за правоуправление преди по-малко от две години, употребата на алкохол преди шофиране е изцяло забранена.

В Германия управлението на МПС след употреба на алкохол може да се окаже много скъпо удоволствие. Шофьорите с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила се наказват с парична глоба от 500 евро, две точки във Фленсбург и един месец лишаване от правоуправление на МПС. При повторно нарушение глобата е вече 1000 евро, а книжката се отнема за срок от 3 месеца. Ако употребилият алкохол шофьор е застрашил други участници в движението, книжката му се отнема, а наказанието (парична глоба или лишаване от свобода) се определя от съда.

Съдържание на алкохол в кръвта, надвишаващо 1,1 промила, се класифицира като престъпление, тъй като се приема, че в това състояние водачът не е способен да управлява МПС. В такъв случай наказанието се определя от съда, като най-тежкото е затвор до 5 години и лишаване от правоуправление за срок от 6 месеца до 5 години.

При особено тежки нарушения

При превишаване на границата от 1,6 промила провинилият се водач задължително трябва да се подложи на медицинско-психологически тест, който в Германия шеговито наричат „тест за идиоти“. Годишно на такъв проверовъчен изпит се явяват около 90 000 водачи на МПС, като едва 60% от тях го издържат. При това въпросният тест не е безплатен - таксата е между 400 и 730 евро. Освен това властите могат да изискат от водача да положи повторно изпит за правоуправление - само шофиране или теория плюс шофиране.

За причиняването на смърт на пътя след употреба на алкохол се налагат огромни парични глоби или затвор до пет години. Освен това виновникът дължи парично обезщетение. В зависимост от обстоятелствата при инцидента, застрахователната компания на нарушителя може да откаже изплащането на обезщетение. В такъв случай водачът, причинил катастрофата, трябва сам да изплати сумата.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    4 8 Отговор
    Бира е за голям българин под0.2. Менми излезе 013
  • 2 Blackthorn

    16 4 Отговор
    "Годишно на такъв проверовъчен изпит се явяват около 90 000 водачи на МПС, като едва 60% от тях го издържат" - достатъчна извадка за да се каже, че 40% от немците са идиоти :)

    Коментиран от #6

  • 3 Ба си

    13 3 Отговор
    Глобите са на същата стойност като тука,цените в магазините даже по-евтини.Но пък за сметка на това заплатите са 5 пъти по-ниски.

    Коментиран от #15

  • 4 РЪМПЕЗИ

    16 0 Отговор
    НАРУШЕНИЯТА НА ЗАКОНИТЕ В ДАДЕНА ДЪРЖАВА И ЕВЕНТУАЛНИТЕ САНКЦИИ ЗАВИСЯТ ОТ НИВОТО НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА ГРАЖДАНИТЕ...ЗА БЪЛГАРИЯ, ХАН КРУМ ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЯТА...

    Коментиран от #11

  • 5 Рошко

    29 2 Отговор
    То хубо пишете за Германия, ама пишете в Германия има ли и такива мамини синчета които отърват правосъдието като тука
  • 6 Бъркаш

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Blackthorn":

    Гастербайтерите са издънкаджии! Я си спомни как си отиде Шабан Шаулич!

    Коментиран от #7

  • 7 Шабан

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "Бъркаш":

    Шаулич умре, да живее БКП
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Миризлив пор

    3 1 Отговор
    Като за начало напишете какво включва "idioten test" и защо е така кръстен. Както и защо биват късани. Това не е тест за идиоти!!!

    Коментиран от #14

  • 10 Pl dk e on

    4 0 Отговор
    Надали ше стане това тук!! Закониъе са в полза на мафията!!
  • 11 123

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "РЪМПЕЗИ":

    Не е кой определя наказанията а кой,кога и как ги прилага, проблема е в прилагането на наказанията.Като погледнеш народното Събрание е най-работливата институция в България бълваща закон след закон, но няма кой да прилага тези закони... За това има толкова много закони срещу корупция и толкова много държавни агенции, но няма никаква работа съвршена от тях.
  • 12 Аз съм си аз

    2 0 Отговор
    Има и още нещо.Аз съм имал няколко малки глоби за превишена скорост. Става въпрос за това че след пристигането на фиша със сумата и снимка за да няма аз не бях имаш един месец да я платиш иначе започва катерене на сумата след всяко забавяне а това води до включване в шуфа. Шуфа е твойто финансово досие и ако попаднеш там не е много хубаво. А това са най малките наказания
  • 13 Съдията Дред

    1 0 Отговор
    То там има и затвор при неплащане на глобата, немалко българи изгоряха.
  • 14 Хихи

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Наричат го така, защото смятат, че трябва да си идиот за да стигнеш до него!
  • 15 хахах

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ба си":

    А разходите и данъците 10 пъти по високи , бе господин разбирач

    Коментиран от #16

  • 16 Кузя

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "хахах":

    Е, кои плаща данъци е абсурдистан бе лольо, черепа или съде другата паплач, живуркаите си и не реве те.
Новини по държави: