Last news in Fakti

16 Юни, 2020 07:47 1 779 0

Инвестициите за чиста енергия достигнаха $282 милиарда

  • чиста енергия-
  • атомна енергетика-
  • инвестиции-
  • милиарди-
  • ядрени мощности

В нови ядрени мощности са вложени 15 милиарда долара

Инвестициите за чиста енергия достигнаха $282 милиарда - 1
Снимка: Shutterstock

Инвестициите в нови мощности за изработване на чиста енергия в световен мащаб през миналата година нараснаха с 1%, достигайки 282 милиарда долара. Това показват резултати от съвместно проучване на Програмата на ООН за околната среда (UNEP), Bloomberg New Energy Finance и изследователския център към UNEP - Frankfurt School.

През 2019 г. повече инвестиции са направени във възобновяеми енергийни източници, отколкото в технологии на базата на изкопаеми горива и атомни технологии. В нови ядрени мощности са вложени 15 милиарда долара. За въглищни мощности разходите са 37 милиарда долара, а за тези, които работят на газ – 47 милиарда долара, предаде "Ройтерс".

До 2030 г. правителства и бизнеси по света планират да въведат 826 гигавата нови мощности на основата на възобновяемите енергийни източници. Това ще струва близо 1 трилион долара, като тук не влизат хидроенергийните мощности. Тези инвестиции обаче няма да са достатъчни за ограничаване на повишаването на световната температура в рамките на 2°C.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА