17 Юни, 2020 22:00 3 255 10

Католическите училища в САЩ са в опасност

  • aleteia-
  • сащ-
  • училища-
  • католически-
  • деца-
  • опасност-
  • коронавирус

Тревожна тенденция в Съединените щати

Католическите училища в САЩ са в опасност - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 100 католически училища в Съединените американски щати обявиха през последните седмици, че няма да отворят врати през есента, предаде Aleteia.org.

Католическите училища в страната се сблъскват с трудни времена, а темповете на затваряне се ускоряват драматично на фона на икономическата криза, предизвикана от коронавирусната пандемия. Изправени пред редица трудности, много учебни заведения обявиха, че не могат да продължат работа.

Националната католическа образователна асоциация обяви, че през 1970 година в страната е имало повече от 11 хиляди католически училища, докато в днешно време броят им може да спадне до шест хиляди. В момента общият брой на учениците достига 1.7 милиона, докато преди десетилетия е бил около пет милиона. Повечето училища, които няма да отворят врати, са на начално ниво, но сред засегнатите има и гимназии.

Институтът на Нотр Дам, девическо училище в Балтимор, открито през 1847 година, е пред затваряне. Най-известната възпитаничка на това училище е Нанси Пелоси, която в момента е председател на Камарата на представителите. Затварянето на училища ще има негативен ефект върху някои общности, особено в по-бедните региони, за които нуждата от тези учебни заведения е огромна. Въздействието ще е особено тежко в кварталите, в които хората са с ниски доходи и в които преобладават малцинствените групи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тост

    9 1 Отговор
    Малцинствата от някои етнически групи искат права, а образованието е за тъпаците."Спрете расизма" 😂
  • 2 Да ама

    15 0 Отговор
    Все повече се отварят джендърски
  • 3 Novus Ordo Seclorum

    7 7 Отговор
    Католическите свещеници добри детегледачи ли са? Закривай!!!
  • 4 ****

    13 1 Отговор
    То да са само училищата им да са в опасност пак е добре,но то цялата им кочина е в опасност, но те още не го знаят.

    Коментиран от #10

  • 5 Фаро

    6 4 Отговор
    Супер!Една от сгрешените човешки идеологии ще си отиде
  • 6 Фаро

    5 2 Отговор
    Паразитираща на гърба на вярващите
  • 7 барчо

    23 0 Отговор
    Преди малкогледах един материал от охранителна камера на някакъв американски град. Една възрастна бяла баба на не по-малко от 75 години вървеше едва едва и буташе някаква количка. Младеж с черен цвят на кожата вървеше срещу нея и като се изравни я блъсна злобно, което беше достатъчно тя да падне доста лошо поради възрастта си. Младежа подминавайки крачка две само се обърна, за да се увери че тя се е пребила и си продължи спокойно да върви сякаш нищо не се е случило. Никой, ама абсолютно никой от няколкото бели наоколо нито помогнаха на бабата, нито я защитиха. Явно не смееха да не ги обвинят в расизъм. Може би в скоро време ако този натиск срещу белите на расистка основа се увеличи и приема такива уродливи форми и полицията и армията си траят, ще сме свидетели на нова гражданска война на расова основа. Все пак има над 380 милиона стрелкови оръжия по частните домове и то не само пищови.
  • 8 калинка

    0 0 Отговор
    А тези училища не се ло финансират/дофинансират от католическата църква. Не искам да звучи непочтително, но къде е Католическата църква? Нека се бръкнат веднъж и те и да направят нещо за енориашите си. Всички сме чели за натрупаните им богатства. В трудни времена би трябвало да помогнат, а не да оставят хората да се оповават единствено на Бог!

    Коментиран от #9

  • 9 калинка

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "калинка":

    Уповават, съжалявам.
  • 10 То пък

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "****":

    Нашата,не е ли със същата миризма,целта е да се опростачването поколения наред,за да кажат по-късно историците,че тази цивилизация е била безписмена,примерно