Last news in Fakti

18 Юни, 2020 07:23 2 401 5

Франция осъди чичото на Башар Асад на 4 години затвор

  • башар асад-
  • сирия-
  • рифаат асад

82-годишният Рифаат не присъстваше от заседанието и беше представен от адвокатите си

Франция осъди чичото на Башар Асад на 4 години затвор  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Чичото на сирийския президент Башар Асад - Рифаат Асад, беше осъден от съд в Париж на 4 години затвор за измама при придобиване на имущество, защото е закупил имоти във Франция за 90 милиона евро, използвайки присвоени сирийски държавни средства, предаде БТА.

82-годишният Рифаат не присъстваше от заседанието и беше представен от адвокатите си. Той е признат за виновен в организирано присвояване на сирийски държавни средства между 1996 и 2016 г. Имотите му във Франция, сред които и две кооперации в едни от хубавите парижки квартали, около 40 апартамента и замък, бяха конфискувани, както и имение в Лондон на стойност 29 милиона евро, съобщи Франс прес

Рифаат Асад е бивш военен командир, ръководил елитните сили на сирийската вътрешна сигурност и смятан за отговорен за потушаването на ислямистки бунт през 1982 г. срещу тогавашния президент на Сирия и негов брат Хафез Асад, при което са убити хиляди сирийци.

След неуспешен опит за преврат срещу брат му Хафез Асад, Рифаат напуска Сирия през 1984 г. и заживява в Швейцария, а после във Франция. При това изгнаничество е придружаван от семейството и  от около 200 верни хора.

Днес Рифаат се представя като противник на племенника си Башар Асад.

Рифаат Асад, който има разрешително за пребиваване във Великобритания, е начело на истинска империя от недвижими имоти в Европа, оценявана на около 800 милиона евро. Той не е имал никакво семейно богатство в Сирия и тази империя макар и късно породи подозрения.

Имотите на Рифаат се намират основно в Испания, но също и във Франция и Великобритания.

Адвокатите на Рифаат Асад казаха, че съдебното решение не се основава на никакъв обективен елемент и че ще обжалват присъдата. 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А кой ще осъди французите

    8 3 Отговор
    За присвоените средства от Мали, Сенегал, Алжир, Тунис, Либия и другите африкански държави които съсипаха?

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Stéphanie 🎲

    1 1 Отговор
    Браво,и не само той.Има и други депутати и министри.А кога в България на нашите кога ще им направят ревизия ,чета тук много загрижени за къщата на Боко в Испания.А ония със сараите 27,30 колко бяха ,никой нищо не казва.А колко още с хотели и къщи по света.
  • 4 Ти от патладжаните ли си ?

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "А кой ще осъди французите":

    Де го чукаш де се пука .Теб тази работа не те засяга.Виж какво става с хора крали от държавата .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: