Last news in Fakti

24 Септември, 2012 13:10 2 941 0

Разкриха прототипа на Джеймс Бонд

  • джеймс бонд-
  • прототип-
  • книга
Разкриха прототипа на Джеймс Бонд - 1
Британският секретен агент Едуард Йео-Томас

Британският историк Софи Джаксън издаде книга за реалния прототип на Джеймс Бонд – секретния агент Едуард Йео-Томас с псевдоним Белия заек, служил в контраразузнаването по време на Втората световна война, съобщи „Дейли Телеграф“.


Монографията се нарича „Белия заек на Чърчил: истинска история за реалния живот на Джеймс Бонд“. Както изяснява Софи Джаксън, писателят Йън Флеминг, създал героя Джеймс Бонд, е бил добре започнат с биографията на Йео-Томас – смел разузнавач и герой по време на войната, съумял да избяга от концентрационния лагер Бухенвалд.

Флеминг като самия Йео-Томас е служил в разузнаването, но в друг отдел. Джаксън за пръв път открива връзка между тях, след като намира в архива докладна записка от Флеминг, описваща бягството на Йео-Томас от фашистки плена.

Според изследователката Йео-Томас подобно на литературния герой имал голям успех сред дамите, което неведнъж му помагало да остане жив при рисковани операции. Белия заек три пъти се спускал с парашут на територията на окупирана Франция, като за една от акциите лично докладвал на министър-председателя Уинстън Чърчил.

Джаксън разказва любопитни случки от дейността на Йео-Томаса като тази, в която британският таен агент се оказал на една маса във вагон-ресторанта с шефа на Гестапо в Лион Клаус Барби. Тогава разузнавачът още не бил издирван и успял да завърже разговор с топнациста, представяйки се за поддръжник на окупационните сили. Подобен епизод има във филма „От Русия с любов“.

Едуард Йео-Томас обаче далеч не е единственият възможен прототип на Агент 007. Сред първообразите на персонажа мнозина включват самия Йън Флеминг, който му е „приписал“ собствения си ръст, цвят на очите, прическата, военния чин, страстта към кафето, цигарите, ризите с къс ръкав, както и основни черти на характера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: