Last news in Fakti

7 Юли, 2020 15:38 4 615 21

НАТО: Влиянието на Русия в Средиземно море е неоспоримо

  • нато-
  • русия-
  • средиземно море-
  • кораби-
  • отбрана

В момента в Средиземно море „ситуацията е сложна“

НАТО: Влиянието на Русия в Средиземно море е неоспоримо - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От 30 юни Испания ръководи групата на Северноатлантическия алианс в Средиземноморието - втората постоянна морска група на НАТО (SNMG-2), пише испанското издание ABC. Този флот включва кораби от различни страни. Командирът на тази група е капитанът на испанския флот, Мануел Агире Алдерегия, предаде агенция "Фокус".

Испанското издание разговаря с него по телефона. Освен всичко друго, той отбеляза, че в момента в Средиземно море „ситуацията е сложна“. „Това винаги се е случвало през цялата история, тъй като това е малко море, в което много страни имат свои собствени интереси“, подчерта Мануел Агире Алдерега. „Понастоящем това е глобална сцена, на която дипломатическите, информационните, военните и икономическите дейности на държавите, които искат да повлияят на регионалната политика, за да укрепят своите позиции в области като сигурност и отбрана, свободен достъп до открити води, експлоатация на природни ресурси или достъп до източници енергия, е преплетена с дейностите на недържавните участници, свързани с трафика на хора и оръжия, тероризма или бежанските потоци“.

На въпроса на вестника дали го притеснява присъствието на Русия в Сирия и Либия, испанският капитан отговори: „Русия е едно от основните държавни образувания в Средиземно море с забележимо присъствие в Либия и Сирия. Нейното влияние е неоспоримо и изисква специално внимание, за да се разбере как може да се развие ситуацията в тези две страни, които са основните източници на нестабилност в средиземноморския регион“. В същото време той подчерта, че военното присъствие на Русия в този регион не влияе на разполагането на военноморските сили на НАТО.

Според ABC средиземноморската военноморска група, водена от испанската фрегата „Алваро де Басан“, вече се е насочила към Черно море, за да участва в морски маневри, организирани от България. В маневрите също ще вземат участие американски разрушител и три български кораба. След ученията те ще посетят украинския град Одеса, разположен на 380 км от базата на руския флот в Севастопол. „В Черно море се надяваме да намерим сравнително нормална ситуация, като вземем предвид, че между двете крайбрежни страни, Украйна и Русия, има нерешена криза с последици в морската сфера, които засягат свободата на корабоплаване в някои райони на това море“, каза Мануел Агире Алдереги.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова Император на Третия Рим 🦅🦅

    38 18 Отговор
    От Владивосток до Гибралтар ще се вее трикольорът.
  • 2 Дельо Хайдутин

    29 10 Отговор
    Баце ще купува подводници и Путин трепери.Дотука с руското господство.

    Коментиран от #17

  • 3 Стигааааааа

    49 6 Отговор
    Хайде пак!!!! По покана на България! Бе каква покана бе ей! Кой я отправил? Какви учения....нали Баце каза ...само платноходки,,,туризъм...плажове..художествена самодейност! Пак дърпаме Мечката за опашката!
  • 4 МОРСКИ МАНЕВРИ

    38 6 Отговор
    ОРГАНИЗИРАНИ ОТ БЪЛГАРИЯ??? Та ние дори не сме морска страна - нямаме достатъчен корабен тонаж /защо - питайте Домусчиев!/ Да не би случайно адмирал о.р. Митко Петев да ги е поканил? Баща му на този цял живот служи на Варшавския договор, ама синът го надмина в служенето...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    Га спиш, е-ба.ва та биля!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 милиционер

    12 1 Отговор
    Е, само краварите ли да присъстват !? нека и кукурузниците ....
  • 9 Къде е Курск

    14 24 Отговор
    В сайта Bulgarian military има интересно сравнение м/у С-500 и THAAD има сравнение на радарите , има сравнение на насочващите глави и т.н.

    С-500 щяла да сваля хипер звук ли ? Ей сега , ама първо грънците .

    THAAD работи с радар AFAR AN/TRY-2 . Към 2020 Русия не разполага с подобен радар или поне що годе близък по възможности

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Стелт е на баба ти Фърчилото от блок70

    23 12 Отговор

    До коментар #9 от "Къде е Курск":

    Един курник го свалиха с радар от 1967 година.

    Коментиран от #11

  • 11 Къде е Курск

    10 8 Отговор

    До коментар #10 от "Стелт е на баба ти Фърчилото от блок70":

    Е те са от тогава всичките 😂😂😂

    Един свалиха от хиляди полети ,и над Ирак

    Иран свали ли Ф-35 ,че не разбрах точно какво стана там

    Коментиран от #21

  • 12 падналия ангел 👿

    11 10 Отговор

    До коментар #9 от "Къде е Курск":

    „Съвременните руски РЛС ПВО и самолетите се снабдяват с радари АФАР (Активна фазирана антенна решетка). Те не само позволяват да се увеличи мощността на излъчвателя, но засичат едновременно по няколко цели, използват цифрова обработка на сигналите и премахват всякакви смущения“, отбелязва специалистът." Това го пише във Факти ама от 2018г., а за по-достоверна информация-Бойна слава. И да имат рашките радар с АФАР! Но ти не плачи, Рамбо ще ги срази!

    Коментиран от #13

  • 13 Къде е Курск

    9 13 Отговор

    До коментар #12 от "падналия ангел 👿":

    Само един въпрос имам ?

    Кой е руския радар АФАР ??? Ъъъъъъъц


    Има и други подробности за тия радари , че данните се изчисляват по много сложен алгоритъм и трябват микрпроцесори с 10ки милиарди операции в секунда Ъъъъъъъъъъццц още веднъж


    Благодаря , лека нощ
  • 14 Иван

    15 8 Отговор
    Сатанинските боклуци от НАТО-ОТАН подкрепяха джихадистките животни в Сирия,искаха там да вилнее дивашкия сатанински шерият и руските военни баэи да бъдат эакрити.
  • 15 Иван

    12 8 Отговор
    По покана на България,ама България още не энае.
  • 16 Иван

    8 8 Отговор
    Радев и Борисов са раэбрали от испанския вестник.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иван

    13 8 Отговор
    Испания не може да си върне Гибралтар от варварите.
  • 19 Иван

    12 8 Отговор
    Русия трябваше да приэнае Каталуния эа неэависима държава.
  • 20 Грух

    9 9 Отговор
    Слава на Русия !

    Да живее Путин !
  • 21 ВАМ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Къде е Курск":

    Ам. Чи. Китайчето го крадна.
Новини по държави: