Last news in Fakti

8 Юли, 2020 20:27 3 590 38

Русия и Турция търсят решение

  • русия-
  • сергей лавров-
  • турция

Двете страни работят за Либия

Русия и Турция търсят решение - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия и Турция ще продължат със съвместните усилия за намирането на мир в Либия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

Двете страни търсят подход, който да осигури бърз мир. Президентите на Турция и Русия водят диалог по темата.

Сега се търси прекратяване на всякакви агресивни действия. Турското правителство води преговори с правителството на националното единство.

Лавров призова представителите на страната да се въздържат от повишаване на напрежението. Русия настоява за специалене пратеник в страната.

На този етап американската администрация не одобрява такова решение.  Водят се преговори по кандидатури на международната общност.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #Победа75

    3 4 Отговор
    Ще си разделят отговорностите, то е ясно.

    Коментиран от #2

  • 2 Хаха

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "az #Победа75":

    Какви отговорности от без отговорни фактори.

    Коментиран от #8

  • 3 гост

    4 5 Отговор
    Само Бог знае какви врътки им се мотат по главите на султана и на неговата ужким решаваща институция.
    Ще изммислят нещо между джамия и музей
  • 4 Победа 76

    5 14 Отговор
    Достатъчно е да му спрете газа и ще миряса!Ама нали Путлера предпочита резаците пред украинците..
  • 5 БЪЛГАРИН

    3 10 Отговор
    Америка защо ги чака?Мачкай .....
  • 6 Днес още един панцир

    10 5 Отговор
    С все екипаж е отлетял в небитието край Джуфра. Като вземат ихтамнетите да вият на умряло и лавров проси мир :))

    Коментиран от #12, #13, #15, #19

  • 7 ВЪПРОСЪТ Е

    3 9 Отговор
    КАК ДА БЪДЕ МАХНАТА ГЛАВАТА НА ПУЙКАТА : С УПОЙКА ИЛИ БЕЗ !

    Коментиран от #9

  • 8 az #Победа75

    15 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    За Либия безотговорни могат да се нарекат онези, които свалиха Кадафи, унищожиха държавата и потопиха Либия в хаос. Появявайки се в Либия, Турция си гони интереса, руснаците правят същото....
  • 9 БЪЛГАРИН

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "ВЪПРОСЪТ Е":

    За главата на ПУЙКАТА има място в мавзолея!Може и пирамида да му направят.
  • 10 az #Победа75

    4 8 Отговор
    Изобщо в региона на северна Африка, Източното Средиземноморие и части от Близкия Изток се очерта новата йерархия. На върха е РФ, след нея по стълбицата са Анкара/Техеран, надолу са всички останали, вкл. САЩ и НАТО...

    Коментиран от #11, #14, #18

  • 11 Трол мечтател

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "az #Победа75":

    Хаха 🖕🖕🖕
  • 12 Ххх

    2 12 Отговор

    До коментар #6 от "Днес още един панцир":

    А преди няколко дена кой изви на умряло ? Или "случайно" си пропуснал информацията ?

    Коментиран от #16

  • 13 Ххх

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Днес още един панцир":

    Либийската национална армия ( ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар унищожи турски системи за ПВО по време на въздушен удар върху базата Ал-Ватия в западната част на страната, съобщава телеканалът RT Arabic. Според изявление на официалния представител на Върховното командване на ЛНА, на 2 юли 2020 г. турците са установили на посочената база свои радари, системи за противовъздушна отбрана MIM-23 Hawk и комплекси за РЕБ Koral. Именно те бяха ударени от ВВС на ЛНА. "През последните няколко дни наблюдавахме доставката и монтажа на турските системи за противовъздушна отбрана и други оръжия в тази база" - заяви друг високопоставен военен от ЛНА пред телевизионния канал Libya Hadath. "Днес министърът на отбраната на Турция беше в Мисурата, където бе информиран, че базата Ал-Ватия е готова за използване. Поради това ЛНА реши да нанесе удар върху този обект. Бяха унищожени 100% от всички развърнати системи" - добавя военният. Телеканалът публикува сателитно изображение на базата Ал-Ватия, разположена на 130 km югозападно от Триполи, където турците развърнаха две американски зенитноракетни системи MIM-23 Hawk и други системи. Ал-Ватия трябваше да стане основната база на турските въоръжени сили в Либия, от която Анкара да осигурява подкрепа на силите на Правителството на националното съгласие (ПНС). На 4 юли 2020 г. министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар и началникът на Генералния щаб на турските въоръжени сили Яшар Гюлер пристигнаха в Триполи. След това

    Коментиран от #17, #33

  • 14 Хаха

    6 7 Отговор

    До коментар #10 от "az #Победа75":

    Ти да не си пил газ или слушал гаварит Масква.
  • 15 Ххх

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Днес още един панцир":

    Според изявлениекоято Анкара да осигурява подкрепа на силите на Правителството на националното съгласие (ПНС). На 4 юли 2020 г. министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар и началникът на Генералния щаб на турските въоръжени сили Яшар Гюлер пристигнаха в Триполи. След това стана известно, че ПНС е предоставило на Анкара пълен картбланш за действия в Либия.
  • 16 Ами никой не е извил на умряло

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ххх":

    Три бомби пуснати от максимално пределно разстояние. Минимални материални щети. Отговорът днес беше смазващ обаче :))
  • 17 Фейкновини

    10 5 Отговор

    До коментар #13 от "Ххх":

    Сателитните снимки от албватия не отговарят на споменатите поражения. Разпространените кадри от "поразяващия" удар се оказаха кадри от атака на израелски самолети в ивицата Газа и от Сирия. Толкова за "успешната" атака над ал Ватия.
  • 18 Малко си объркал първите

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "az #Победа75":

    Две места....всъщност ако махнеш първият нещата са точни
  • 19 Ххх

    3 12 Отговор

    До коментар #6 от "Днес още един панцир":

    Изтребители МиГ-29 на ВВС Либия с лекота се разправиха с турските системи за ПВО MIM-23 Hawk.
    ВВС на Либийската национална армия, използвайки изтребителите МиГ-29, които наскоро бяха предадени на армията на Хафтар, успешно прочисти авиобазата Ал-Ватия от турските системи за ПВО. В резултат на изстрелването на 9 ракети бяха унищожени и четирите турски комплекса за противовъздушна отбрана, а два танка и едно от укритията бяха унищожени, където, по предварителни данни, бяха разположени турски ударни дронове. Прави впечатление, че комплексите MIM-23 Hawk, защитаващи авиобазата, не само не можеха да противопоставят нищо на самолетите, произведени от Русия, но дори не забелязаха техния подход.

    Коментиран от #21

  • 20 Хасан

    9 6 Отговор
    След 100 г ще се измете руско,английски,френско колониално влияние в Либия ..за една независима и демократична Либия
  • 21 Хасан

    12 6 Отговор

    До коментар #19 от "Ххх":

    Колкото и да се пениш ..След Сирия и Либия мина под турско влияние ..ред е на Балканите ...я севе севе ,я сике сике

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ххх

    4 12 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Така ли ? Сирия минала под Турско влияние ? И каква част от Сирия мина под турско влияние ? Защото след пролетната офанзива на Асад фронтът се премести към турската граница и вашите групировки загубиха част от Идлиб. А творенията на турският военно - промишлен комплекс съвсем не се показаха в положителна светлина. Напротив, бронетранспортьори, произведени в Турция горяха като факли след попадения на руски противотанкови комплекси. Айде да не си играя да си правя справки и колко байракрарчета ТВ 2 се загубиха в небето над Сирия. А турската авиация не смееше да припари в сирийското въздушно пространство.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 Чукча писател ...

    2 4 Отговор
    Събрали се диктаторите да обсъждат мира ....????!!!!
  • 25 Събуди се

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ххх":

    Сънуваш просо :)))
  • 26 Истината е че байрактарите

    8 5 Отговор

    До коментар #23 от "Ххх":

    Такъв го набиха на безаналоговата руска скрап, че ватниците още не могат да се освестят. Още помня прежълтяла та физиономия на Путин на 5 март в Москва когато подписа унизителният мир и призна турското превъзходство. Сега му го набиват в Либия....

    Коментиран от #28

  • 27 Pусия и Турция търсят решение

    2 4 Отговор
    и за Доганското робство в Задунайския Вилает на Щатите.
  • 28 Ххх

    2 9 Отговор

    До коментар #26 от "Истината е че байрактарите":

    Путин подписал унизителен мир и признал турското "превъзходство". И в какво точно се изразяваше това турско превъзходство ? И защо 33 аскерчета дадоха превъзходна фира, ако действително можеше да се говори за някакво турско превъзходство ? И ако такова превъзходство действително е имало, защо Анкара преглътна горчилката и тръгна да преговаря за мир, вместо да отмъсти за загубата ? ........................Сега двете държави се намират на прага на пряка военна конфронтация, особено след като в четвъртък при въздушно нападение бяха убити 33 турски войници. Официалната версия на Дамаск и Москва гласи, че турските военнослужещи са били атакувани от сирийски части и в район, където те не е трябвало да се намират. Има обаче съмнения, че нападението срещу тях е било извършено от руски бойни самолети, които осигуряват закрила от въздуха на сухопътните части на Асад.
    Анкара не иска да обвинява Москва, защото би рискувала военна конфронтация с Путин. Ердоган не желае подобно нещо. Същото важи и за НАТО, част от който е Турция.

    Коментиран от #29, #34

  • 29 Пържола няма яж ми шпека

    10 4 Отговор

    До коментар #28 от "Ххх":

    Тези 30ина аскерчета бяха убити като част от санитарен конвой. Именно след тяхното убийство се разрази ураганът който помете руската скрап и унищожи прословутата бригада тигри. Тогава Путин взе да моли за мир ако не си спомняш :)

    Коментиран от #30, #32

  • 30 Ххх

    0 7 Отговор

    До коментар #29 от "Пържола няма яж ми шпека":

    Представители на правителството на Ердоган и проправителствените медии продължават да твърдят, че сблъсъкът миналия четвъртък, 27 февруари, когато 33 турски войници бяха убити при нападение срещу конвой в Идлиб, е изцяло по вина на сирийския режим.
    Малко вероятно е да знаем какво наистина се е случило там, предвид желанието на Ердоган да потуши независимата журналистика. Но изглежда, че истината изглежда много различно. Загиналите турски войници може да са били 55, според Метин Гуркан, военен анализатор, който пише за реномираната онлайн платформа Аl-Monitor. Според доклади от мястото на събитията е имало около 100 загинали.В допълнение, най-вероятно повечето войници са загинали не по време на удара на сирийския самолет, а по време на последвалите въздушни удари, умишлено нанесени от руските военновъздушни сили.
    Ердоган отказа да обвинява Русия, а Кремъл открито отрича всяко участие в инцидента. Последователността на събитията на 27 февруари, които започнаха с турски атаки срещу руски самолети, летящи над южната част на провинция Идлиб, сочи обратното. Огънят, открит от турците - включително с помощта на преносими зенитно-ракетни системи - застраши, наред с други неща, руската стратегическа база Хмеймим.
    Разгневено руско военно командване, или може би тази заповед идва от Москва, очевидно реши да начертае линия след няколко седмици опасни сблъсъци. По-късно същия ден турски конвой беше нападнат. Няколко часа по-късно, когато ранените турски войници се н
  • 31 Ххх

    0 4 Отговор
    Разгневено руско военно командване, или може би тази заповед идва от Москва, очевидно реши да начертае линия след няколко седмици опасни сблъсъци. По-късно същия ден турски конвой беше нападнат. Няколко часа по-късно, когато ранените турски войници се нуждаеха от спешна медицинска помощ, Москва отказва да отвори въздушно пространство над Идлиб за Анкара, за да може Турция да евакуира своите хора.
  • 32 Ххх

    0 6 Отговор

    До коментар #29 от "Пържола няма яж ми шпека":

    Ти за моите пържоли не се притеснявай. Дай да резнем шпека, пък котката ми, ако не е гладна, ще си поиграе с него. Тя си пада по рязани и обрязани лакомства.
  • 33 Isus

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ххх":

    Pishesh gluposti bazata pocti nyama shteti pilotite mnogo otdalece sa istrelyali racetite za da ne gi svali pvo ama obicate da pishete prisstrasteno zashtoto Turcite im pravyat pokazno kak se vodi voina i na Rusi arabi francusi vzeti zaedno
  • 34 Zzzz

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ххх":

    A KAKVO STANA SLED 33 ZAGİNALI ASKERA ZASTO NE SPOMENAVAS ZA POVECE OT 2600 ZAGİNALI
    TOVA NE E LI OTMISTENIE

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Ххх

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Zzzz":

    А ти сигурно си се наспинкал спокойно, след като сте "отмъстили". А и това предполагам са турски данни. А аз сега да си направя ли справка и да напиша какви бяха загубите на групировките в Идлиб, и какви територии загубиха те там след "успешната" по мнението на компанията ви война ?
  • 36 Ххх

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Zzzz":

    Режимът напредва бързо Така Ердоган реагира на бързото завземане на все нови и нови територии от режима на Асад, случило се в началото на тази година. Настъплението срещу последния бастион на сирийските въстаници продължава с определени прекъсвания вече десет месеца. Но въпреки масивната подкрепа от въздуха от страна на Русия, то дълго време не дава особени резултати. Но миналите седмици линията на отбраната на въстаниците бяха буквално пометени. Контролираната от тях територия се сви двойно. Само за няколко дни войската на Асад зае двата най-важни града в провинцията - Марат ал Нуман и Саракиб и върнаха под контрол път М5, водещ от Дамаск към Алепо. При това войските на режима завзеха няколко наблюдателни пункта на турската армия и убиха 13 турски войници. Тези пунктове, обкръжени от сирийската армия, сега се намират отвъд фронтовата линия.

    Коментиран от #37

  • 37 Пържола няма лапай шпека

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ххх":

    Гледам сън не си спало да носиш от десет кладенеца вода :))) такъв го ядоха ватниците в Идлиб, че още им държи влага и кротуват като мишоци в дупките си от март насам....а в Либия да не говорим

    Коментиран от #38

  • 38 Ххх

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Пържола няма лапай шпека":

    Шпека можеш да си го поизвиеш назад, и да си го пъхнеш някъде ! Както им го пъхнаха на твоите хора в Идлиб и Либия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания