Last news in Fakti

9 Юли, 2020 15:53 1 946 4

„Росатом“ очаква да получи лиценз

  • пакш-
  • аец пакш-
  • русия-
  • унгария-
  • атомна енергетика-
  • росатом

Заявката съдържа анализ на безопасността на бъдещите енергоблокове

„Росатом“ очаква да получи лиценз - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Росатом“ разчита през есента на 2021 г. да получи лиценз за строителството на двата нови енергоблока на унгарската АЕЦ „Пакш“. Това заяви старши вицепрезидентът на групата компании АСЕ и директор на проекта за изграждане на АЕЦ „Пакш“-2 Александър Хазин.

Компанията възложител на проекта - Paks II, на 30 юни т.г. подаде заявление за получаване на лиценз за изграждане на новите енергоблокове в държавния регулатор за атомна енергия на Унгария. Процедурата за разглеждане може да отнеме една година с удължаване с три месеца, ако е необходимо. Заявката съдържа анализ на безопасността на бъдещите енергоблокове.

Пакетът включва вече получени лицензи, в това число и екологичният. Очаква се за разглеждане на документацията да бъдат привлечени експерти от Международната агенция за атомна енергия. Според решение на Европейската комисия, три месеца след подаване на заявлението за строителен лиценз, възложителят Paks II може да се обърне към унгарския регулатор с молба за получаване на разрешение за изкопни дейности на площадката. Паралелно с това „Росатом“ подготвя работната документация и разширява строително-монтажната база.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 другарят

    12 0 Отговор
    Преди една седмица "Росатом ще строи АЕЦ в Шриланка" сега "Росатом чака лиценз за два реактора в Унгария"..Ние с нашите реактори ще варим ракия за да може да се напива българина и много да не се замисля?

    Коментиран от #3

  • 2 Анализаторр

    2 5 Отговор
    Вожда каза проекта ще е красив. Руски реактори с чужд проект, американски турбини, китайски помпи и немски КИП. Гаранция ще поеме някой, може би Русия, Лиценз от Европа може и да дадат. Кадри ще извикат стари пенсионери да го пуснат, след това каквото томахавка покаже.
  • 3 Шляхтиц

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "другарят":

    Навремето, 1970 година, бяхме може би единствената държава на Балканите с атомна електроцентрала и снабдявахме Турция и Македония с електрическа енергия. Франция, Англия, Германия, Унгария, Турция строят нови атомни мощности, ние спряхме реактори с тридесет годишен остатъчен ресурс. Нямам повече мисъл .........

    Коментиран от #4

  • 4 Гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шляхтиц":

    Да ама тогава нямаше банани и демокрация
Новини по държави: