15 Юли, 2020 09:52 2 576 4

Броят на участниците в протестите в Белград намалява

  • сърбия-
  • протест-
  • александър вучич-
  • саша радулович-
  • косово

На осмата вечер на протести в сръбската столица пред парламента се събраха едва няколкостотин души

Броят на участниците в протестите в Белград намалява - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На осмата вечер на протести в Белград пред парламента се събраха едва няколкостотин души, броят на протестиращите продължи да намалява, съобщава вестник "Данас". Събралите се на протеста може да се разделят на три по-малки групи - привърженици на бившия член на Двери Сърджан Ного, друга група около лидера на движението "Стига вече" Саша Радулович и трета група, събрала се около отлъчения монах Антоние Давидович, която пееше църковни песни и песни с косовска тематика, предава БТА.

На металната бариера пред стълбището на парламента бе закачен транспарант "Косово е Сърбия" и портрети на американския президент Доналд Тръмп и на неговия специален пратеник за преговорите между Сърбия и Косово Ричард Гренел.

Саша Радулович призова привържениците си да не се разделят и да се обединят с привържениците на дясноориентирания Сърджан Ного. Ного поиска да бъдат освободени всички арестувани демонстранти, да бъдат прекратени процедурите, които се водят против участници в протестите, да бъдат прекратени учредяването на парламента и процесът на формиране на правителството, тъй като оценява изборите като фалшиви.

Ного поиска още да се формира техническо правителство за срок от една година и всяка вечер по държавната телевизия да има предаване, в което да се водят дебати. Той настоя и да бъдат арестувани членовете на Кризисния щаб заради ситуацията с разпространението на коронавируса, пише "Данас".

Сърбия не е демокрация и преговорите ѝ за членство в ЕС трябва да бъдат замразени, докато на власт е Александър Вучич, който оцелява на власт благодарение на методите на своя ментор Слободан Милошевич - брутално задушаване на опозицията с контрол над медиите и правосъдието, пише Дойче веле, цитирано в печата.

Вучич предпочита да вярва, че зад масовите демонстрации стоят чуждестранни сили, отколкото да признае, че те са израз на недоволството от неговото управление и затова разпространява теории за заговор, което е научил от ментора си Милошевич, пише в коментар на Дойче веле.

Вучич отговори на демонстрациите, като изпрати свои нападатели, униформени или цивилни провокатори, които, обратно на това, което твърди Вучич, биеха жени и мъже, съборени на земята, а и деца. "Местните сили за сигурност отдавна са позор за сръбската държава", пише Дойче веле.

Вестник "Курир" информира за разгорялата се война между социалистите и "прогресивните" в Сърбия дни преди разговорите за формиране на новото сръбско правителство. Заместник председателят на Социалистическата партия на Сърбия /СПС/ и кмет на община Сурдулица Новица Тончев, който преди няколко дни заплаши да прехвърли демонстрациите от Белград в Южна Сърбия и да изведе 5000-6000 души да блокират магистралата Ниш-Скопие, поясни, че ще продължи да се бори само против държавния секретар в министерството на икономиката Драган Стеванович.

Стеванович му отговори чрез "Курир", че обществото много добре знае кой е местният шериф в южна Сърбия и кой заплашва хората да гласуват за него.

Според политолога Боян Клачар обаче сътресенията между Сръбската прогресивна партия /СПП/ и СПС не са драматични. Той очаква СПП да направи по-широка коалиция вместо самостоятелно правителство или само с партиите на малцинствата и напомни, че отношенията между двамата лидери - Александър Вучич и Ивица Дачич, са повече от добри.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    11 1 Отговор
    и тука това се цели с провокатори до изборите, които пак ще ги фалшифицират
  • 2 А тук в България хората взеха да се

    6 2 Отговор
    събуждат, довечера протести в още български градове, а снощи в София имаше минимум 60-70 хиляди души с различни политически и неполитически възгледи , но обединени в едно. ОСТАВКА И ЗАТВОР НА МАФИЯТА , МУТРИТЕ И ТИКВИТЕ В УПРАВЛЕНИЕТО
  • 3 СЛЕД БОЙКО ПОТОП

    2 1 Отговор
    И ТУК ПРОТЕСТА НАМАЛЯВА , КРАДЦИТЕ НЕ , РАЗДАВАТ ИМ ПРЕМИИ!
  • 4 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    СВЪРШВАТ ПАРИЧКИТЕ ОТ ЦРУ !!!!!
Новини по държави: