Last news in Fakti

15 Юли, 2020 16:48 1 811 8

Тръмп премахна привилегирования статут на Хонконг

  • хонконг-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • китай-
  • статут-
  • санкции

Пекин ще наложи ответни ограничения на американски лица

Тръмп премахна привилегирования статут на Хонконг - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент Доналд Тръмп подписа законодателство, с което отмени привилегирования статут на Хонконг. „Без специални привилегии, без специално икономическо отношение и без износ на секретни технологии“, заяви на пресконференция държавният глава, цитиран от bTV.

Свалянето на специалния статут ще осигури повече права на администрацията на САЩ да налага санкции на Китай. Целта на новия указ е да се потърси отговорност на Китай за „агресивните действия срещу жителите на Хонконг“ след налагането на закона за националната сигурност в края на юни. 

Освен това Тръмп подписа и заповед, която наказва банки, имащи отношения с китайски длъжностни лица, прилагащи закона за националната сигурност в Хонконг. Пекин заяви, че ще наложи ответни ограничения на американски физически и юридически лица, без да уточнява от кои сектори ще бъдат те.

Външният министър заяви, че въпросите, свързани с Хонконг, са изцяло вътрешни за Китай и никоя друга държава няма право да се намесва. Подобно на протестите от миналата година заради спорния законопроект за екстрадицията в Китай, този за националната сигурност отново породи недоволство в бившата британска колония. 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дончо царят на хазарите

    2 3 Отговор
    Да се готвят жълтурите с британски имена от Тайван. Заводът на Асус ще го местя у Детроит.
  • 2 експерт във фалитите

    6 4 Отговор
    Голям е Дони, така ще ни хвръли и нас на Падишаха с некой декрет разсписан некой Петък, 1 сутринта българско време.
  • 3 Груйо

    8 7 Отговор
    Деветдесет процента от населението на Хонг Конг е по улиците да протестира срещу новия закон, който дефакто прекрати свободата на Хонг Конг. Само червените Бай Ганьовците от факти.бг са доволни и им се привиждат Сороси и други рептили. А иначе подкрепяте протестите срещу Боко и КаскетЯ, а?

    Коментиран от #6

  • 4 Бай Манчо

    3 3 Отговор
    Хахахахах - май янките не искат да делят с други от перачницата ХК , а за секретните им технологии в ХК се носят само слухове претендиращи за действителни , а новоприетите закони засягат само хората които са на хранилка на отрепки като сорос и подобни и не могат да пипат както преди , всичко останало е същото и не се променя .
  • 5 Бай Манчо

    7 2 Отговор
    Защо ми изтрихте коментара ? С този закон спират дефацто работата на фондации като тази на сорос които вече няма да могат да пипат както преди и да се опитват да притискат правителството , всичко останало е като преди .
  • 6 Бай Манчо

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Груйо":

    90 или 0.9% - кой те заблуди иди и виж , местните ще ти кажат кой прави всичко това и с каква цел . Лумпените се опитват да превърнат ХК бунище .

    Коментиран от #7

  • 7 Груйо

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Манчо":

    Не ми губи времето трол, имаше 2 милиона човека на протест срещу закона за екстрадация миналата година.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Груйо":

    не лъжи 2мил в сънищата ли ги видя троле грую ли си груика ли си има интернет ако си забравил и се вижда сащ няма право да се меси във вътрешните работи на други страни да си оправи кочината сащ видяхме псевдодемокрацията