Last news in Fakti

16 Юли, 2020 17:12 4 074 26

В Русия: България я очакват предсрочни избори

  • протести-
  • бойко борисов-
  • русия-
  • избори-
  • предсрочни избори-
  • румен радев-
  • петър искендеров

Румен Радев води по-балансирана политика от Бойко Борисов, смятат в Русия

В Русия: България я очакват предсрочни избори - 1
Снимка: БГНЕС

Протестите в България са предизвикани от конфронтацията между президента и правителството, те могат да доведат до предсрочни парламентарни и президентски избори, тъй като сега всички клонове на властта са парализирани. Това заяви Петър Искендеров, старши изследовател в Института за славянски изследвания на Руската академия на науките в интервю за РИА Новости, предаде агенция "Фокус".

В България вече седмица продължават протестите, които започнаха на 9 юли в София с хиляден митинг в подкрепа на президента Румен Радев. Българските медии посочват като причина за протестите арестуването на съветниците на президента по сигурността и правни въпроси. Съветниците бяха задържани по дела, свързани с разкриване на държавна тайна и злоупотреба с влияние за лична изгода. Според експерта протестите в България са част от общата нестабилна ситуация на Балканския полуостров. Катализаторът на нестабилността, според него, е социално-икономическата криза, причинена от пандемията от коронавируса, финансовата криза и нестабилността на финансовите пазари.

„Но в България ситуацията се влошава от конфронтацията между двата клона на властта - президентския и правителствения. През последните няколко години президентът и премиерът заемаха различни позиции по ключови въпроси както на вътрешната, така и на външната политика, предимно външната“, каза пред РИА Новости Искендеров. Според него президентът Радев заема по-балансирана позиция по отношение на развитието на отношенията между България и САЩ, НАТО, ЕС и Русия, докато премиерът Бойко Борисов заема по-строга прозападна позиция.

„Освен това в България активно се играе така наречената руска карта. През последните няколко месеца правителството предприе редица недружелюбни стъпки към Русия. Освен това, България предприе антируски санкции. И сега тези протести показват, че българското общество е разделено наполовина по отношение на подкрепата за прозападния курс, който Бойко Борисов представлява, и по-балансиран курс. Когато се припокрива със социално-икономическата криза, ясно е, че хората обвиняват за тази криза не толкова за президента, колкото за правителството, което има реални лостове“, обяснява експертът. Освен това, подчерта Искендеров, премиерът Борисов принадлежи към категорията политици, които предприемат активни мерки за укрепване на собствената си позиция, за да неутрализират своите политически противници. „И със сигурност на българската политическа сцена той има богат опит в уреждането на политически сметки чрез ангажиране на административен ресурс, за да постигне някои цели, които си е поставил за себе си“, каза той.

Според Искендеров протестите могат да доведат до пълноценна, продължителна вътрешнополитическа криза в страната и провеждане на предсрочни парламентарни и президентски избори. „Най-вероятно България я очакват предсрочни избори. Очевидно е, че ще става въпрос както за обновяването на състава на парламента, така и за президентски избори, тъй като сега има парализа на всички клонове на властта в България, както на изпълнителната, така и на законодателната“, каза той.

Въпреки това анализаторът подчерта, че не бива да се очакват мащабни въоръжени демонстрации или гражданска война в резултат на протестите, тъй като България е член на ЕС и НАТО. „Европейските механизми със сигурност ще доведат до това, че тези протести ще бъдат спрени. Най-вероятно Брюксел ще положи всички усилия да събере всички страни на масата за преговори“, каза анализаторът. В сряда, 15 юли, Българската социалистическа партия (БСП) внесе в парламента вот на недоверие към правителството, което опозицията обвинява в корупция. По-късно президентът Радев призова правителството да подаде оставка, като нарече „модела на олигархичното управление“ изчерпан.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    53 13 Отговор
    Не само руснаците мислят така-вече и в Европа така говорят.И е време за промени-кардинални...

    Коментиран от #25

  • 2 Последния Софиянец

    35 15 Отговор
    Айде гербераските тролове да си заслужат заплатата.
  • 3 Е да де

    18 24 Отговор
    Тинтири ,минтири.Борисов заемал строга прозападна позиция ,затова реализира всички руски проекти.

    Коментиран от #7

  • 4 Чочо

    23 28 Отговор
    Този руски "анализатор" да си скъса дипломата изобщо не е в час! 😇
  • 5 Трябва ли

    23 28 Отговор
    Радев да взема Радева и е Русия
  • 6 Присмехулник

    18 22 Отговор
    Как да е иначе,Радев е руски възпитаник....ще е по удобен за Москва...
  • 7 Голям Слон

    28 5 Отговор

    До коментар #3 от "Е да де":

    Кои точно руски проекти хвана и осъществи, че аз за нито един не се сещам да е довършен докрай. Седенето на два стола е трудна раота. Номерът е да направиш точен анализ на твоя собствен интерес от името на народа и да действаш. Сервилната политика спрямо САЩ и Европа нищо особено не ни донесе. Но глупави, дебели, бедни, болни и уплашени хора - колкото искаш... Някога, когато бях в щатите, се чудих на много неща, които сега виждам в България и те вече са норма за всеобщо съжаление.
  • 8 росен идиота &цветан цървула . Со

    11 9 Отговор
    Хибридна атака! Да се задейства член 5 на НАТО !!!....или какъвто и да е член ...
  • 9 Жорж

    3 3 Отговор
    Нищо ново или учудващо.
  • 10 Хехе

    8 15 Отговор
    Румба,ти ли лИжеш Русия! Исках да напиша "лъжеш",глей кво излезе!?
  • 11 Гошо Мангала

    9 1 Отговор
    Еейй тая от десно баце тя прави белите..
  • 12 Потърпевш

    10 8 Отговор
    Ае другите държави да млъкнат за положението в България и да си погледнат преливащите от престъпление тоалетни, ъ-ъ-ъ държави.
  • 13 ААААХАХААА...ТО И .. РЕШЕТНИКОВ ТОВА..

    12 10 Отговор
    КАЗВА!😂 КГБ И ДС...ФОРЕВЪР!😂
    АМАН ОТ...ШПИОНО-ЧЕНГЕДЖИЙСКИ МУРАФЕТИ И ФАТМАЦИ-РУСОРОБИ!😂
    ОСТАВКА ФАТМАК
  • 14 Ръснак

    8 6 Отговор
    Да живее СССР!! Да живее КГБ!! Да живеят всички БКП-та по света, без американското БКП!!
  • 15 Stéphanie 🎲

    11 18 Отговор
    Радев да си вземе закръглената дама и директно в Русия.Ти да видиш 😳 бре Рус*и п**и 😠.Всички да се махат,а от руски мар*онетки България няма нужда.То не стига България колко е зле ами с рубашките съвсем в блатото на дъното.

    Коментиран от #17

  • 16 Анонимен

    7 6 Отговор
    Докато този руски възпитаник и тази питбул са на власт .Никой няма да обърне внимание на България от Европа или Америка!!!! Ще си останем АУТСАЙДЕРИ.
  • 17 Че май фаче

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "Stéphanie 🎲":

    Взела Стефка да обяснява външна политика и международни отношения.
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХА
  • 18 NikNay

    6 8 Отговор
    Мaй ocтaвкa нa прaвитeлcтвoтo, aaa...?? Къдe ви cърби къдe дa ви пoчeшaт??Рaдeв e нaй-хитрият eврeин нe caмo в Бългaрия, нo и нa Бaлкaнитe. Жaлкo зa eврeйcкaтa oбщнocт в Бългaрия, нo e крaйнo врeмe дa cи вкaрaтe в чac пacминaтa oт прeзидeнтcтвoтo! След 1-2 дни ще има директива от Кремъл за спиране на протестите защото рискуват да им се спре газта през България, а това ще доведе до епилепсия българските комунисти.
  • 19 NikNay

    5 6 Отговор
    Нaзнaчихa зa прeзидeнт чoвeк, кoйтo прeз цeлия cи живoт e живял във вoeннo пoдeлeниe, oт ceлo e, и в Плoвдив e бил три пъти в грaдcкa oтпуcкa, a в Coфия двa пъти зa пo двa дни пo зacлуги, чe бил cвaлил три руcки caмoлeтa в Чeрнo мoрe и убил 4-мa руcнaци, a двaмa ce cпacили c плувaнe. Тoвa ca нeгoвитe битки! Нo чoвeк, кoйтo убивa руcнaци нe e дocтoeн зa прeзидeнт нa Бългaрия, зaщoтo руcнaцитe ca ни ocвoбoдили oт турcкo рoбcтвo и трябвa дa гo импийчнeмe!

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Тъпо тролче

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "NikNay":

    Адолфчо, пак ли под чужд Ник си пействаш глупостите? Ей, мно'о трудно това мислене на никове и коментари 😂
  • 21 123

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "NikNay":

    Географския произхода на един човек не е отражение на , образованието,квалификацията,способностите,наклонностите и опита му.В Индия има достатъчно млади хора от твърде бедни семейства и райони(хора живеещи в отдалечени селски райони в колиби и без вода)които са изключително образовани и квалифицирани. През 1878 в София са живели 11 649 в Пловдив населението е било 24 000 човека това са гражданите на София-колко % селяни има в София които си мислят че са граждани и са повече от съгражданите си от по малките населени места?

    Коментиран от #26

  • 22 Политолог

    6 5 Отговор
    Москва и Путин с помощта на руския шпионски резидент за България, ген. Решетников и Корнелия поставиха Радев за президент.
    Боли ги, много ги боли Москва,че сме в НАТО и това ги кара да мечтаят за тяхно, близко правителство, а президента си го имат
  • 23 Разочарован

    5 2 Отговор
    Руския план за овладяване на България успя.БСП победи окончателно.След като Румбата вземе властта очаквайте референдум за излизане от НАТО и ЕС.Един руски политик още преди години казваше, че 2023г България ще бъде принудена да влезе в евразийския съюз.
  • 24 Нормален

    2 0 Отговор
    Ама да допълнят - България я очакват предсрочни избори благодарение на нас
  • 25 Почти невероятно но вярно

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    Дай Господи ,да чуем още един път, че ЕО в Европа и Русия са на едно мнение днес?
    Сега остава и Хунтата да ги послуша и да започнем с
    Експедиционното правителство и избори с 0 корумпирани човеци!
  • 26 Оракула от Делфи

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "123":

    Да прав си , проблема идва от възхищението към българските "ценности " , да имаш пари и колата, да е най-малко, едно Порше.
    Примера на мутренските, политически режими на всички правителства без изключение от 1944 година насам.
    Все още ,България има огромен дифицит, в управлението на държавата
    от благородни личности и начина да възприемем, истината такава, каквато е !
    И ние не обеспокоявани от реваншисти да градим България.
    И хората, както изглеждат а и разликите между нас.
    В момента, ненужните в Парламента са 99.9% ...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания