Last news in Fakti

17 Юли, 2020 12:50 1 442 9

Тачи: Войната за свободата на Косово беше справедлива

  • косово-
  • хашим тачи-
  • война-
  • сърбия-
  • съд

Никой не може да промени историята ни, каза Хашим Тачи

Тачи: Войната за свободата на Косово беше справедлива - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Разпитът пред Специалния съд на президента на Косово Хашим Тачи приключи в рамките на четири дни. След края на изслушванията в четвъртък вечерта той направи изявление за медиите. „Току-що завърших показанията си и се радвам, че четири дни имах възможността да давам обяснения“, заяви държавният глава, цитиран от БГНЕС.

В рамките на разпита пред Специалния съд той е говорил основно за ролята и отговорностите си като командир в Армията за освобождение на Косово, пише „Експрес“. В рамките на четири поредни дни Тачи е бил разпитван по около 8 часа на ден, като адвокатът му е бил с него през цялото време, уточнява изданието. „Изслушването продължи дълго, но беше продуктивно“, смята Тачи. Той заяви, че не може да изнесе подробности от съдържанието на интервюто, но отговори отрицателно на въпрос дали е бил питан за „Жълтата къща“.

Тачи изрази увереност, че прокурорите и съдиите ще оценят справедливо и безпристрастно дадените показания и ще заключат, че не е извършил никакво престъпление. „Войната на АОК беше справедлива война за свободата на Косово и никой не може да промени историята ни“, завърши изявлението си Хашим Тачи. Специализираната прокуратура в Хага повдигна обвинения срещу президента на Косово Хашим Тачи и още 9 души за убийства и други военни престъпления. В обвинителния акт се твърди, че Хашим Тачи, Кадри Весели и другите заподозрени са наказателно “отговорни за близо 100 убийства”. Групата е изправена също пред обвинения в изтезания, преследване и насилствено изтребване. Обвиненията са общо по 10 точки.

Това отложи планираната за 27 юни среща в Белия дом с президента на Сърбия Александър Вучич и специалния представител на Вашингтон по диалога Прищина – Белград Ричард Гренел. В понеделник Тачи пристигна за разпит от прокурорите за военни престъпления в Хага, като заяви, че “никой не може да пренапише историята” за ролята му във войната през 90-те години. Съгласно процедурата, след изслушването съдия трябва да вземе решение дали да има процес, като оформянето на това решение може да отнеме месеци.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ор Владивосток до Гибралтар

    16 1 Отговор
    Бай Дончо е готов да върне на сърбите Косово само и само Вова да не докопа Балкана, че после не могат да го запрат чак в Портсмут.
  • 2 bratinja

    28 1 Отговор
    косово = тероризъм
  • 3 Кой68

    29 1 Отговор
    Зверствата извършени по-време на войната.Зверствата......Милошевич,Караджич и Младич ги осъдиха.Сега Тачи-Змията трябва да ги последва..... .
  • 4 не е вярно

    18 1 Отговор
    Албанците никога не са водили освободителни войни. И сега във Вардарска България е така.
  • 5 Бай Манчо

    23 1 Отговор
    тачи е убиец и търговец на органи , това се знаеше още по време на войната за анексиране на косово - тогава изведнъж се появиха донори и започнаха и трансплантациите в израел и турция
  • 6 НИЩО

    5 1 Отговор
    НЕ Е СВЪРШИЛО, циганино !!!
  • 7 Демагог си

    9 1 Отговор
    ти Хашиме!От кого освобождавахте суверенно Косово?От местното предимно сръбско население ли?Ако Р.Младич е военопрестъпник-ти не си по хубав.Дано да има процес срещу теб,за да си получиш заслуженото!За насилственото етническо прочистване на сръбско Косово!
  • 8 Онзи

    6 1 Отговор
    Без референдум, без нищо, хванаха оръжията и избиха съмати народ. И очаква да му повярваме, че са държава със съдебна система,че са едва ли не европейци. Нищо подобно, цялата държава е мафия , не познавам един албанец да работи нормална работа.
    За пример в Бг имаше исселване ,но не и зеерства. Албания са светлинни години назад от нас а с Европа въобще няма място за среавнение. Сега си седите в Косово и се чудете как да вържете двата края
  • 9 сноу

    1 0 Отговор
    Не съм чувал досега за справедлива война ,особено ако амери участват...