22 Юли, 2020 07:33 1 800 11

Агенция вдигна кредитния рейтинг на България, защото сме в чакалнята

  • еврозона-
  • евро-
  • рейтинг

Икономическата ни стабилност през следващите години ще бъде подкрепена от силния външен сектор

Агенция вдигна кредитния рейтинг на България, защото сме в чакалнята - 1
Снимка: shutterstock

Присъединяването на България към чакалнята на еврозоната е значителна стъпка към интеграцията на икономическата и финансова система на страната ни с еврозоната и кредитният ни рейтинг се повишава. Това посочва рейтинговата агенция Scope Rating, която от февруари 2019 г. оценява страната ни с рейтинг BBB+ със стабилна перспектива.

България ще прекара поне 2 години във валутно - курсовия механизъм и най-ранната дата за присъединяването ни към еврозоната е 1 януари 2023 г., според агенцията. Те отбелязват, че приемането в чакалнята е дългоочаквано и значимо постижение, но следващите стъпки ще изискват внимателно изпълнение на Маастрихтската конвенция, както и други критерии като укрепване на независимостта на централната банка, справяне с корупцията и съдебния дефицит.

Според анализатора на агенцията Денис Шен от четирите критерия жизненоважно е намаляването на завишения бюджетен дефицит през 2020 г., натрупан поради кризата в общественото здравеопазване, както и гаранциите, че инфлацията не надвишава референтните темпове на ръст.

Според данни на агенцията ръстът на потребителските цени през юни е намалял до 0,9% на годишна база, а средната инфлация за дванадесетте месеца до март 2020 г. е 2,6% спрямо референтната стойност от 1,8%.

Очакванията са държавният дълг да нарасне до все още ниските 26% от БВП през 2020 г. спрямо 20% през 2019 г., на фона на значимите фискални резерви в размер на 8,5% от брутния вътрешен продукт. Бюджетният баланс се очаква да се влоши до - 5,5% през 2020 г. от 2,1% излишък през 2019 г., прогнозират още от Scope.

Икономическата ни стабилност през следващите години ще бъде подкрепена от силния външен сектор, посочват още от агенцията. Валутните резерви възлизат на 25,1 млрд. евро през юни тази година, което се равнява на около 3,1 пъти краткосрочния външен дълг - доста над 15,1 млрд. евро през януари 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 герб

    8 8 Отговор
    Само ГЕРБ!
  • 2 В последно

    5 6 Отговор
    издихание да натрупат още борчове безродниците !
  • 3 БойкУ БурисоФ

    9 1 Отговор
    Видяхте ли?Добре че съм аз,ваправо ги наеб.х с 200..тия чужденци премиери.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Шопо

    3 2 Отговор
    Вдигна...Айде да не казвам какво ми вдигна...

    Коментиран от #7

  • 6 мечо

    5 4 Отговор
    расбира се че ще вдигнат реитинг на балгария ние имаме стабилнос и дисциплина за разлика от останалите вав европа и по света
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Я ...Я

    3 0 Отговор
    Е ЗАРАДИ ТЕЗИ РЕЙТИНГИ СМЕ БЕДНИ И БОЛНИ. ДРУГИТЕ ИМАТ ВЪН. ДЪГ ТРИЛИОНИ, НО ЗНАЯТ КАК ИКЪДЕ ДА ГИ ВЛОЖАТ. А НАЩИ ТИКВИ ФИСКАЛНА ДИСЦИПЛИНА. ВЗЕМАТ ЗАЕМ РАЗПРЕДЕЛЯТ СИ ГО А ЗА НАРОДА ТРОХИТЕ ОТ ТОРТАТА. ВЛОЖИ ГИ ВЪВ ИКОНОМИКАТА, ВЪВ ПОТРЕБЛЕНИЕТО ДАЙ НА ХОРАТА КАТО ИМАТ ТЕ ЩЕ ХАРЧАТ ПОВЕЧЕ ЩЕ НАЛИВАТ ВЪВ ИКОНОМИКАТА. ВЪВ ЗА ИМ ВЛЕЗЕ ВЪВ, ВЪВ КРАТУНИТЕ.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    С въвеждането на Евро в България на "братушките” ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...

    Коментиран от #11

  • 10 МЕТЕЖНИКА НА СЪД

    1 0 Отговор
    УДЪР ПО КАНЧЕТО НА МЕТЕЖНИКА И КУРНА .ГАЗ ПИКАЯТ КАТО ЧУЯТ ,ЧЕ НЕЩО ХУБАВО СЕ СЛУЧВА В БГ..ТАКИВА СА ТЕРОРИСТИТЕ ,ЧАКАЙТЕ С ТАКИВА ХОРА ДА ПОДОБРЯВАМЕ ЖИВОТА СИ,.ТО НЕПРЕКЪСНАТО НАГНЕТЯВА ОМРАЗА„АГРЕСИ М/У ХОРАТА..БЕДАТА НА БГ Е БСП и ПОДОБНИ + ФИГУРАНТА МУТРА №1..
  • 11 Диверсант

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Братушките изобщо те бръснат за слива. Парче земя от континента населено с безмозъчни елементи. Като си толкова голям икономист защо в Италия от десетина години за работещите сезонна работа по плажове, хотели, ресторанти е желателно да знаят руски и китайски