3 Август, 2020 08:03 3 744 2

Повече горски пожари в амазонската джунгла в Бразилия през юли

  • амазонка-
  • джунгла-
  • пожар

Екозащитници предупреждават, че нарастването на броя на пожарите през последната седмица може да е сигнал за повторение на миналогодишното унищожение на най-голямата в света тропическа гора

Повече горски пожари в амазонската джунгла в Бразилия през юли - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Броят на пожарите в амазонската джунгла в Бразилия е скочил с 28 процента през юли спрямо същия месец на миналата година. Това сочат официални данни, цитирани от агенция Ройтерс.

Екозащитници предупреждават, че нарастването на броя на пожарите през последната седмица може да е сигнал за повторение на миналогодишното унищожение на най-голямата в света тропическа гора, допълва БТА.

Бразилската агенция за космически изследвания Инпе е регистрирала 6803 пожара в Амазония миналия месец спрямо 5318 през юли 2019 г. През миналогодишния пик през август бяха регистрирани 30 900 пожара, посочва агенцията.

Над 1000 пожара са регистрирани на 30 юли, което е най-високият дневен брой от 2005 г. досега, отбелязва бразилският клон на Грийнпийс.

Екоактивистите обвиняват десния президент Жаир Болсонаро, че със своята визия за икономическо развитие на региона насърчава нелегалните секачи, миньори и спекуланти със земи да унищожават гората. Болсонаро защитава своите планове за развиване на минно дело и земеделие в защитените резервати като начин за извеждане на региона от бедността. Тази година президентът разпореди разполагане от май до ноември на армията за борба с горските пожари и обезлесяването. Той забрани паленето на огън в района за период от 120 дни.

Бразилия въведе подобна временна политика през 2019 г., но едва след като горските пожари в Амазония провокираха протести по целия свят.

Мат Финър, който ръководи проект за проследяване на пожарите, каза, че повечето големи пожари са станали в неотдавна обезлесени райони. Показател за това са високите нива на аерозоли в дима, което сочи за големи количества горяща биомаса.

В повечето случаи престъпници извличат ценния дървен материал от джунглата, преди да предизвикат пожар на терена, за да увеличат стойността му за земеделие и скотовъдство.

Обезлесяването достигна 11-годишен рекорд през 2019 г. и скочи с още 25 процента през първата половина на 2020 г., припомня агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 протестър

    2 1 Отговор
    ,,Човешката глупост е безгранична"...
Новини по държави: