3 Август, 2020 15:36 4 130 32

Полша глоби Газпром с $57 млн. заради "Северен поток - 2"

  • полша-
  • газпром-
  • северен поток - 2-
  • газопровод

Полша вижда газопровода като заплаха за енергийната сигурност на Европа

Полша глоби Газпром с $57 млн. заради "Северен поток - 2" - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Полският антимонополен регулатор UOKiK заяви в понеделник, че е глобил Газпром с 213 милиона злоти (57 милиона долара) за липса на сътрудничество по отношение на проекта за изграждане на газопровода „Северен поток - 2“. Това предаде Reuters.

Полша вижда "Северен поток - 2", който ще удвои капацитета на Русия за износ на природен газ през Балтийско море, като заплаха за енергийната сигурност на Европа, заявявайки, че газопроводът ще засили пазарната доминация и господстващото положение на Газпром.

Проектът се ръководи от руската енергетична компания, като половината от финансирането е осигурено от германските Uniper и Wintershall на BASF, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie.

UOKiK разследва „Северен поток - 2“ от години и през 2019-а глоби Engie с 40 милиона евро за това, че компанията не е представила документи и информация, свързани с газопровода.

„В началото на годината поискахме от Газпром да ни предостави договори, сключени от нейното дъщерно дружество с другите компании, финансиращи изграждането на „Северен поток - 2 “, но от компанията не успяха да ни предоставят тази информация. Според мен, това е умишлен акт, чиято цел беше да се възпрепятства текущото разследване", каза шефът на полският антимонополен регулатор.

Газпром отказа коментар по казуса. По-рано обаче компанията и президентът Владимир Путин заявиха, че планират да завършат "Северен поток - 2", като повече от 90% от изграждането му е готово.

Руският енергетичен гигант доставя по-голямата част от природния газ в Полша. Полската държавна газова компания PGNiG пък често се оплаква, че плаща повече от европейските си партньори за руския газ. Нейният директор заяви, че отношенията между Полша и Газпром започват да се нормализират, след като през юни руският енергетичен гигант плати на PGNiG 1,6 милиарда долара заради загубен спор за ценообразуване.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    11 45 Отговор
    Държава от тръби и милиционери.

    Коментиран от #10

  • 2 Алфа Чакал

    84 12 Отговор
    И тези ще последват съдбата на Украйна като слушат Американците.
  • 3 националист

    79 10 Отговор
    Няма по гнусни подлоги и плужаци на Американските бандити от полските .......и
  • 4 А стига бе

    65 9 Отговор
    И дали Газпром ще плати тази глоба-ама друг път...Само пак гръмко заглавие и нищо.

    Коментиран от #7

  • 5 мъкаааа

    65 6 Отговор
    Защо ли през полския регулатор UOKiK наднича бай ни Дончо Тръмпов? Втечнен американски златен газ,къдееее сиии?!

    Коментиран от #21

  • 6 Питам

    66 8 Отговор
    Полският съд да не разпостранява юрисдикцията си над Русия? Май само пишете заглавия за сензацията?

    Коментиран от #12

  • 7 Адмирал Куроедов

    6 26 Отговор

    До коментар #4 от "А стига бе":

    О няма да я плати да знаеш. Веме ги обруриха 2,5 мириарда за надплатени суми
  • 8 Да ама Не

    46 5 Отговор
    Айде пак полу-истини.Поляците няма как да си вземат тези пари-и те го знаят.А лошото за тях е,че спира транзита през Украйни и поляците остават с пръст в Г....

    Коментиран от #14, #15

  • 9 k1 profesional

    44 4 Отговор
    Руснаците са уплашени от глобата и спират северен поток 2.
    Аз глобявам ЕС с 100 000 000 , защото ми нарушава сигурността с налагането на санкции и ограничения.
  • 10 Можхме и ние да

    30 1 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    блажим дядо попе,ама цървули,като теб ни натресоха в 9 глуха.
  • 11 ТтттТ

    45 7 Отговор
    Поляците ще се наиграят накрая като през 1938 година-хем подлоги на Хитлер-хем се мазнеха на руснаците--и после я ядоха филията с мас...И сега натам са тръгнали
  • 12 гост

    9 30 Отговор

    До коментар #6 от "Питам":

    Първо става въпрос за морски територии ИЗВЪН Русия , част от които е полска !! Второ Полша е член на ЕС , така че има думата по всички въпроси свързани с ЕС !! Трето ако пропусна или не ти изнася да четеш , Публикувано във факти.бг: през юни руският енергетичен гигант плати на PGNiG 1,6 милиарда долара заради загубен спор за ценообразуване !!!!!!! Пак повтарям , Газпром ПЛАТИ КАТО ПОП 1,6 МИЛИАРДА на Полша и това далеч няма да е последното плащане !!

    Коментиран от #29

  • 13 Гюбрев

    24 3 Отговор
    И за ги глобих един млн, но те не знаят.
  • 14 гост

    6 20 Отговор

    До коментар #8 от "Да ама Не":

    Ама разбира се , те нямаше как да си вземат и предните 1,6 МИЛИАРДА , ама ти да видиш , Газпром си плати като поп , че и декларира , че това НЕ ИЗКЛЮЧВА следващи искове , хахахах !!!
  • 15 гост

    14 10 Отговор

    До коментар #8 от "Да ама Не":

    Транзита през Украйна няма нищо общо с този през Полша , разбирачо наакан !!!! Това е съвсем друга тръба , през Раша , Беларус и Полша за Германия , казва се Ямал , аман от разбирачи , хахаххахах !!!!
  • 16 12345

    24 5 Отговор
    Полските панове се чудят как да угодят на презокеанските си господари и в същото време да запазят отношенията си с Газпром. затова налагат символична глоба и готово.
  • 17 Ужасттт

    23 5 Отговор
    Аз глобявам ЕС, че не направи нищо по въпроса с горенето на боклуци в България и с корумпираните управленци 30 години!!! Сумата е 100000 лв на всеки образован, трудолюбив българин! Да се изплатят моментално!
  • 18 Наивник

    21 3 Отговор
    Ами щом някакви си 50 млн. долара ще накарат поляците да си кротуват за Северен поток 2, явно руснаците нямат нищо против да им подхвърлят някоя троха...

    Коментиран от #23

  • 19 Бае тодър

    6 20 Отговор
    Така е поляците има дупе, А нашите комунета има още дълго да плащат данък рассия, и вия да чакате от умтел писмо, да ви се дигне стандарта....

    Коментиран от #30

  • 20 миш

    16 3 Отговор
    Това е все едно да напишете,че Баце е наложил глоба на Ердоган.А,слезте на земята.
  • 21 Куку руку ку

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "мъкаааа":

    Ще има за поляците от сърце... американски кораби с руски втечнен газ от Ямал. С цени като за поляци. Високи, но от сърце.
  • 22 Монгола

    14 5 Отговор
    А шляхтите искат ли да бъдат глобени от РФ половината си територия + още 20 милиарда?
  • 23 Уди Кълвача

    12 5 Отговор

    До коментар #18 от "Наивник":

    Един по дебел ще хвърлят скоро руснаците на подлогите от Варшава!
  • 24 Еваларка

    3 12 Отговор
    Евала на Полска Важното е че са единни като нация за разлика от нас и нашите продажници
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 1944

    1 1 Отговор
    ОСТАВКА! НЕ на цензурата!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Истината съм аз

    5 2 Отговор
    Поляците се опитват да над играят германия няма как да стане..реално това щея направи още по мощна икономически..но интересно поляците осъдили русия 1.6 мил. А парите получиха ли ги...реално и ние плащаме много скъпо газта нашите еничари защо не пуснат жалба в брюксел

    Коментиран от #32

  • 29 Имат плащат

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    и пак ще имат. А на поляците пак няма да им стигнат. Не разбрахте ли, че който се е навел на САЩ, получава ...? И ние имахме няколко излишни милиарда...
  • 30 Съгласен

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бае тодър":

    Точно така . Поляците имат дупе. Голямо и широко дупе. Все още 80 % от полският газ идва от Газпром , по прекъснатият стар газопровод за Германия . При това положение поляците все едно играят на прескочи-кобила с носорог, но както се казва , те са свикнали.

    Коментиран от #31

  • 31 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Съгласен":

    При "това" положение Полша още миналата година обяви , че се отказава от руския газ и след изтичане на договора с Газпром 2024 няма да го подновява !! В момента се строи тръбопровод от Норвегия през Дания за Полша , а терминала за втечнен газ ще бъде разширен , което ще покрие 100 % от консумацията в Полша ! Освен това е изграден интерконектор с Украйна , откъдето след изтичане на договора на Газпром за Трнсбалканския газопровод през Румъния и България ще се получава азерски , туркменски и също втечнен газ . И общо държавите , които обявиха пълен отказ от руски газ станаха пет , Полша , Румъния , Литва , Латвия и Естония , а Турция намали количествата ТРИ ПЪТИ !!!! За сметка на азерски и втечнен газ !! Газпром тази година прогнозира 35% спад на износа , но най-вероятно ще са към 50% !!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания