Last news in Fakti

5 Август, 2020 07:35 1 747 7

СЗО: Коронавирусът прекъсна програмите за лечение на други болести

  • световна здравна организация-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия

Пандемията снижава нивото на грижите за хронични заболявания като диабет и заразни болести като СПИН и туберкулоза

СЗО: Коронавирусът прекъсна програмите за лечение на други болести - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разпространението на новия коронавирус е прекъснало програмите за ваксинация и лечение на други заболявания, което може да заличи годините на напредък в здравеопазването на Северна и Южна Америка. За това предупреди регионалният директор на Световната здравна организация Кариса Етиен, цитирана от Ройтерс.

По думите ѝ пандемията снижава нивото на грижите за хронични заболявания като диабет и заразни болести като СПИН и туберкулоза. „Тези услуги са силно разстроени или, още по-лошо, изцяло прекратени“, каза Етиен.

Освен това, според нея, в тази част на света е налице и недостиг на лекарства. 

Единайсет държави от двете Америки разполагат със запаси за по-малко от три месеца от антиретровирусни препарати срещу ХИВ, а в други привършват лекарствата за туберкулоза. 

Етиен прикани правителствата в региона да повишат разходите си за здравеопазване поне до 6 на сто от своя брутен вътрешен продукт, защото сегашните разходи средно от 3,7 на сто не са достатъчни. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диверсант

    10 1 Отговор
    Важното е колко пари могат да се откраднат от КОРОНАИДИОТИЗМА, а това че нуждаещите се от друга медицинска помощ са много повече тях кучета ги яли. Те изобщо не влизат в никакви статистики. От тях неможе да се изкара нищо.
  • 2 Сливи за смет

    7 0 Отговор
    И каква е статистиката на починалите от нелечение или и те попълват бройката на короната?
  • 3 ASD

    2 0 Отговор
    Коронавируса ще изчисти СПИН. Всички които имат СПИН и се заразят с коронавирус ще умрът, така СПИН-а ще бъде заличен като болест.
  • 4 БГ681

    8 0 Отговор
    Добро утро! На колко хора ако знаете е отказана мед.помощ, не говоря само за България. Сериозен брой от хората с хронични забилявания имаха доста дълъг период в който не се проследяват. Спешни състояния са пренебрегвани заради евентуалната възможност да нямат вирус.транспкантациите почти спряха. Не знам сякаш според лекарите другите болести се "скриха". Почвам да мисля че това не е толкова физическо или здравословно изпитание, колкото духовно и морално, как ще реагират хората.
  • 5 123

    4 0 Отговор
    Целта е да се намали населението на Земята и да се постави под контрол. Затова е измислен ковид19.

    Коментиран от #7

  • 6 Госあ

    0 0 Отговор
    Ха тази пък, в здравеопазване да се вкарват пари ! Я питайте наш'те кебапчии и демократите от плод'зеленчука. Мангърчето президент и всички пари за кебапчета и чалга. демокрация искали
    ...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.