Last news in Fakti

7 Август, 2020 15:26 2 398 8

Николай Младенов след взрива в Бейрут: Много сили са си сложили пръста в кацата мед

  • николай младенов-
  • бейрут-
  • ливан-
  • конфликти-
  • оон

Проблемите не могат да бъдат изолирани и решени само в една страна, каза Младенов

Николай Младенов след взрива в Бейрут: Много сили са си сложили пръста в кацата мед - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За съжаление в целия регион много различни сили са си сложили пръста в кацата мед, ако мога така да се изразя. Надали ще намерите конфликт в Близкия изток, който да не излиза извън територията на конкретната страна, в която се развива. За съжаление това е характерно за целия регион. Това заяви пред БНТ специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов след трагичния инцидент в Бейрут.

"Проблемите не могат да бъдат изолирани и решени само в една страна. Разбира се, Ливан има своите специфични предизвикателства, свързани с политическата структура на държавата, с контрола на оръжията от страна на правителството, конфликтите на съседите, но тези вътрешни проблеми трябва да намерят своето решение и то трябва да отговаря на очакванията хората, които искат функциониращи институции, функционираща икономика и в крайна сметка спокойствие, в което да живеят. Но извън този конкретен контекст, регионът като цяло не може да бъде стабилизиран, ако гледаме всеки конфликт индивидуално и изолирано от процесите, които стават в другите страни", посочи още Николай Младенов.

"В момента се прави цялостна оценка на нуждите и апел към международната общност за подпомагане на ливанската държава. Много държави вече изразиха помощ, много екипи дойдоха на място, които работят в координация с екипите на ООН по издирване на оцелели, по справяне с така най- спешните нужди, но тепърва се оценява цялостната нужда от възстановяване на Бейрут. Разбира се, всичко това идва на фона на една икономическа и политическа криза, която продължава повече от година и наистина положението е изключително тежко", заяви българският дипломат, коментирайки взрива в Бейрут, който отне много човешки животи.

"Аз горещо се надявам, че тази трагедия наистина ще стимулира или ще помогне на лидерите в региона да си дадат сметка, че сътрудничеството е в полза на всеки един не само от гледна точка на хуманитарната катастрофа, която имаме в момента, но и от гледна точка на политическата стабилност на региона и проблемите, които имаме със сигурността в целия Близък изток. Затова, наистина, дано тази невиждана и нечувана трагедия помогне на всички малко да се осъзнаят и да седнат на една маса да говорят малко за решаването на многото проблеми, които са натрупани в региона", каза Николай Младенов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    16 2 Отговор
    Той разбира от каци с мед. Това му е специалността.
  • 2 Грейс

    14 1 Отговор
    След публикацията, че поредният външен министър търси изгодна Евро ООН длъжност се сетих за гореспоменатия не само родоотстъпник, ами и отричсщия се от баща си, с какво допринесе в ООН~то? Този, който покани хизбула в Правец и обяви, че са приятели коментира случилото се в Бейрут. Колко кретени може да има България?
  • 3 Оставка по света и у нас

    7 1 Отговор
    Ливан има същия проблем с правителството , какъвто е и у нас. Искат Макрон да ги управлява. Еми..сами сме си ги избрали тези мутри и ка-в-а-ли.
  • 4 пройчо

    2 1 Отговор
    Оди съ пЕри !
  • 5 инчхай

    2 1 Отговор
    той от нищо не разбира пак,че го набутаха в посолство,че на дръти години да му върже мисирката
  • 6 Северозапад

    0 1 Отговор
    Млъ’кни бе, да та е...
  • 7 Въпрос

    1 1 Отговор
    А кой е Николай Младенов?

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.