Last news in Fakti

12 Август, 2020 13:08 6 350 30

"В Турция животът на децата ни ще е по-тежък от нашия"

  • турция-
  • сирия-
  • бежанци

Много от бежанците с удоволствие биха отишли да живеят в някоя друга страна в Европа

"В Турция животът на децата ни ще е по-тежък от нашия" - 1
Снимка: DW

В началото на бежанската криза турците посрещаха топло сирийските бежанци. Днес нещата са коренно различни. Отношението към тях често е враждебно. А кризата с коронавируса допълнително влоши положението им.

 

Васим и четиримата му братя са сирийски бежанци. Те живеят на една малка уличка в един обикновен истанбулски квартал недалеч от Златния рог. Но докато турските деца играят футбол навън, сирийските им връстници си стоят у дома и не смеят да излязат. "Играех си с тротинетката и съседката ми каза, че ако блъсна някое друго дете, ще ме набие. Каза ми и никога повече да не идвам натам", споделя 10-годишният Васим.

Семейството му живее в Истанбул от пет месеца. През това време той и братята му са излизали навън само два пъти. Първоначално заради коронавируса, но след това се опасявали от лошото отношение на другите деца или съседите. Бащата Мохамед е загрижен: "Те се страхуват, казват, че не искат да излязат на улицата, защото там са турските деца".

Отношението към бежанците вече е друго

80 процента от турците в квартала са расисти, смята Мохамед. И наистина - приятелското и мило отношение, с което Турция посрещна сирийските бежанци в началото на войната в Сирия, междувременно се е изпарило, казва Арзу Караджанлар от помощната организация "Мавикалем". "През 2015 година готовността на турското общество да приеме сирийците като гости беше голяма. Но после стана ясно, че по-голямата част от сирийските бежанци остава за по-дълго в страната. Оттам нататък отношението започна да се променя".

Много от бежанците с удоволствие биха отишли да живеят в някоя друга страна в Европа. Съпругата на Мохамед - госпожа Марван, пък казва, че би се върнала в Сирия: "Ако положението там се подобри и Асад се махне, бих се върнала. Но не става по-добре. Освен това мъжът ми не иска да тръгваме. А Европа няма да ни приеме. За нас всички врати са затворени".

Според официалните данни, 3,6 милиона сирийски бежанци продължават да живеят в Турция. Животът им не е никак лек. Бащата Мохамед е намерил работа в сервиз за ремонт на мотопеди, но тя не е постоянна. Коронавирусът влоши нещата за много от бежанците, казва Арзу Караджанлар: "Бежанците работят предимно в сектора на услугите и в повечето случаи в малки фирми - като фризьорски салони, ресторанти или кафенета. Точно те останаха и най-дълго затворени заради пандемията".

Семейството на Мохамед не е усетило нищо от европейските пари, отпускани на Турция от ЕС в рамките на споразумението за бежанците. И те не са единствените, казва Наталия Грубер от помощната организация "Йосор".

Без застраховка, без училище

Мохамед, съпругата му и децата им дори нямат достъп до здравна осигуровка. А тъй като все още се водят регистрирани в един град на 1000 км от сегашното им местожителство, децата им не могат да ходят на училище в Истанбул, оплаква се бащата: "Опитах се да ги запиша, но ми бе отказано".

Заради наложеното от коронавируса дистанционно обучение много от бежанските деца така или иначе бяха ощетени. Повечето говорят само малко турски и нямат компютри или таблети. На този фон безпаричието и лошото отношение на съседите им тежи още повече. "Животът на децата ни със сигурност ще бъде тежък. Техният живот тук в Турция сигурно ще е по-тежък, отколкото нашият", казва угрижено майка им Марван. За съжаление, тя може и да се окаже права.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Чакал

    51 2 Отговор
    А аз с удоволствие бих живял в Люксембург.То ако ставаше така.....
  • 2 Реджеп Домуз

    16 5 Отговор
    Няма, ва. Тука ща сте като у вас си, пРъятели.
  • 3 реалиста

    41 3 Отговор
    с удоволствие заявявам че няма нужда да идвате в европа
  • 4 ВАШИНГТОН

    26 7 Отговор
    видяхте ли , расизма е на всякъде
  • 5 Критон

    42 16 Отговор
    Ердоган приютява бежанци от Сирия не защото ги обича а със цел да заграби територии от страната им

    Коментиран от #8, #10

  • 6 гоШТ

    29 1 Отговор
    Ако държанието на бежанците е като тези, които бяха налазили Лъвов мост и Халите, бих се държал като със нашите лилави съграждани, защото тяхната култура на поведение в обществото е равна на нула!
  • 7 Иван

    16 22 Отговор
    Не мога да понасям такова отношение към сирийските бежанци. Нека да заповядат в България. Тук има място за всички, ние сме толерантни към всички, а и те раждат по десет деца
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 На дюнерджията соса

    13 15 Отговор
    Ердоган е движеща се мишена, още малко му остава.
  • 10 Турска работа

    16 13 Отговор

    До коментар #5 от "Критон":

    Ала Турка, както с Гърция.. Стремежът на Ердоган е двустранно договаряне с Гърция, извън международното право и международния съд, по логиката "моето си е мое, твоето е мое". Турска логика... Дори нахалните цигани изглеждат като невинни деца пред тях.
  • 11 Гост4

    25 3 Отговор
    Послъгват малко...явно са очаквали чували с пари и настаняване в хотел 5*
  • 12 Критон

    10 7 Отговор

    До коментар #8 от "Гост6":

    Може истината да е неудобна Хасане ама си е истина.Какъвто и да съм сигурно не съм агент на мит които виси по 24 часа във форумите защитавайки турските тези

    Коментиран от #13

  • 13 Гост6

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "Критон":

    Параноя те гони, навсякъде виждаш Хасан, а жена ти 100%
  • 14 Ха ха ха

    30 6 Отговор
    На гости се отива за ден, два. Турците ги хранят от десет години, тези пак недоволни. Турците бяха в началото дружелюбни, но тези почнаха да убиват, изнасилват...,и тези очакват същото отношение. Ако не е Ердоган, турците със сопи ще ги гонят обратно при Асад
  • 15 Наблюдател

    22 0 Отговор
    И аз не искам бежанци сирийци в България.Ако сирийците не са доволни от живота си в Турция да се махат, света е голям.
  • 16 Сандо

    6 0 Отговор
    То и в България е така - но кой да мисли за бъдещето,когато сега пада келепира.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ихууууу

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "pbdan":

    Защото са роми. Те всички роми искат да живеят на Запад. Виж ние как си обичаме родината и си живеем в България. А ромите все искат на Запад

    Коментиран от #19

  • 19 pbdan

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ихууууу":

    Ама като кажеш истината веднага те трият.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рошко

    11 3 Отговор
    Мн умни глави над мене, направо блика измежду редовете злобата завистта и глупостта, като станете 20 % като турците, 3мил ги хранят вече колко години и продължавате да ги плюете, няма по просто същество от българина ми да ни ги беше пуснал на нас тогава, заради такива статии мразя дойче зелето защото използва простаци те са насажда омраза
  • 22 Gen Gurko

    19 5 Отговор
    Всяка жаба да си знае гъола и религията. Да се връщат вече в Сирия. Там практически вече военни действия в 90% от територията няма. И да кажат едно голямо благодаря на "демократизаторите", между които не на последно място е и Турция.
  • 23 Хасане, четеш ли?

    8 7 Отговор
    Българите сме расисти! Ами как може една вяра са а да си вадят очите! Освен това преди 100 години са били граждани на империята!
  • 24 смею

    1 2 Отговор
    сирийците говорели турски? те са много умни, и
    добре научават езика на мястото дето са, само ако ходят на училище!!
  • 25 Турчин

    11 5 Отговор
    Някой ще ми кажели, защо толкова се плюе Турция в медийното пространство в България. Знаем, във всяко стадо има черна овца, но откаде тази омраза или това е на мода сега. Ако наистина Има толкова голяма омраза, то предлагам чрез сила да на изгоните от България и всички да се успокоят. Немога да разбера каква вина имам, че съм се родил от тази етност. Следя статиите в Турция с коментарите, но там няма такава злоба към Българската етност. Живеем в 21 век, но с мозъците на 14.

    Коментиран от #26, #28

  • 26 Осведомителен бюлетин

    4 7 Отговор

    До коментар #25 от "Турчин":

    В България турци няма! Останките от империята тук, са просто роми! За това и са тук, защото долу го разпознават че не са оргинал, а тук никой не го интересува какви са!
  • 27 соросоидни кърлежи

    4 1 Отговор
    Нямам нищо против бежанци,но много ме притеснява че са мюслимани,не за друго ,а защото практика показва че те не са интегрират дори и да са родени в Европа..от тях очаквай най лошото,просто в един миг могат да се радикализират и примерно да вземат калашник и да убият десетки невини хора и да викат алахакбар..Религия им позволява да го правят в името на техния бог..Защо ни трябват такива проблеми..Достаточно си имаме нашите братя сигано-роми..
  • 28 чалма тв

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Турчин":

    Защо ли,просто ..ви сте 5 колона и го даказахте, последен път видяхме как обикновени хора събрани като овце при почетния отрязания ви член в Росенец..какво правихте там,също ще правите кагото има избори, с вашите автобуси от Турция,хубаво поне малко закона ви ограничил..Защо не живеете в Турция,след като толкова сте върли ДуПеСари..
  • 29 никола

    4 2 Отговор
    муслимините си се познават , сирийци християни се асимилират лесно но муслимини са същите като араби турци и друга стволач делят се , затова не ги приемат за да не създават малцинства, знайте че българите сме най толерАНТНИЯ НАРОД .МУСУЛМАНИТЕ СА ЛОШИ ХОРА НЕ СА ВЯРВАЩИ РЕЛИГИЯТА ИМ е за политически цели .
  • 30 Аоо

    2 2 Отговор
    До коментар 29 В България също имаше бежанци и си пролича колко сме толерантни всеки нация си има добри и лоши и не е вярно, че мюсюлманите не са вярващи.
Новини по държави: