Last news in Fakti

16 Август, 2020 18:36 1 930 6

Ленинградската АЕЦ успешно премина проверка

  • ленинградска аец-
  • аец-
  • проверка-
  • атомна енергетика

По време на инспекцията екипът от международни експерти провери експлоатационната, пожарната и аварийната готовност на енергоблока

Ленинградската АЕЦ успешно премина проверка - 1
Снимка: Shutterstock

Експерти от Московския център на Световната асоциация на операторите на атомни електроцентрали (WANO-MC) приключиха предварителна партньорска проверка на втория етап от въвеждането на втория енергоблок на Ленинградската АЕЦ-2. Целта е да се провери готовността му за безопасно пускане в експлоатация и по-нататъшна работа. WANO извършва партньорски одити в работещи АЕЦ веднъж на четири години, както и на енергоблокове пред пуск.

По време на инспекцията екипът от международни експерти провери експлоатационната, пожарната и аварийната готовност на енергоблока, както и нивото на културата на безопасност сред персонала. Всички тези области са от голямо значение за осигуряване на надеждността и безопасността на всяко атомно съоръжение през целия период на експлоатацията му и особено на етапа, когато се преминава от строителство в експлоатация, предаде Ase-ec.ru.

Според Хосейн Джафари, ръководител на Представителството на Иранската организация за атомна енергия в Русия, това е предварителна проверка и задачата ѝ е да помогне на персонала на Ленинградската АЕЦ да се подготви по-добре за важното събитие. „Резултатите потвърждават, че съоръжението е готово да започне пълноценни операции по въвеждане в експлоатация. Състоянието на документацията и нивото на обучение на персонала е доста високо“, обяви той.

Пускането в експлоатация на втория енергоблок с реактор ВВЕР-1200 се извършва поетапно и започна на 19 юли 2020 г. със зареждането на първата касета с ядрено гориво. На следващите етапи - електрозахранването, пилотната експлоатация и цялостното изпитание на енергоблока, както и всички системи ще преминат финална проверка. Въвеждането на енергоблока в търговска експлоатация е планирано за 2021 г. Новият реактор ще замени своя „по-голям брат” в централата - реактора РБМК-1000, който работи ефективно в продължение на 45 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    1 2 Отговор
    Денис, ти да не си бил стажант в "Работническо дело"?! Припомни ми стилистиката на 60-те! Благодаря ти!!!
  • 2 Емил

    2 7 Отговор
    Само припомням - град Ленинград отдавна няма! Интересно, само името на АЕЦ ли са запазили или ще местят там мумията на Ленин?

    Коментиран от #4

  • 3 Анализаторр

    1 5 Отговор
    Денис боли ме, знаеш къде, за руската ядрена енергетика! По се притеснявам за двата реактора на Боко. Че са и големи по размер да си ги монтира отзад.
  • 4 БОЗА

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Ленинград няма...но няма и Питерска или Санкт Петербургска област да речем...има:"Ленингра́дская о́бласть — субъект Российской Федерации, расположенный на северо-западе европейской части страны. Входит в состав Северо-Западного федерального округа и Северо-западного экономического района."...та не ти се получи... ;-)
  • 5 членове на ЕС

    0 3 Отговор
    Навремето ни пълниха главите с новини от великия СССР и сега същата работа.Пишете за нормалните държави!

    Коментиран от #6

  • 6 Маца

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "членове на ЕС":

    Ми да, къде по интересни са новините от типа на: Масова стрелба в САЩ – мъж уби петима
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания