13 Август, 2020 18:53 2 940 11

Армията в Мозамбик води кървави сражения с "Ислямска държава"

  • мозамбик-
  • ислямска държава

В операцията в северната провинция Кабу Делгаду са били унищожени и шест лагера на терористите

Армията в Мозамбик води кървави сражения с "Ислямска държава"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителствената армия на Мозамбик е ликвидирала за последните седем дни 59 бойци от африканско подразделение на "Ислямска държава" (ИД), съобщи министерството на отбраната, цитирано от ТАСС и ДПА.

В операцията в северната провинция Кабу Делгаду са били унищожени и шест лагера на терористите.

Вчера бунтовниците са установили контрол върху северния пристанищен град Мосимбоа да Прая, за който се сражава с правителствените сили още от април.

Същевременно бунтовниците са превзели околни села и пътищата към града и на 9 август пратеното от правителството подкрепление за гарнизона в Мосимбоа да Прая е попаднало в засада. Според южноафриканския вестник "Дейли маверик" са били убити 55 правителствени войници и 90 са били ранени.

Мосимбоа да Прая е стратегическо пристанище с население около 30 хиляди души. През него минава голяма част от инфраструктурата, която се изгражда за разработването на няколко газови находища в шелфа на Мозамбик.

Експертът по Мозамбик Алекс Винес, директор на африканската програма на "Чатъм хаус", каза днес пред ДПА, че бунтовниците действат все по-уверено, тъй като са по-добре въоръжени и организирани, а правителствените сили са изтощени и деморализирани, което личи и от боевете за Мосимбоа. Според Винес това е "неочакван удар за правителството" и конфликтът в Кабу Делгаду сега е по модела на офанзиви и контраофанзиви.

Операциите на регионалните структури на "Аш Шабаб" и ИСКАП (Централноафриканска провинция на ИД) вече трета година се разширяват в Кабу Делгаду с цел създаване там на ислямистка държава, отбелязва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    22 0 Отговор
    Тия къде не ги сееш ,там никнат.Като бурени са.

    Коментиран от #11

  • 2 Навсякъде където поникне

    16 0 Отговор
    Така наречената ИД и малко след това започват да се появяват американци, руснаци, французи и се надпреварват да "освобождават". Ще речеш, че те ги сеят и все там където има нефт и газ ...
  • 3 Емил

    14 0 Отговор
    За седем дни 59 убити! Това да не е статистика за ПТП или за изядени от лъвовете?!
  • 4 Значи скоро очаквайте

    15 0 Отговор
    Американците да цъфнат в Мозамбик.....

    Коментиран от #5

  • 5 Премиер-милиардер от държавна заплата

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Значи скоро очаквайте":

    Ако има малко петрол или злато, сами са насочили ИД на там и хоп - идваме да ви " освободим " но вашите природни богатства са вече наши.
  • 6 На коча мъдете

    12 0 Отговор
    Всички знаят че още през времето на Буш САЩ водят измислена терористична война. Създават терористични групировки от болни мозъци с начело на човек от ЦРУ който е командващ и им обещават независима държава и Рая като се бият срещу неверници. След известно време империалистите нападат тази държава и я превземат по този начин. Ето това цялата работа.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Анатоли, Анатоли,

    10 0 Отговор
    Ислямска държава не бунтовническа, а терористична организация.
  • 9 Говедарите

    10 0 Отговор
    пак пратиха терористите си! Значи, ще крадът и националните богатства на Мозамбик. Ще скапят още една държавица.
  • 10 барчо

    10 1 Отговор
    Мозамбик на практика е във война, но ние внасяме от там домати и друг зарзават. Сметай за какво става въпрос за нашето селскостопанско производство. Ние не сме на дъното, а сме под него.
  • 11 Хитър Петър

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Никнат дето е петрола, няма да се учудя ако цъфнат и във Венецуела