Last news in Fakti

20 Август, 2020 10:46 7 504 42

Чужди медии за България: Те не искат повече да търпят арогантния елит

  • чужди медии-
  • протести-
  • правителство-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • елит-
  • оставка

Те искат да отстранят онзи елит, който е ограбил живота им

Чужди медии за България: Те не искат повече да търпят арогантния елит - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Последната капка, която преля чашата на търпението на хората – така Христо Иванов описва случилото се на плажа край Росенец с което започнаха протестите в България. Пред агенция Франс Прес бившият министър на правосъдието и лидер на „Да, България“ казва, че нещата трябва да се променят „преди хората да започнат да гласуват с краката си и да напускат България, понеже не виждат бъдеще тук.“ Христо Иванов обяснява още, че младите хора, завърнали се в България заради пандемията, не могат да търпят арогантната безнаказаност на недосегаемия елит.

По-нататък в кореспонденцията се разказва за други трима лидери на протестите, известни в България като „Отровното трио“. Николай Хаджигенов, който е един от тях, казва: „Запалихме искрата и в България за пръв път се заражда гражданско общество.“ В кореспонденцията става дума и за протеста, изпратен от триото до германското посолство.

Протестиращите искат реформи на социалните системи

„Европейските фондове се източват под носа им, а те се правят, че не забелязват,“ коментира Хаджигенов. В кореспонденцията на Франс Прес става дума и за протестите на майките на деца с увреждания.

Вера е излязла на улицата, защото иска да бъде премахнат онзи елит, който е „откраднал живота ѝ“. Тя обяснява, че с 420 лева и без да има работа няма как да полага необходимите грижи за сина си, който има церебрална парализа.

„Системите на здравеопазването и на социалните грижи са корумпирани и се нуждаят спешно от реформи,“ казва тя. Георги Георгиев, един от протестиращите на „Орлов мост“ в София обяснява, че в неговия роден край – Северозападна България – не се вижда никаква полза от парите, които ЕС би трябвало да предвиди за този най-беден европейски регион.

Причината: дълбоко вкоренената корупция. Кореспондентите на „Франс Прес" обясняват, че Георгиев се е присъединил към протестиращите, които нямат намерение да правят компромиси с правителството на Борисов. „Сред тях са представители на неправителствени организации, юристи, IT-специалисти и различни други хора, създали тук пространство обмен на идеи, което може да се сравни с лондонския „Хайд Парк“, коментира агенцията.

Публикации за случващото се в България се появиха и в редица германски медии. „Ди Цайт“ писа, че Бойко Борисов неочаквано е предложил нова конституция, която има за цел да подобри и неефикасната съдебна система. „Тагесцайтунг“ констатира обаче, че в проекта липсват промени, засягащи контрола над Главния прокурор – а това е едно от исканията на демонстрантите.

„Демонстрантите се противопоставят на плановете на правителството, макар че в началото на протестите на 9 юли те настояваха не само за оставките на правителството и на Главния прокурор, но също така и за свикване на ВНС. „Не желаем мафията да пише новата конституция,“ каза един от тях по държавното радио по време на блокадата край Министерството на правосъдието.

Улични блокади и конфликти

Благоразположеният към Русия президент Румен Радев и опозиционната Социалистическа (бивша комунистическа) партия също като демонстрантите обвиняват дясно-националистическото правителство в корупция, мафиотски действия и олигархични зависимости", коментира „Тагесцайтунг".

„Ди Цайт“ цитира Румен Радев с думите: „Криза като сегашната не се решава с конституционни реформи, тя се решава с незабавни оставки“. Авторитетното германско издание пише, че в резултат от уличните блокади в София се стига и до конфликти между протестиращите и шофьори или пешеходци.

Кореспонденции от София се появиха още в програмите на обществените медии ARD и „Дойчландфунк“.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 66 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1212121

    108 11 Отговор
    не искаме да му гледаме мутрата на този!
  • 2 Хасан Азис

    84 10 Отговор
    И турците подкрепяме протестиращите Бойко тиквата е умрякккккь

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дойче Лъже

    70 8 Отговор
    Те не искат повече да търпят арогантния елит на „ХАНС ЗАЙДЕЛ"..>
  • 6 ЧуджиМедииИелит

    87 6 Отговор
    А чуждия елит, защо не каже че се облагодетелства от нашата евтина работна ръка, пазара който им отоворихме да си продават евтината стока, природните богадства кито им даряваме ... чуждите медии са по-зле от нашите в това отношение, не знам защо ги цитирате даже. Питайте Меркел и германската фондация защо създадоха тази партия, а сега казват че проблема на България е вътрешен ?

    Коментиран от #7, #13

  • 7 МислещЧовек

    61 4 Отговор

    До коментар #6 от "ЧуджиМедииИелит":

    Да тя Меркел се интересува в момента само от вътрешните проблеми на Беларус и затова за България и е все тая - ние сме кротики и си се отчитаме пред немския бизнес всеки месец, особено чрез немскоговорящите търговски вериги в България !
  • 8 123

    19 22 Отговор
    Дойче веле е медия на Глобалистите. Боко не изпълнява всичките им нареждания и са решили да го сменят с друг по-послушен. Хората са заблудени с постановките които им пускат в масмедиите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Оставка

    42 10 Отговор
    СЪД И ЗАТВОР ВЕДНАГА.
  • 11 Next

    45 10 Отговор
    Квато и снимка да сложите на барселонски, на мен все ми мяза на тиква, зелена корумпирана тиква. Оставка и разследване, съд и присъда на всички корумпаци злоупотребили с поста който заемат.
  • 12 Алеко Константинов ...

    28 2 Отговор
    ... го е казал, панти-века, чрез свой литературен герой: На маймуни ни направихте. Но къде са Стамболов и Стамболийски, а къде са Виденов и Орешарски с прърва джуфка Бойко Борисов и неговата шайка
  • 13 5555

    33 9 Отговор

    До коментар #6 от "ЧуджиМедииИелит":

    За всичко това, което те мъчи, е виновен Борисов. Той каза:"... аз праам заводи...", което, ще рече, че като откри, примерно немският завод във Враца за автоелектроника, че той прави този завод и всички му ръкопляскаха.
    Заплатите?
    Мутрите казват, че е най-важно, работа да има, а заплатите? - Само за пари говорите, неблагодарници!
  • 14 Коментатор

    9 30 Отговор
    Във Франция също има доста социални проблеми които Франс прес може да коментира. Доста трудно може да ни разберат нас, изказванията на христо, адвоката от триото и боеца едва ли са най- представителните мнения, но за журналистите трябват гръмки заглавия. А тези платени кресльовци вместо да се оплакват, да вземат и да съставят някаква програма с искания , не да отхвърлят и рушат само,

    Коментиран от #23

  • 15 Ужасът

    35 7 Отговор
    ЗАТВОР ЗА ТИКВАТА.
  • 16 123

    39 4 Отговор
    Хората в България отдавна са гласували с краката си през зтерминал 2,образованите, можещите,знаешите и работливите са напуснали страната, а новото такова попълнение напускя след като завърши.Корупцията е навсякъде в държавната администрация не само с социални грижи и здравеопазване, но корупцията не е запазена марка на правителството на Борисов а наследена от БСП. Защо кадрите на БСП в държавната администрация крадът заедно със кадрите на ГЕРБ. Само кадри на ГЕРБ ли си направиха къщи за гости без гости безплатно със европейски пари? От коя партия са собственниците на компаниите които строят магистрали?
  • 17 Снимката е яка !

    18 1 Отговор
    Добре, че симитлиискио кмет не се вижда в кадър, как му го е .... Хаха
  • 18 00000014

    34 4 Отговор
    Меркел такива като този обича -- мургави и миризливи, и с тях се прегръща.
  • 19 Габо

    9 25 Отговор
    С ТЕЗИ ДЕТО СА ИЗЛЕЗЛИ ПО ДРУГИТЕ ЬЪРЖАВИ НЕ БИХ ИМ ДАЛА ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ ТЕ ЖИВЕЯТ В ДРУГА ДЪРЖАВ ДА СИ ГЛАСУВАТ ТАМ ЗА НЕЯ СПРЯХА ИМ СОЦИАЛНИТЕ И ТЕ СЕ ЗАВЪРНАХА В БЪЛГАРИЯ А И ТИЯ ЛИ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ДЕТО СА СЕ УСТРОЙЛИ ТАМ ИМАТ ДОБРА РАБОТА ИМАТ ЖИЛИЩА САМО НЕКЪДЪРНИЦИТЕ КОЙТО СА БИЛИ ТУК И СА ЗАМИНАЛИ ОТНОВО СЕ ВРЪЩАТ ЗАЩОТО И ТАМ СА ГИ РАЗБРАЛИ ЩО, А СТОКА СА

    Коментиран от #24

  • 20 Иван

    26 6 Отговор
    България не иска повече да търпи нито Борисов, нито Пеевски, нито Иво Прокопиев, нито Христо Иванов, който е поредната политическа пионка на СИК и „Монтерей“!
  • 21 Класически

    5 5 Отговор
    Шебек
  • 22 Герб , вие

    25 6 Отговор
    СТЕ ИСТОРИЯ ВЕЧЕ, ОТТИЧАТЕ В КАНАЛА КАТО НДСВ МАДРИДСКИЯ 800 ДНИ И СДС. МРАЗИМ ВИ БЕЗСРАМНИЦИ ТАКИВА НАГЛИ. ЗАТВОРА ВИ ЗОВЕ ВСИЧКИ МУТРИ И КРАДЦИ ОТ ЦЕЛИЯ ПРЕХОД НАСАМ.
  • 23 никой

    8 15 Отговор

    До коментар #14 от "Коментатор":

    Триото не искали власт или участие в Парламент .Това го заявиха самите те. Така че не очаквай предложения и програма.Няма и какво да се очаква от тях.Нямат никакъв потенциал. Само с врякане не става. Ако бяха нещо сериозно, досега щяха да излязат с програма,да запознаят хората като искат промяна.Не да обикалят с прашки и да мятат яйца и домати.

    Коментиран от #32

  • 24 Майна

    21 6 Отговор

    До коментар #19 от "Габо":

    МЕРИ СИ ПРИКАЗКИТЕ...ВСИЧКИ, КОИТО СЛЕ В ЧУЖБИНА ПОДКРЕПЯМЕ ПРОТЕСТИТЕ И НИЕ СМЕ И ЩЕ ОСТАНЕМ БЪЛГАРИ!
  • 25 Габо

    2 19 Отговор
    ЗАЩЛ СЕ ВРЪЩАШ ОТ ЧУЖБИНА СТОЙ СИ ТАМ АМА НЕ ВИ ИСКАТ КОЛКО СТЕ ПРЕУСПЯЛИ ТУКА ТОЛКОЗ И ТАМ ЗАТОВА СЕ ПРИБИРАТЕ В БЪЛГАРИЯ
  • 26 Габо

    3 20 Отговор
    А ПА НАТИЯ ОТРОВНОТО ТРИО КАКВО СА ПОСТИГНАЛИ В ЖИВОТА ДО СЕГА НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ И СЕГА КОГАТО НИКРОЛОГА ИМ СЕ ПОКАЗВА ОТ ДЖОБА СИ ВДИГАТ ГЛАВИТЕ СРАМ ЗА ТЯХ НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ГЛУПОСТИ
  • 27 месара

    3 12 Отговор
    помолих ви статиите на DW да бъдат маркирани в червено за да знам да не ги отварям !
  • 28 Муню

    7 2 Отговор
    Бацовия шкаф
  • 29 ГЕРБЕРОТЪПУНГЕР

    7 2 Отговор
    На снимката.....
  • 30 Човек с главно Ч

    15 3 Отговор
    Борисов и групировката му винаги са били нагли към всеки с различно мнение....много демократичен и изискан подход , нали? Типично за дясна партия , а не някоя комунистическа организация. Този човек и групировката му се отличават освен с невероятна низост и наглост , още и с това че преядоха с власт , а сега повръщат тази власт срещу всеки , който желае този тумор на политическият ни живот да си ходи. ОСТАВКА
  • 31 Тошко

    10 0 Отговор
    Кратко и ясно: Всеки народ си заслужава управата
  • 32 ами ето

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "никой":

    Ти го казза най-добре.Те протестират не заради това,да седнат те в креслата ,а да си отиде това неграмотно мафиотско правителство и да седнат умни и можещи хора,които да измъкнат България от тинята в която ни набута това неграмотно правителство. Ти как си представяш....Даниел Кирилов да пише нова конституция?Като го гледаш Даниел Кирилов,дали ти би го взел и за портиер в твоята фирма,ако имаш такава? Честно,аз не. Останалите са със същите умствени способности като неговите.
  • 33 Майна

    14 1 Отговор
    Томас Хакер: Исканията, които издигат хората чрез своите плакати и скандирания, са недвусмислени: министър-председателят Борисов трябва да си върви. За тях реформа е възможна единствено без него.
  • 34 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    В ПОВЕЧЕТО ДЪРЖАВИ Х -то Е Г !!!!! ГЛИСТЬОТО СИ Е ГЛИСТЬО!
  • 35 ПЕНКО

    13 1 Отговор
    ШВАБЕНЗИ ШВАЙНЕ ГУТЕН , 80% ОТ БЪЛГАРИТЕ ТАЧАТ РУСИЯ И РУСНАЦИТЕ И ЗАГИНАЛИТЕ РУМЪНЦИ И УКРАИНЦИ И ФИНЛАНДЦИ -ЗАГИНАЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ ...А ВИЕНА НЕ ТАЧИ СПАСИЛИТЕ Я ПОЛЯЦИ !!!!!!
  • 36 националист

    5 3 Отговор
    Е гати му и тъпите немски медии...малееее...ГЕРБ били дяснонационалистическа партия....хахаха....такава глупост може да се напиши само от хора с болни мозъци каквито са пишурките в дойче зеле и тем подобни немски парцали.
  • 37 Дядо Йоцо

    4 1 Отговор
    Май само с протести няма да стане. Тия отгоре ги крепят ония по - отгоре. Оставка ще има когато всичко е опоскано, а следващите хрантутници ще вдигнат данъците, за да има и за тях. Помислете си за лозето и мотиката. Или за Ботев - "Свободата не ще екзарх, иска Караджата!"
  • 38 Дядо Йоцо,

    1 0 Отговор
    Не Ботев, а Каравелов!
  • 39 Запознат

    3 1 Отговор
    Арогантния елит са тези, чужденците. Те създадоха тукашните такива. Крадеца вика дръжте ми протежето.
  • 40 До дойче веле

    5 1 Отговор
    Българин - Аз не съм мърша и няма да разреша да ме манипулират такива като вас!
  • 41 ЛЪЖЛИВИ И ПРОСТИ

    0 0 Отговор
    ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ БЕ,ВЪПРОСНАТА ВЯРА С ДЕТЕ ИНВАЛИД ПОЛУЧАВАЛА 420 ЛВ-АМИ ХИЛЯДАРКАТА ОТГОРЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА.МНОГО СТЕ НАГЛИ...ТАЗИ ВЕРА Е ГОЛЯМА ЛЪЖКИНЯ,НО И ДОЙЧЕ ВЕЛЕ Е ЛЪЖЛИВО КОЛКОТО СИ ЩЕШ...БОЙКО И ГЕРБ ЩЕ ВИ ТАКОВАТ ТАКОВАТА ОТНОВО И ОТНОВО,А НАРОДЪТ ЩЕ ВИ ИЗДУХААААА!!!
  • 42 АРОГАНТЕН ЕЛИТ

    1 0 Отговор
    АРОГАНТЕН ПРОСТАК !