Last news in Fakti

20 Август, 2020 14:00 9 711 29

Германски депутат за Борисов, Пеевски и най-големия проблем на България

  • бойко борисов-
  • германия-
  • протести-
  • оставка-
  • делян пеевски-
  • томас хакер

Хората в България се чувстват измамени от Борисов и ГЕРБ

Германски депутат за Борисов, Пеевски и най-големия проблем на България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германският депутат Томас Хакер е член на либералната Свободна демократическа партия (СвДП). В Бундестага той е заместник-председател на групата за приятелство с България, Молдова и Румъния, член на Комисията по европейските въпроси и председател на групата депутати от СвДП в Комисията за култура и медии.

ДВ: Г-н Хакер, следите ли събитията в България? Посещавате ли понякога страната?

Томас Хакер: Като заместник-председател на Парламентарната група за приятелство с България, Молдова и Румъния аз, естествено, имам специално отношение към България и обществено-политическите събития там. На преден план за мен е трайният и конструктивен диалог с моите колеги-парламентаристи в София. Това включва и размяна на посещения, но за съжаление възможностите ми да обиколя страната и да се запозная с хората са ограничени. Аз съм член на Комисията по европейските въпроси в Бундестага и това ми дава възможност да следя случващото се в България от друга перспектива. От тази перспектива гледам на България като част от нашата европейска общност на ценностите, но това, което виждам, ме тревожи.

ДВ: Какво Ви тревожи? Кои са актуалните проблеми на страната в момента, според Вас?

Томас Хакер: Откакто страната влезе в ЕС през 2007 година, носещите политическа отговорност тъй и не успяха ефикасно да се преборят срещу корупцията, да подсилят медийната свобода, да наложат правата на хората от ЛГБТ-общността и да отстранят дефицитите в правовата държава. Факт е, че под управлението на министър-председателя Борисов в корупционния индекс на „Трансперънси интернешънъл“ държавата се свлече до последното място сред членките на ЕС. А членството на България в ЕС за много хора е равнозначно единствено на шанса да потърсят по-добро бъдеще извън страната си. Което, разбира се, е фатална перспектива и същевременно най-големият проблем на страната.

ДВ: Вече повече от месец хиляди хора протестират по българските улици. Известно ли Ви е какво искат? Споделяте ли исканията им?

Томас Хакер: Исканията, които издигат хората чрез своите плакати и скандирания, са недвусмислени: министър-председателят Борисов трябва да си върви. За тях реформа е възможна единствено без него. И внесеният от него конституционен проект няма да промени това обстоятелство. Хората се чувстват измамени от него и от неговата партия ГЕРБ, те мечтаят за свобода, за житейска перспектива и за върховенство на закона. И кой ли може да им се сърди за това? Всички хора, които живеят в ЕС, трябва да имат сигурността, че върховенството на закона, техните човешки и граждански права са надеждно защитени - независимо в коя държава-членка живеят. Напълно разбирам и критиките на хората срещу ЕС. Твърде дълго, включително и от страна на германското правителство, случващото се в България оставаше без коментар, а Борисов беше пазен от критики. В същото време напълно основателно на Унгария и на Полша бяха вменявани демократични дефицити. За съжаление в момента установяваме, че на ЕС му липсват инструментите и механизмите, с които безусловно да гарантира нашите общи ценности. Опитът и с други европейски държави го показва отново и отново.

ДВ: Упрекват правителството на Борисов заради „мафиотско-олигархичен“ стил на управление. Има ли, според Вас, България проблем с демокрацията и върховенството на закона?

Томас Хакер: Министър-председателят трябва да бъде оценяван по онова, което е постигнал за демокрацията и върховенството на закона в страната си. Протестите, които продължават и се разрастват, са директен отговор на неговата равносметка за десетте години, прекарани начело на страната. Неговата партия завзе почти цялата структура на държавата, а в лицето на Иван Гешев има един могъщ главен прокурор, които също не желае съдебна реформа.

ДВ: Движението за права и свободи, което членува в семейството на либералните партии в ЕС, също става прицел на критики от страна на демонстрантите. Те обвиняват ДПС, че е под властта на олигарси, които подкрепят правителството. Какво е Вашето отношение към ДПС?

Томас Хакер: ДПС е либерална партия, но съвсем отчетливо защитава и интересите на турското малцинство в страната. Различните случаи на корупция, както и влиянието на Анкара върху партията са две обстоятелства, които, разбира се, трябва абсолютно критично да се вземат под око - и за които трябва да се говори. Точно тук ние още по-решително трябва да поставим акцента върху такива наши ценности като демокрацията и върховенството на закона. Дебатът около Делян Пеевски го онагледява повече от ясно.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    65 3 Отговор
    И представа си нямат къде им отиват парите и простотията която цари тук ... Направо сме обречени ..

    Коментиран от #8, #25, #26

  • 2 Ами да се задействат

    38 4 Отговор
    и да ни изгонят от ЕС.

    Коментиран от #20

  • 3 Чуем ли

    10 15 Отговор
    За Елгебатура,направо се хващам за кобура! Натам не продължих да чета.
  • 4 Гробар съм

    33 2 Отговор
    Много нежно го казва, ние се чувстваме наеани с 200!!!!
  • 5 Без капка чест

    34 3 Отговор
    Според коментаторите от герб и специално великият политик Тома Биков , момичетата на снимката са , цитирам - "ТИНЯ" , а всички които критикуваме брутално нагло крадливото им управление , сме метежници......

    Коментиран от #27

  • 6 Томас Хакер каза

    26 2 Отговор
    Фaкт e, чe пoд упрaвлeниeтo нa миниcтър-прeдceдaтeля Бoриcoв в кoрупциoнния индeкc нa „Трaнcпeрънcи интeрнeшънъл“ държaвaтa ce cвлeчe дo пocлeднoтo мяcтo cрeд члeнкитe нa EC. A члeнcтвoтo нa Бългaрия в EC зa мнoгo хoрa e рaвнoзнaчнo eдинcтвeнo нa шaнca дa пoтърcят пo-дoбрo бъдeщe извън cтрaнaтa cи. Кoeтo, рaзбирa ce, e фaтaлнa пeрcпeктивa и cъщeврeмeннo нaй-гoлeмият прoблeм нa cтрaнaтa.
  • 7 тиквун

    12 0 Отговор
    хакер неолиберал , ужасссс ....
  • 8 Боко дресирания

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Онзи":

    Напротив не ги мисли за толкова прости, много добре знаят, къде им отиват парите! По-скоро се запитай, какъв ли % се връща при тях напр. ЕНП за да си затварят очите ???

    Коментиран от #12

  • 9 1-20

    8 1 Отговор
    С една дума - още един представител на ЛГБТ дружеството
  • 10 Васил

    13 0 Отговор
    Проблемите са 240 на брой
  • 11 Майна

    16 1 Отговор
    Е, ТОВА Е !!! РЕКНАХА ЛИ ТИ ГО, ЧЕ ТРЯБВА ДА СИ ХВАЩАШ ПЪТЯ...АМА , ЗАЕДНО С ГЕШЕВ И ПРЕДИ ТОВА ПРЕЗ СЪДЕБНИ ПРОЦЕДУРИ..ОТТАМ ТЕ ЩЕ ВИ ПОСОЧАТ КЪДЕ...
  • 12 Урсула

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Боко дресирания":

    Моите деца имат фирмите,които съветват европейските политици.
  • 13 Майна

    14 3 Отговор
    Томас Хакер: Исканията, които издигат хората чрез своите плакати и скандирания, са недвусмислени: министър-председателят Борисов трябва да си върви. За тях реформа е възможна единствено без него.
  • 14 На Баце не ми пука, че са го обявили

    17 3 Отговор
    За най-корумпирания бездарник, който успя за десет години да разпилее държавата и я направи на продънена стара гемия, която потъва бързо но
    Сигурно. И кво от това, че ни направи най-бедната и корумпирана държава, без бъдеще и икономическо развитие? Той натъпкал неколко десетки милиярда по света по негови сметки, дреме му, че ще избяга някъде по света, ще ги харчи и присмива на тези които да му вярвали. Решението е милионерите които които ощави да намерят подходящи хора, които ще го открият и пробият кухата му кратуна! Дано се организират по-скоро, те имат ресурса да платят.
  • 15 де гиди пуста сопа

    12 1 Отговор
    Най ми хареса изразът..."не гарантираха правата на ЛГБТ общностите".Тук спрях да чета!
  • 16 Ивайло Меренов

    16 2 Отговор
    Господине германски депутат Томас Хакер и германска медия Дойче Веле, защо се правите на "ни лук ял, ни лук мирисал"
    Много добре знаете, че ГЕРМАНСКАТА Ви фондацията „Ханс Зайдел“ носи основната вина за престъплението наречено „ГЕРБ“. „Ханс Зайдел“ обаче е виновна най-вече пред българския народ, на който нахлузи яремът наречен „ГЕРБ“.
    Интересувахте ли се от „проекта“ си „ГЕРБ“ когато съсипа фискалния ни резерв, фалира 300 000 фирми, остави половин милион безработни на улицата, благодарение на Вашите съвети? Когато гербаджиите заграбваха фирмичките на дребните и средни, та даже и големите предприемачи, разсипваха поминъка на хората, които нямат политическа протекция, когато Вашите лумпени от организираната престъпна група „ГЕРБ“ ги тероризираха с глоби и санкции, административен и полицейски рекет за да им вземат подкуп или целия бизнес?
    Тогава отстрани ли гледахте?
    А за разкапването на държавните институции градени от нулата с толкова много мъки вече 30 години, за потъпкването на законите, за разсипването на самата идея за правова държава, законност, ред и институции, кой е виновен? На това ли учихте нискочелите физкултурници – членове на великото Ви творение?
    Кога у нас са се самозапалвали хора, от безсилие, отчаяние, от глад и мизерия, от страх пред бъдещето, от невъзможността да погледнат децата си в очите и да им обяснят, защо и тази вечер нямат дори хляб на масата?
    А стотиците хиляди напускащи млади хора, ненамерили разумни причини да останат в
  • 17 Ивайло Меренов

    15 2 Отговор
    А стотиците хиляди напускащи млади хора, ненамерили разумни причини да останат в Родината си, пишем ли ги на сметката Ви? А милионите отчаяни и обезсърчени, които не виждат смисъл да живеят?
    Кой от ще отговаря за незаконните подслушвания на хиляди българи от купените с европейски пари модерни „цецомобили“?
    За превръщането на службите за сигурност в гангстерска шайка и преторианска гвардия на неграмотните, скудоумни, комплексирани, шизофренни творения Цветанов и Борисов? Защитаващи само техните мутренски интереси? С любезно съдействие на германската фонда?
    Целяхте да унищожите България ли? И почти успяхте!
    И не ми казвайте, че „проектът“ Ви бил прекрасен, но се провалил „поради българските условия“.
    Не ми казвайте, че не сте знаели кой е Борисов и кой е Цветанов и от какви отрепки двамата създават гръбнака на „партията си“.
    Не ми казвайте, че не знаете кой уби Мишо „Бирата“, с какви пари Вашето „момче“ Цветанов си купи шестте апартамента, как така всички „гербери“ внезапно забогатяха дори и преди да са взели властта?
    Вие следите ли изобщо, как се изразходват Вашите собствени пари? Парите на Вашите данъкоплатци?!!
    И кой ги водеше в цяла Европа тези смешници да им урежда срещи с управляващите за да ги узаконите в очите на партньорите, като „новата надежда на България“, и да им създадете авторитет, който те изобщо няма как да имат. И червяхте ли се от приказките за „шменти-капели“ на премиера и от откровенията му как „Цецо копае труповете с багер“? Как
  • 18 Ивайло Меренов

    14 2 Отговор
    „Цецо копае труповете с багер“? Как ли се превежда това на немски?
    Допускам известна доза вероятност да не сте знаели какво правите. Да сте били учудени от резултата на благородните Ви усилия. Едно да сте мислили, а друго да се е получило. Може би сте били добронамерени към България и идеята Ви да е била хубава.
    Но ако е така, не е ли вече време за трезва преоценка, признание и време за разкаяние?
    Защо не си признаете за мафията „ГЕРБ“?
    На какво разчитате? На незаинтересоваността на европейските държави към нашите проблеми?
    На късопаметността на българския народ? На това, че ще Ви се размине?
    Ами ако в Германия отговорните фактори Ви поискат сметка за провала на Вашия „проект“ „ГЕРБ“?? ...

    Коментиран от #22

  • 19 00001

    5 21 Отговор
    Престъпник номер едно в България е радев и вс останали около него
  • 20 stan4o

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ами да се задействат":

    На Германия и трябват гастарбайтери, за да могат немците да живеят добре. Това, че българите сме прости и сме се докарали до това положение е наш проблем и германците нямат интерес това да се променя. Простият винаги е в полза на умния! Има тарикати, защото има глупаци. Върху тава трябва да се замислят нашите патриоти!
  • 21 ЧИБА БЕ

    7 4 Отговор
    БОЙКО , ФЪШ В ЗАТВОРА КАЗВАТ И НА ЗАПАД

    Коментиран от #28

  • 22 нина

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ивайло Меренов":

    Тъй като е лъжа,че протестите се разрастват , напротив- те се "спихват", не вярвам и на останалите твърдения на автора, независимо в чии уста ги е сложил
  • 23 Анонимен

    3 1 Отговор
    И целият този сюжет се върти около
    пилона на главният действащ поток –
    този на парите (или по-точно казано -
    на онова, което стои зад борбата за тях
    - усещането за ниска лична
    себестойност). Виждаме, матрица,
    основана на ума за сметка на сърцето,
    която не може да чувства сама по себе
    си, а й е необходим външен източник на
    стойност, а оттам и на радост. Някак
    всички в матрицата дълбоко в себе си
    вярват, че са нещастници без стойност
    щом нямат пари. И понеже в каквото
    вярваш, ти все повече намираш
    доказателства за валидността му,
    колкото повече търсят щастието си
    навън, толкова по-ненаситни стават.
    Тук се ражда консуматорското
    общество, което живее предимно със
    сетивата си и трябва да купува, за да
    се чувства живо. Ражда се и усещането
    за недостиг, което държи притежателя
    си в капана на илюзията, че не е
    цялостен сам по себе си, а има нужда да
    купува, за да се чувства пълен. А оттам
    и - просперитетът на китайската
    икономика, която задоволява евтината
    нужда от постоянно консумиране.
  • 24 Ники

    2 1 Отговор
    Много лаконичен е отговора за нашите от дпс. Кратко и нищо, но за другите обстойно против. Ясно колко е вярно това което казва.
  • 25 До бай Онзи в Алемания

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Онзи":

    Радвайте се на баба ви Меркел и не си навирайте носа в чуждо канче ! Хайде много ви здраве !
  • 26 До бай Онзи в Алемания

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Онзи":

    Радвайте се на баба ви Меркел и не си навирайте носа в чуждо канче ! Хайде много ви здраве !
  • 27 Много добре, че си го признавате

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Без капка чест":

    Не само ти но, добре е поне че си признавате, потъпкване правата на 99% от населението на България. Така и оня с хвърчилото - ИМПИЙЧМЪНТ за него !
  • 28 Демек германското ДПС

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "ЧИБА БЕ":

    Стани, за да седнем ние с БСП.
  • 29 Димов

    2 0 Отговор
    Българите се чувстват измамени от Борисов, защото си мислят, че той дърпа конците. А всъщност, той е кукла на конци, на задграничните кукловоди. Политиката на България е контролирана и предопределяна от външните сили, още от края на 14 век.