20 Август, 2020 18:00 1 694 2

Харадинай: Косово и Сърбия може да се договорят окончателно на 2 септември

  • рамуш харадинай-
  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич

Той добави, че трябва да се осъзнае значението на факта, че американски президент по време на предизборна кампания има време да се занимава с Косово и Сърбия, което по думите му е велика победа

Харадинай: Косово и Сърбия може да се договорят окончателно на 2 септември - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай не изключва възможността на срещата на високо равнище между Белград и Прищина на 2 септември във Вашингтон да бъде постигнато окончателно споразумение за взаимно признаване на Косово и Сърбия в съществуващите граници, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

"Това не е невъзможно, и Сърбия, и Косово трябва да стигнат до епилог на споразумението. Има и такава възможност, наред с икономическия аспект, за който се говори", каза Харадинай за програмата на албански език на Радио Свободна Европа.

Той каза, че делегацията отива в Белия дом със споразумение за взаимно признаване. "Ако обстоятелствата доведат до споразумение, отиваме за споразумение, но ако има напредък, приемаме и този напредък, какъвто и да е той", каза бившият премиер.

Изтъквайки, че е искал и САЩ да се включат в диалога и да го водят, Харадинай каза, че е имал предвид, че ЕС винаги е бил бавен и посочи, че още докато той е бил премиер, ЕС е обещал да одобри визова либерализация за косовските албанци щом бъде ратифицирана демаркацията на границата с Черна гора, но три години по-късно това все още не е факт.

Той добави, че трябва да се осъзнае значението на факта, че американски президент по време на предизборна кампания има време да се занимава с Косово и Сърбия, което по думите му е велика победа.

"Успяхме да влезем в плановете на кандидата за президент Доналд Тръмп и трябва да разберем каква възможност ни е дадена. Трябва да се стремим да я използваме. При други обстоятелства трябва да чакаме не знам колко години", каза Харадинай.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2 септември

    1 0 Отговор
    съдбовна дата кой е определи.В Бъгария ВНС а съседите ще се цункат.
  • 2 НЕКА Е ЯСНО

    1 0 Отговор
    БЕЗ БОЙКО ТИКВАТА НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ