24 Август, 2020 13:33 1 772 0

"Файненшъл таймс": Правителството на Тръмп обмисля да заобиколи обичайните правила

  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • джо байдън

Въвеждането на ваксина преди изборите би позволило на президента Доналд Тръмп да заяви, че е спечелил преимущество в борбата срещу Ковид-19, който отне живота на над 170 000 американци

"Файненшъл таймс": Правителството на Тръмп обмисля да заобиколи обичайните правила - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля да заобиколи обичайните регулационни стандарти, за да въведе бързо британска ваксина срещу коронавируса преди президентските избори, пише британският в. "Файненшъл таймс", като се позовава на три информирани източника.

Един от вариантите за ускоряване на въвеждането на ваксината е Администрацията по храните и лекарствата да даде през октомври "разрешение за извънредна употреба" на ваксината, разработвана съвместно от фармацевтичната компания "АстраЗенека" и Оксфордския институт. Разрешението ще се базира на резултатите от относително малко британско проучване, с 10 000 участници, ако то покаже добри резултати. Американски правителствени агенции обаче заявяват, че изследването трябва да има най-малко 30 000 участници, за да се разреши въвеждане на нова ваксина, предава БТА.

Въвеждането на ваксина преди изборите би позволило на президента на САЩ Доналд Тръмп да заяви, че е спечелил преимущество в борбата срещу вируса, който отне живота на над 170 000 американци, след като републиканският президент беше подложен на множество критики за стратегията си за борба с епидемията, отбелязва изданието. Въвеждането ѝ по ускорена процедура преди изборите, заобикаляйки нормалните правила, може обаче да разклати и без това нестабилното обществено доверие в безопасността на ваксините преди една от най-големите програми за имунизация в историята на САЩ.

Тръмп заяви вчера, че е помогнал за преодоляване на бюрократичните спънки пред въвеждането на лечение на болни от Ковид-19, при което им се прелива кръвна плазма от възстановили се пациенти. Но въпреки ентусиазма на президента учените са скептични - според тях новото лечение вероятно ще бъде полезно, но няма да промени радикално ситуацията в борбата с коронавируса, пише в. "Вашингтон пост".

Без да проявяваме прекомерен ентусиазъм, Франция може да разполага с ваксина срещу коронавируса през първото тримесечие на 2021 г., заявява в интервю за френския в. "Либерасион" Мари-Пол Киени, председателка на новосъздадения Комитет за ваксините към френското правителство и директор по изследванията в Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания.

Коронавирусната криза ускорява разпадането на Великобритания, пише британският в. "Гардиън", отбелязвайки, че както Брекзитът, така и пандемията са засилили призивите за независимост на Шотландия, а "Уестминстър може вече да е загубил борбата".

Ковид-19 е голям ускорител. В повечето засегнати от него страни съществуващите още преди появата му неравенства, разделения и напрежения вече излязоха на преден план. Същото се случи и във Великобритания - разделенията по раса, клас, пол, богатство и географско положение в Севера или в Юга са на преден фон. Това включва и ключовия въпрос за съдбата на Обединеното кралство. Брекзитът и пандемията тласкат съставляващите го страни и региони в различни посоки.

През последните няколко месеца подкрепата за шотландската независимост е достигнала над 50 на сто. Като се оставят настрани нерешителните, социологическо проучване от миналата седмица показа 55 на сто подкрепа за независимостта и 45 на сто за оставане в състава на Великобритания - обратното на резултатите от референдума през 2014 г., подчертава британското издание.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА