Last news in Fakti

25 Август, 2020 10:57 2 530 16

Финландия планира шестчасов работен ден

  • финландия-
  • труд-
  • сана марин

Предложението е на премиера

Финландия планира шестчасов работен ден - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Премиерът на Финландия призова за въвеждане на шестчасов работен ден, съобщи ТАСС.

Мнението ѝ е, че намаления труд може да бъде компенсиран с висока продуктивност. Идеята беше представена от Сана Марин още преди да стане премиер.

За да я въведе обаче, тя ще трябва да получи подкрепа от останалите партии в парламента. Марин предложи да се мисли за съкратен работен ден и по-добра трудова дейност.

В своя мандат, тя вече отмени част от финансовите съкращения. Вече бяха одобрени повишения на пенсиите и изплащанията.

Правителството планира сериозни инвестиции в образованието. Предстоят разговори по темата.

Няколко европейски страни разговарят за различни работни графици.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце народния лечител

    18 2 Отговор
    А в БГ на зима ще се бачка от къщурите (ако има ток).
  • 2 дългата ръка на Комунизъма

    3 15 Отговор
    6 часов работен ден 6 купона за лебец.
  • 3 пройчо

    10 2 Отговор
    2ву часов работен ден е алинея §ххх от сонстинтуцията на Боко Тиквочо,писана ог Барни Ръбъла.
  • 4 1234

    21 1 Отговор
    Това е начина за компенсиране изземването на работни места от дигитализация и ниска безработица. Наличната работа за хора. Светът рязко се променя. А ние се занимаваме а фекални тръби тротоари и сметища
  • 5 ннннт

    11 3 Отговор
    Няма смисъл "бизнесът" в Бг да се съпротивлява на тези нововъведения. Няма смисъл да въвеждат 300 часа годишно извънреден труд. СВЕТЪТ ВЪРВИ КЪМ НОВ РЕД. И това ще е редът на СЕВЕРА. Преди столетия го е предсказал Нострадамус и ние вече сме свидетели и участници в зараждането на новия ред.
  • 6 ннннт

    16 1 Отговор
    Време е и в Бг да се помисли за намаляване на работния ден и подобряване на социалната система. Това е бъдещето.

    Коментиран от #7

  • 7 Верно ли

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "ннннт":

    Време е, ако има кой да го мисли. Ама всички виждаме, че няма. Тези, дето уж са сложени да ни представляват, мислят само как да се налапат, а ние трябва да се примирим, че живеем просто на някаква територия, а не в държава.

    Коментиран от #8

  • 8 ннннт

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Верно ли":

    Трябва да сменим тия, които ни представляват. Като начало да започнем от синдикатите.

    Коментиран от #10

  • 9 Българина

    7 1 Отговор
    Единствената причина все още българи да живеят на тази територия, е че не могат да намерят начин да емигрират, но с такива новини, възможностите в чужбина рязко се повишават, а тук става все по неприятно... И зловещо...
  • 10 Българина

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "ннннт":

    Синдикатите трябва да са изцяло частни организации, на принципа доброволно членство, вноска и краен резултат! Сега са буфер да обясняват, че стригането до кожа е нормално.... И мизерията е ценност
  • 11 В блатото

    5 1 Отговор
    При нашите грабливи тикви и ТКП-та кога? Или тук може и 12 часа. Нали 7 млн роби трябва да им изкарват премиите и ДМС-та по хилядите знайни и незнайни министерства, агенцийки, комисийки и групички и фалшиви синдикати. Браво на финландците! Държава за пример.
  • 12 В България

    5 1 Отговор
    12 часов работен ден, извънреден безплатен труд, 80 години възраст за пенсиониране.
  • 13 Behemoth

    4 1 Отговор
    А,каква премиерка ...а не като онова...със пищова и шкафа.,
  • 14 ннннт

    5 2 Отговор
    От Севера започнаха промените в образователната система- функционална грамотност, практическо приложение на знанията, причинно- следствени връзки... От Севера иде новата социална политика. Пак оттам идат и новите трудови отношения. От Севера ще дойде и новият обществен договор. Дано в Бг тъмните сили да не спънат промените, които предстоят.
  • 15 правилно

    3 0 Отговор
    И без това има производства, където спокойно може да се работи на две и повече смени. Така безработните ще са далеч по-малко и хората няма да са крайно преуморени и съсипани. Вярно, че заплатите ще са по-ниски, но пък личното време ще е повече, и всеки ще може да се вгледа, и адекватно да се погрижи за децата си, за родителите си , за себе си и не на последно място - ще има повече време, за да създаде повече контакти. Напоследък светът полудя - всеки работи на по три работи, работи по 16 -18 часа, до пълна изнемога , след което купуваме купища лекарства и ходим като зомбита - без почивка и личен живот. Някой трябва сериозно да се замисли върху тази идея и да се приложи в световен мащаб.
  • 16 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ДОБРО УЧИЛИЩЕ ;ДОБРО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ; ДОБРА ПОЛИЦИЯ ... И ---ПСИХОТЪПИЗЪМ !!!!!!!! ЧОВЕК ЖЕЛАЕ ДА РАБОТИ В ИМЕТО НА НАРОДА СИ ПО ДЕСЕТ ЧАСА -ДА СЕ МОТА И КЕФИ ПО ШЕСТ ЧАСА -И ДА СПИ ПО ОСЕМ ЧАСА / ОТПУСКАТА Е СПОРЕД ПАРИТЕ / !?!?!?!?
Новини по държави: