Last news in Fakti

26 Август, 2020 10:22 2 182 13

Губернаторът на Уисконсин обяви извънредно положение

  • уисконсин-
  • сащ-
  • извънредно положение-
  • джейкъб блейк

Случилото се с Блейк става три месеца, след като смъртта на друг афроамериканец, Джордж Флойд, при полицейски арест в Минеаполис предизвика протести в цялата страна

Губернаторът на Уисконсин обяви извънредно положение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Губернаторът на американския щат Уисконсин Тони Евърс обяви извънредно положение в щата и заяви, че ще разположи допълнителни сили от щатската национална гвардия заради размириците и протестите в град Кеноша, избухнали, след като чернокож мъж беше прострелян от полицията, предаде Ройтерс.

След като в понеделник на място бяха изпратени над 100 членове на националната гвардия, Евърс каза, че числеността им ще бъде увеличена на 250 души. Тази стъпка се предприема в отговор на призиви за по-твърда реакция на властите, след като мирните улични протести бяха помрачени от последвала нощ на плячкосване и палежи, при които бяха нанесени значителни щети на редица обществени сгради, магазини и офиси, предава БТА.

Двадесет и девет годишният Джейкъб Блейк беше прострелян в неделя следобед пред очите на трите си деца (момчета на 3, 5 и 8 години), докато се опитвал да прекрати спор между две жени. Пред телевизия "Ей Би Си Нюз" адвокатът по граждански права Бен Кръмп, който представлява семейството на Блейк, каза че Джейкъб е бил улучен от четири от общо седем куршума, изстреляни от един и същи полицай.

В заснето от съсед видео се вижда как Блейк върви към колата си, отдалечавайки се от двама полицаи, които са насочили оръжие към гърба му. Докато отваря вратата на колата си и се готви да влезе, отекват седем изстрела. Полицията не обясни защо е било стреляно по Блейк. Според Кръмп не е имало признаци Блейк да е въоръжен.

Семейството на Джейкъб Блейк призова да се сложи край на прерасналите в насилие протести в Кеноша. На свикана от тях пресконференция, адвокатите на семейството казаха, че Блейк е парализиран от кръста надолу, вероятно завинаги, че е бил улучен в стомаха и са нанесени поражения на единия бъбрек и на черния му дроб.

Майката на Джейкъб отправи емоционален призив за единство и каза, че се моли за полицейските служители и че е разочарована от разрушенията в града.

Стрелбата се разследва от щатските власти.

Случилото се с Блейк става три месеца, след като смъртта на друг афроамериканец, Джордж Флойд, при полицейски арест в Минеаполис предизвика протести в цялата страна срещу полицейската жестокост и расизма.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    14 4 Отговор
    Санкции санкции, защо бият демонстрантите те хората искат само равнопоставеност и демокрация?
  • 2 др Бил Геноцидис

    9 1 Отговор
    Националната гвардия ще се намъкне тихичко да почва да ги боцка уйсконските Ганьовци. Същото ги чака и братята от Горно Уйно.
  • 3 Дариткова е като Канго или Хилти

    5 0 Отговор
    Разбива наред, Президента, разбива всичко на ред, според Блиц разбира се!!!! Сега ще им Досипят....
  • 4 Кравария

    14 0 Отговор
    Блек сигурно не изпълнил полицейско разпорежда и е теглил една майна на полицаитe и те са му теглили няколко изстрела по анерикански? Сега пак Black lives matter, палежи, грабежи, търсят си повод, Америка - страна "мечта" !
  • 5 Тиквоний

    4 2 Отговор
    Веднага разследване на случилото се, съд и присъда за виновниците. Перчема лично да ми докладва, с първия самолет за България на место в Банкя!
  • 6 Къде запали ха 100 луксозни нови коли

    7 0 Отговор
    Къде запали ха 100 нови луксозни коли тези дни???
  • 7 ГРОБ

    5 0 Отговор
    Веднага да се намеси Путин и да спре това беззаконие!
  • 8 националист

    4 1 Отговор
    Ако се събудя след сто години и ме питат какво правят в САЩ в моментаще отговоря че се друсат напиват се и трошат и грабят ако все още е останало нещо от тая измислена държавица...Съветски американски щати....пфу
  • 9 Pfфф

    9 2 Отговор
    Поредния престъпник, превърнат в мъченик от CNN ,ABC . Това е доказан, осъден престъпник, за домашно насилие и сексуално посегателство, който отказва да изпълни полицейско разпореждане и тръгва към колата си, да вземе оръжие, е, този ако не гръмна кой!?
  • 10 Gen Gurko

    6 2 Отговор
    Сега е момента да се разправят с вечно недоволните и "дискриминирани" черни хр@нтутници. Уисконсин е бял щат.
  • 11 Грух

    2 0 Отговор
    Пия бира и гледам саира на веселия презокеански обор.
  • 12 Аристотелович

    1 0 Отговор
    САЩ ако дори за половин година изглеждат на ръба на разпад, Ердоган веднага ще се опита да провери колко може да вземе от Гърция и България.
    Да се надяваме че ноември изборните напражения там да не му дадат тази възможност.
  • 13 Хайл

    1 0 Отговор
    Не разбрахте ли че негрите са над закона,като циганите