Last news in Fakti

29 Август, 2020 16:43 2 694 9

Край на бойкота срещу Израел

  • оае-
  • израел-
  • бойкот-
  • сащ-
  • търговия-
  • доналд тръмп

Споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и ОАЕ бе сключено с посредничеството на Тръмп

Край на бойкота срещу Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Обединените арабски емирства издаде указ, отменящ закона за бойкот на Израел и позволяващ да бъдат сключени търговски и финансови спогодби между двете страни, съобщи днес официалната информационна агенция на ОАЕ, УАМ, цитирана от Ройтерс.

Указът на президента Халифа бин Зайед Ал Нахаян има за цел "да подпомогне двустранното сътрудничество с оглед на установяването на пълноценни двустранни отношения", пише в изявлението. На този фон израелската авиокомпания "Ел Ал" възнамерява да осъществи първия директен полет от летище "Бен Гурион" в Тел Авив до столицата на ОАЕ Абу Даби. С него ще бъдат превозени израелска делегация и висши съветници на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде БТА.

Споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и ОАЕ, обявено на 13 август, бе сключено с посредничеството на Тръмп. Сред американските официални лица на борда на самолета на "Ел Ал", който ще отпътува в понеделник в 10 ч., ще бъде старши съветникът на американския президент Джаред Къшнър, каза представител на администрацията. Преди да бъде официално подписано споразумението между Израел и ОАЕ, е необходимо да бъдат уточнени някои подробности като откриването на посолства и търговските и транспортните връзки.

Между Израел и ОАЕ няма официална въздушна връзка. Не е ясно и дали израелската авиокомпания "Ел Ал" ще може да лети над Саудитска Арабия, която не поддържа официални отношения с Израел, за да бъдат полетите по-кратки. През май самолет на "Етихад еъруейз", авикомпания от ОАЕ, изпълни полет от Eмирствата до Тел Авив, за да достави на палестинците стоки във връзка с пандемията от новия коронавирус. Това беше първият известен полет на въздушен превозвач от ОАЕ до Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    13 4 Отговор
    Арабите сваиха, гащите пред евреите

    Коментиран от #3

  • 2 Аарон

    12 0 Отговор
    Не знам дали е за добро. Биби дано знае какво прави. Емирствата са силни. Сега Палестина само слаба Турция я поддържа.

    Коментиран от #9

  • 3 моше аарон

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Няма как - който не слуша го чака арабска пролет.
    Освен това много от управляващите арабските държави са с еврейски корени.
  • 4 плевен

    8 0 Отговор
    Двете държави нямат какво да делят. Нормално е да търсят общи допирни точки. Палестинската карта я разиграват религиозни режими /сунитски и шиитски/, за вътрешна употреба. Когато се създава Израел, чест от земите предвидени за Палестина, тихичко се поделят от Египет и Йордания. Те се загрижиха за палестинците едва когато Израел им ги отнел през 1967 г.. До тогава си траели.
  • 5 Браво Чарли уиски 2

    5 6 Отговор
    На Черепа му е спукана работата скоро...
  • 6 700

    5 0 Отговор
    Древните сентенции още важат: парите не миришат)
  • 7 Джоко

    4 2 Отговор
    Израел води политика на самостоятелен играч. Представител на максимата- няма вечни приятели има стратегически интереси. Тук е и ролята на САЩ и Тръмп и американските интереси в региона. Изрел отслабват опоненентите си или ги привличат за своята кауза.
  • 8 АС/DC

    10 1 Отговор
    Една от задачите след взривът в Бейрут е постигната.
  • 9 Емил

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аарон":

    Евреите БЯХА богоизбран народ! Изпратиха им Месия, но те не го познаха! От тогава регресират! Още не се разбират с братовчедите си - арабите, защото не могат да си простят, а изповядат "око за око...". Краят на господството им е близък (в космичен мащаб) - 100-150 години!