Last news in Fakti

2 Септември, 2020 21:30 5 913 35

Истински ад: съветските специални лагери в бившата ГДР

  • гдр-
  • съветски съюз-
  • концентрационен лагер-
  • торгау

Много наблюдатели не правят разлика между концентрационните лагери на нацистите и тези на съветската власт

Истински ад: съветските специални лагери в бившата ГДР - 1
Снимка: DW

През 1945 нацистките концентрационни лагери са освободени. Но малко след това в тях идват нови затворници – нацисти и военнопрестъпници, но също така и хиляди невинни хора. Това е разказ за съдбата на един от тях.

Карл-Вилхелм Вихман следвал в Педагогическия институт в Грайфсвалд, защото искал да стане учител. В свой реферат за бъдещето на германския народ след загубата във Втората световна война той казал някои неща, които се оказали съдбоносни.

18-годишният тогава младеж се изказал срещу провеждането на поземлена реформа по съветски образец. Някой от слушателите явно е направил донос срещу него. Вихман бил изправен пред съветски военен трибунал и осъден на десет години затвор за антисъветска пропаганда. Откарали го в специалния лагер Торгау в Саксония. „Нямахме право да излизаме на разходка, бяхме по трима в килия, а храната беше оскъдна", казва 92-годишният днес пред ДВ.

Торгау е сред 10-те специални лагера, които СССР изгражда в своята окупационна зона между 1945 и 1950 година. Западните окупационни сили също са имали свои лагери за интерниране на високопоставени националсоциалисти и военни престъпници. Споразумение за съществуването на тези лагери е имало между САЩ, Великобритания и СССР.

Сталинистка диктатура на германска земя

Но бруталният съветски режим на Сталин и неговите тайни служби още от самото начало са имали съвсем друго намерение по отношение на тези лагери – целта е била да задушат всеки опит за протести и съпротива срещу изграждането на комунистическа диктатура на територията на по-късно създадената ГДР. Затова в съветските лагери попадат и хиляди напълно случайни и невинни хора.

Колкото и абсурдно да звучи, може да се каже, че затворникът Вихман даже е извадил късмет. Защото почти една трета от задържаните близо 176 000 души в подобни лагери не оцеляват след преживения тормоз.

"Те умират от недохранване, от туберкулоза или дизентерия", казва Ана Камински в интервю за ДВ. Директорката на германската Фондация за осмисляне на диктатурата на ГЕСП от дълги години изследва темата за специалните лагери в бившата ГДР.

Нейните и други сходни проучвания разкриват на какви физически и психически изпитания е бил подложен невинно осъденият Карл-Вилхелм Вихман. До 1950 той е затворник в специалните лагери Торгау и Заксенхаузен. Впоследствие отново е върнат в Торгау - вече като затворник на междувременно създадената ГДР.

Набедени за "нацисти"

След като е пуснат на свобода през 1954, на Вихман изрично му е забранено да говори за преживяното в лагера. Само на жена си и на няколко много близки хора той доверил истината. А потайността наистина била наложителна, защото всички затворници били обявявани от официалната пропаганда на ГДР за „нацисти". Всеки, който изразявал съмнение по този въпрос или разказвал за условията в лагерите, автоматично ставал подсъдим за „подстрекателство" и клевети".

Документални снимки за катастрофалните условия в специалните съветски лагери от онова време няма. Някои затворници обаче тайно са документирали ставащото зад дебелите стени и телените мрежи в свои рисунки и скици. Сред тях са и тези, които виждате в материала на ДВ. Те са направени от Детлеф Путцар и Вилхелм Шприк. Двамата тийнейджъри били арестувани през 1945 по измислени обвинения и осъдени на дълги години затвор, през които били прехвърляни в различни специални лагери. Сред тях бил и създаденият от нацистите концентрационен лагер Заксенхаузен, северно от Берлин, превърнат от съветското командване в лагер за интерниране.

След края на ГДР в Заксенхузен са открити масови гробове с труповете на 7 000 души, но това не са жертви на нацисткия концлагер, а от открития по-късно на същото място специален лагер на съветската комендатура.

Поради наличието на подобни масови гробове, както и поради големия брой на жертвите, за които носи вина съветското командване в бившата ГДР, някои наблюдатели не правят разлика между концентрационните лагери на нацистите и тези на съветската власт.

"Не тая никаква омраза"

Фактът, че Вихман е бил осъден несправедливо, му бил потвърден още в началото на 1990-те години от руската Главна прокуратура. Той бил официално реабилитиран след отварянето на досиетата от съветското време. „Въпреки всичко не тая никаква омраза", казва Вихман днес и добавя, че гледа на себе си като на „човек, който е изкупувал вината за престъпленията на нацистите". Най-важното му желание днес: „Искам нашите внуци и правнуци никога да не преживяват подобно нещо".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нова Конституция

    50 20 Отговор
    Дойче зеле,не разбрахте ли,че никой не ви вярва на Гьобелсовата пропаганда.

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сделано в СССР

    23 46 Отговор
    Няма друго такова племе като московските блатни хора !
  • 4 За Русия с любов

    23 38 Отговор
    Салтиков-Шчедрин пише: „Ако заспя и се събудя след сто години и ме попитат, какво днес се случва в Русия, аз ще отговоря: пият и крадат...” ...Михаил Булгаков: „Не сме народ, а скотове, наглеци, дива орда от душегубци и злодеи”....Максим Горки: „Най-важният знак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост." ....Сергей Аксаков: „Ах, как е тежко да се живее в Русия, в този смърдящ център на физически и морален разврат, на подлост, лъжи и злодейства” .....Тургенев: „Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия свят”

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 другарят

    50 3 Отговор
    За малко да се разплача. Чърчил е предлагал да бъдат избити всички германски мъже и Германия да бъде заличена като териториите и бъдат разпределени между съседите! Тези нацистки боклуци ги спасява Сталин, който казва следното.."Такива като Хитлер идват и си отиват, а германският народ ще остане"...

    Коментиран от #8

  • 8 100

    10 10 Отговор

    До коментар #7 от "другарят":

    Що бе, то Сталин до някъде следва съветите на Чърчил и дава много немски територии на Полша. Взима и част за Русия. А Чърчил по това време не е първа цигулка в оркестъра. Каквото и да е искал, не е можел да го направи без американците, а те не са искали унищожаване на немците и Германия.

    Коментиран от #18

  • 9 Чукча писател ...

    13 23 Отговор

    До коментар #1 от "Нова Конституция":

    А на руските тролове ли да вярваме :)))))

    Коментиран от #14

  • 10 И КАКЪВ АД?

    14 2 Отговор
    ПАЛАЧИНКАТА СЕ ОБРЪЩА. ПОБЕДИТЕЛИТЕ НЕ СЕ СЪДЯТ.
  • 11 Ха на бас

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "За Русия с любов":

    Ако заспиш и се събудиш пак Баце е шеф!
  • 12 КАРИКАТУРА

    15 3 Отговор
    ФАШИЗМА ВЕЧЕ ПРАВИ СЪЧЕНИНИЯ ПО КАРИКАТУРИ!
  • 13 Грейс

    17 4 Отговор
    То Гуантанамо е рай!
  • 14 ГДР

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "Чукча писател ...":

    Живея в бившата ГДР и мноо добре знам какво и къде е имало.ДВ не ме интересува.
  • 15 Монгола

    18 4 Отговор
    Колко им се ще на фашистките наследници да принизят СССР със техните фашистки деди само че, не се получава колкото и да се напъват СССР освободи Европа и Света от германските фашисти бабите и дядовците на тези където сега се мешат с черни кожи и араби,, арийците " пхахаааа
  • 16 безпартиен

    3 5 Отговор
    Истинската Германия и истинските германци свършиха на 9.9.1945 г.!Тези сега са единствено да плащат за грешките на родители и деди!!!И понеже стандарта е двоен,за престъпленията на комунизма сегашните им наследници не плащат нищо!!!!Дори бяха "наградени" с управление на т.нар.държави,икономики,съдебни власти!
  • 17 POLIS

    1 19 Отговор
    Червените б-ци си знаят, че отърваване от Нюѝрнберг няма. Рано или късно един американски сержант като Джон Уудс ще им метне клупа. Пухлер ще е пръв.
  • 18 барчо

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "100":

    Кой според теб е начертал картата на влияние на салфетка, която в голямата си част по-късно става реална според теб???

    Коментиран от #28

  • 19 Бах

    8 3 Отговор
    Лъжи и измислици за мзлоумните . Къде са официалните доказателства .
  • 20 Иван

    6 2 Отговор
    Утре ДВ ще пусне една статия эа американския кораб "Либерти".
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Истина

    6 8 Отговор
    Сталин е психо , от ранга на Хитлер . Това за лагерите не е нищо ново , но какви ги е вършил срещу собствения си народ ..... . Избива 80:/: от делегатите гласували за него на националния пленум . Никой не знае колко милиона е пратил в Сибир.

    Коментиран от #24, #34

  • 23 а не

    5 2 Отговор
    дойче ,дойче!Тръгнали на курорт!...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 В.В.П.

    9 3 Отговор
    РИСУВАТ СИ КАРТИНКИ И СИ ПИШАТ ...ХАХАХА..... ИМАЛО Е ДИСЦИПЛИНА,КОЯТО СЕ ПОСТИГА С ИЗВЕСТНА ДОЗА РЕПРЕСИЯ.....ГЕРМАНСКАТА ПРЕСА СЕ ОПИТВА ДА ИЗКАРА ГЕРМАНИЯ ЖЕРТВА...ЕГАТИ И БАЦИЛИТЕ...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Защо никой

    2 0 Отговор
    не говори кой забогатя от втората световна война ? Всеки говори за следствията никой не търси причината . Защо нашите цигани крадат ?🧐🤨🤔
  • 28 100

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "барчо":

    Картата на влияние е едно, а съществуването на немците и Германия е друго нещо.
  • 29 Наблюдател

    1 4 Отговор
    Комунистите са зверове, комунизма е по-лош от фашизма
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Файър

    2 0 Отговор
    Нямаше тези факти,ако Хитлер не беше започнал ВСВ!
  • 32 чушки

    2 0 Отговор
    Хайде,стига сте претопляли стари манджи! Динозавърски стари. Стига с тия крокодилски сълзи.
  • 33 Сандо

    2 0 Отговор
    Обработката на стадото е непрекъсната.
  • 34 Пръц

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Истина":

    Не само ги е избил ,дори е изял някои от тях по разкази на очевидци.
  • 35 Политолог

    0 0 Отговор
    СССР-Русия са били, са и винаги ще бъдат ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО