Last news in Fakti

7 Май, 2020 20:30 8 716 168

Не, съветската армия не освободи Източна Европа

  • ссср-
  • съветски съюз-
  • втората световна война-
  • паметник

Саможертвата на съветските войници във войната срещу нацистка Германия заслужава респект, но паметниците на съветски танкове просто не могат да бъдат паметници на освобождението

Не, съветската армия не освободи Източна Европа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Саможертвата на съветските войници във войната срещу нацистка Германия заслужава респект, но паметниците на съветски танкове просто не могат да бъдат паметници на освобождението, пише Иван Кръстев в това есе.

Поколението, изживяло лично Втората световна война, постепенно си отива, а в резултат от това избледняват и споделените спомени за нея. Заедно с тях избледнява и убеждението, че войната е част от европейското минало, но не и от европейското бъдеще. През май миналата година Европейският съвет за външна политика проведе допитване с въпроса дали през следващите 10-20 години е възможна война между европейски държави. Оказа се, че такава опасност най-често виждат младите хора във възрастовата група 18-24 години. А това навежда на мисълта, че следвоенният европейски свят си е отишъл още преди идването на коронавируса.

„Навярно ние никога не се учим от историята, просто защото се страхуваме, че ако можехме да си представим реалността на войната и нейните последици, щяхме да престанем да вярваме и в бога, и в хората около нас“, пише американският поет Чарлз Симик.

Думата "освобождение"

75 години след края на Втората световна война в европейските столици няма да има големи юбилейни чествания - заради КОВИД-19. Но не е само коронавирусът - Европа е заразена и с вируса на историческия ревизионизъм. Защото в Русия и в няколко източноевропейски страни днес наблюдаваме как спомените за войната се превръщат в оръжие. А да отхвърляш официалното правителствено тълкуване на войната се превръща в престъпление.

Всички знаем, че истината е винаги първата жертва на всяка война. А във войните за историческата памет първата жертва е комплексността. Както Русия, така и няколкото източноевропейски страни изглеждат твърде зле в пропагандната битка за Втората световна война.

Според официалния разказ на Кремъл, всеки, който възразява срещу съветската окупация на Източна Европа след 1945, е чисто и просто фашист. А всяка критика срещу политиката на Сталин е умишлен опит да се омаловажи решаващата роля на Червената армия за победата над Хитлер. В част от Източна Европа отговарят на Русия „по огледален начин“: всеки, който се е борил срещу Съветския съюз, включително и съюзниците на нацистите, се разглежда като герой. Историята обаче е много по-комплексна. А да отдадеш дължимото на комплексността не означава, че двете страни в тази война са еднакво криви във вижданията си за историческата памет. Кремъл има пълно право да настоява, че всички трябва да признаят саможертвата на съветските хора. Именно на съветските, а не на руските. Защото в битката срещу Хитлер загинаха милиони украинци, грузинци и средноазиатци. А в Беларус всеки трети човек не доживя края на войната.

Войните обикновено са битки за територия. Войните за паметта обаче са битки за значението на думите. Сегашните войни на паметта между Русия и Украйна, Русия и Полша и Русия и Чехия са именно войни за значението на една дума - думата „освобождение“.

През 1985 година тогавашният германски президент Рихард фон Вайцзекер направи исторически жест, като обяви 8 май за Ден на освобождението. На своите сънародници той каза следното: Вярно е, че германците изстрадаха много по време на войната, а след нея претърпяха несправедливости. В същото време обаче те нямат право да се смятат за жертви, защото носят отговорността за огромните страдания на други хора и за избиването на евреите. И тъкмо поради това трябва да смятат края на войната за освобождение - защото Германия изгуби войната, но спечели свободата си. А в крайна сметка свободата е много по-важна от победата.

Тъкмо този германски урок обаче в Кремъл не разбират и до ден-днешен. Защото за източноевропейците 8 май и краят на войната не означават освобождение. Съветската армия пристигна при тях като победител над нацистка Германия, но не освободи страните им.

Паметниците на съветски танкове не могат да бъдат паметници на освобождението

Владимир Путин отказва да приеме факта, че милионите съветски хора, загинали в битките за изтласкване на нацистите от Източна Европа, не дават на Москва правото да решава кога източноевропейските държави да празнуват освобождението си. Саможертвата на съветските войници заслужава респект, а всеки опит да се омаловажи ролята на Съветския съюз за победата срещу Хитлер е равносилен на исторически ревизионизъм, но паметниците на съветски маршали и танкове не могат да бъдат паметници на освобождението - просто защото източноевропейските общества не ги смятат за такива.

40 години след края на войната не Съюзниците, а германският президент обяви 8 май за Ден на освобождението. Тъй че не друг, а самите източноевропейци са онези, които решават кога точно е денят на тяхното освобождение.

Световноизвестният български политолог Иван Кръстев е председател на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена (IWM Vienna). На 4 май 2020 му беше връчена наградата за европейска есеистика "Жан Амери".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СмЕх

    97 18 Отговор
    Хайде шаранчета....Почвайте вечната тема...Все пак някои трябва да правят пари...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Истината

    76 204 Отговор
    Единствено руската безродна измет си мисли, че руснаците са освободили България през 1944 година.

    Коментиран от #63, #107, #133

  • 4 vvvvv

    145 21 Отговор
    Това може да го твърди нагаждач, синче на комунистически функционери и то не от София, а от Виена, където е изпрал доста пари.

    Коментиран от #10

  • 5 Русороб

    24 51 Отговор
    МОЧА е пътник, очаквайте включване!
  • 6 Мръсни нацисти

    42 14 Отговор
    Логично е изложено!
  • 7 БКП соросоидче

    138 9 Отговор
    Иван Кръстев е роден на 1 януари 1965 г. в гр. Луковит. Баща му Йото Кръстев е журналист, а по-късно член на ЦК на БКП и завеждащ отдел „Средства за масова информация“ при ЦК на БКП.

    Самият Иван Кръстев е член на БКП до 1990 година.

    През 1991 г. специализира за една година в колежа „Сейнт Антъни“ на Оксфордския университет със стипендия на „Отворено общество“

    Коментиран от #55

  • 8 Румпелщилцхен

    124 17 Отговор
    По времето на Бай Тошо се чудеха колко на брой да са паметниците а сега същите тия се чудят дали са политприемвливи. Аре решете най-накрая. На мен лично ми е все тая. Факт е обаче, че ако не бяха Руснаците сега щяхме да говорим Немски като втори майчин и да викаме Хайл по улиците с пълно гърло.

    Коментиран от #14

  • 9 Ръмпези

    69 3 Отговор
    ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА БЯХМЕ С ГЕРМАНИЯ, ЗАГУБИХМЕ..ВТОРАТА СЪЩО, ПАК ЗАГУБИХМЕ..КАКВИ ОСВОБОДИТЕЛИ...РЕЗУЛТАТА Е 0: 2 ..ЧАКАМЕ РЕВАНШ...НЕ ГО ВЗЕМАЙТЕ МНОГО НАВЪТРЕ...
  • 10 "Който плаща,

    109 13 Отговор

    До коментар #4 от "vvvvv":

    той поръчва музиката" - кой ти плаща , бе Иванчо? Факт е, че Червената армия нанесе поражение на фашизма и на амбициите на хитлеристката клика. Дали ще го наречеш " освобождение" или някак евфемистично, този факт е безспорен. Ако не беше така , ти, Иванчо, и много други, щяхме да сме тор - знаеш немски, прочети как един чичко е виждал перспективата на славянството.

    Коментиран от #140

  • 11 демократ

    28 92 Отговор
    НАТО освободи България от съветско робство!

    Да се взриви паметника на съветската армия и на негово място да се издигне паметник на храбрите НАТО-вски воини.

    Коментиран от #17, #24

  • 12 Обикновен човек

    124 7 Отговор
    Истината драги ми "журналя" от Дойче зеле е че още преди края на ВСВ източна Европа се разпределя на зони на влияние между Чърчил,Сталин , Рузвелт,...Никой не освобождава никого всичко е било предварително планирано .САЩ дават ресурсите а СССР използва великата си червена армия срещу Германия .На Рузвелт му е било през дедовия за България, Чърчил е искал да сравни България със земята и да я унищожи като независима държава ,но Сталин се застъпва за България ,предлага зона на съветско влияние с условието България да продължи да съществува като държава !!!

    Коментиран от #49, #77

  • 13 Бесен Язовец

    78 9 Отговор
    Сородоидната гледна точка на ВСВ и последвалите я събития ме е меродавна, а част от кобспирацията срещу Русия! И не е есе, а е свободно съчинение стимулирано с хонорарче!
  • 14 Ако ни имаше -

    38 7 Отговор

    До коментар #8 от "Румпелщилцхен":

    ако ти не си славянин, аз съм такъв по произход. И може би с праха на моите предшественици щеше да бъде настроено някое поле...

    Коментиран от #25, #76

  • 15 Един

    70 13 Отговор
    Г-н Кръстев пише за това за което му плащат. Простено му е . Паметниците из цяла Европа са символ на освобождението от нацизма. Човеконенавистна идеология, която някои среди се опитват да ревизират. И това също го знае Кръстев.Ама не му изнася.
  • 16 Хисторик

    60 9 Отговор
    Истината е че западна Германия е окучирана и до дмес от аметоканците мо това не е оферта да се обсъжда яевно от DW! Явно многи боли факта от развоя на,, Курската дъга " която се осъществи с помоща на таковете ТЕ34 и обърна и предреши изхода на ВСВ и обърма немците в бяг!

    Коментиран от #155

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Някой си

    41 6 Отговор
    Дойче зеле!
    Пфу!
  • 19 Скзаянжа

    48 1 Отговор
    Има все още живи старци дето помнят и германците и руснаците. Спомените им са уникални.
  • 20 кико

    42 6 Отговор
    Потомците на д-р Гьобелс нямат думата.
  • 21 Последния софиянец

    76 9 Отговор
    Според идеологията на Хитлер славяните не са хора, а работни животни. Половината е трябвало да се избият, а другата половина да работят за тях. Сега наследницата на Хитлер е Меркел, и тя успя да изпълни задачата. От 10 млн ни редуцираха на 5 млн. И тези 5 млн са роби на Четвъртия Райх. Честито!

    Коментиран от #56, #72

  • 22 Русороб

    17 51 Отговор
    Спокойно шумкарчета, ще ги махнем паметниците, не ги мислете. Какво сте настръхнали, Сталин си замина скоро и вовката. Само спокойно.

    Коментиран от #103

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дельо хайдутин

    54 11 Отговор

    До коментар #11 от "демократ":

    НАТО окупира България. Но всяка окупация си има начало и край.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ТОЧКАТА

    61 11 Отговор
    Прави сте...Съветската армия освободи ЦЯЛА Европа!!!Не само източна!!!!!!ПЛАНЪТ МАРШАЛ!!!е пряка последица от ОСВОБОЖДЕНИЕТО на ЦЯЛА Европа от Съветската армия!!!!!Иначе....нанай план Маршал и РАЗЦВЕТ на Европа!!!!Парадоксалното е че Русия ПЛАТИ за това!!!ТЯ СТАНА ВРАГ!!!!!!!и богатите развързаха кесията и кихнаха на бедните.....и им взеха душите.

    Коментиран от #83

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гост

    69 8 Отговор
    А, вие какво очаквате да прочетете от стипендиант на Отворено общество на Сорос?!? Каквото са му поръчали, това пише! Все пак семейство храни, нищо лично, нали Иванчо?! Щото татко ти....
  • 29 az #Победа75

    63 9 Отговор
    Хахахахаха, тоя Кръстев изразява за пореден път пропагандното клише на глобалния либерален елит, че Москва е окупатор. Нищо ново под слънцето! Пореден опит за подмяна на историята!
    В написаното сам си противоречи, защото твърди, че източноевропейците уж сами решавали кога да отбелязват "освобождението си", а всъщност глобалния елит на когото и Кръстев ратайства им налага кога да го отбелязват... :)))
    И още нещо СССР остава на територията на Източна Европа по официално споразумение с Лондон и Вашингтон, съобразно формула предложена от забележете Чърчил, а не Сталин!
  • 30 Кантемировска Танкова Дивизия

    50 6 Отговор
    Тези иосвен да скимят пред руснаците друго не могат! Нагли фашисти подпалиха Европа сега подскачат и се правят на света вода не напита! Ако желаят пак могат да го гризнат от Червената армия!

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Варненлия

    23 6 Отговор
    Факти, това е снимка на паметника във Варна на Руските, Руските а не Съветските войни.

    Коментиран от #93

  • 33 Русороб

    6 18 Отговор

    До коментар #30 от "Кантемировска Танкова Дивизия":

    Спокойно танковете и на тях ще им боднем знамето и на цялата дивизия, само спокойно.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 най хубавото

    30 3 Отговор
    Какво друго да напишат от еврейските плювачи от Дойче Зеле?!
    Но най-хубавото е, че следващия път няма да има съветстка армия, нито руска, и никой няма да пречи на следващия Хитлер да експлоатира следващия Аушвиц докато има матрял за пещите...

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гост

    39 4 Отговор
    Ако не беше тази съветска армия, пещите на концлагерите да са издухали през комина предците на тоя с двойственото лице, а той нямаше да се случи да ръси днес фалшива история....
  • 41 евроатлантик

    20 0 Отговор
    Победителите не ги съдят.Горко на победените.
    Известни сентенции, които трябва да се помнят, защото ако се забравят припомнянето е жесток процес.
  • 42 Гост

    36 16 Отговор

    До коментар #25 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    За Хитлер сме били точно славяни, а не арийци... Плановете му за такива са били пещите на концлагерите.... А това, че не се е стигнало до там е 100 процента заслуга на червената армия, която спасява и много евреи буквално от пещите...

    Коментиран от #59, #82

  • 43 Голем смях

    13 47 Отговор
    И от кого ни е освободила съветската армия?СССР и съветската армия отидоха на бунището на историята ,а България както винаги си я има.Жалко,че тези азиатски орки ни върнаха 50 години назад в ръзвитието ни и сега берем плодовете на половин вековната окупация.

    Коментиран от #62

  • 44 някой си

    27 5 Отговор
    Като не иска да е Освобождение , да го пише Спасение.Все едно е.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Активист на БКП

    22 8 Отговор
    Не смеете да пипнете съветските паметници,само си лаете ! Защото другарят Путин ще ви смачка, страхливци съд страхливци

    Коментиран от #61

  • 47 Уди Кълвача

    31 2 Отговор
    Център за либерални стратгии си е НПО от всякъде има ли либералнио е свързано със Сорос всичко е ясно! Толкова известен, че никой не го знае!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Близо

    33 1 Отговор

    До коментар #12 от "Обикновен човек":

    И ако не се беше случило това което обясни , следваше Турция с 28 дивизии до Варна . Гърция - Пловдив до билото на Стара Планина . Югославия цялата Пиринска Македония . Е това не могат да схванат някои умствени лилипути, че с влизането ни в тристранният пакт , България си е заложила територията , и бъдещето , и само армиите на 2 белоруски фронт напиращи през Дунава , развалят този сценарий.

    Коментиран от #85

  • 50 ⛦⛦⛦⛦🇷🇺🇷🇺⛦⛦⛦⛦

    15 1 Отговор
    Мнението на наследници на дворянски лакеи!

    Коментиран от #66

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 6667

    26 2 Отговор
    И засмърдя на вкиснато, що така? Ааааа, видях- това било от излятата помия на дойче зеле...
  • 53 Дано Бог му прости

    28 1 Отговор
    Ами некадърници сър. С две леви ръце и полиран мозък . Неспособен е с нормални усилия, и умения да изкара и 5 лева. За това се е продал на НПО-то въпреки яркият си комунистически произход , и пише пропаганда , и алабалистика .
  • 54 Лелее

    20 2 Отговор
    НЕ , неискаме да четем “ есето “на сульо о пульо! Не че го ОМАЛОВАЖАВАМЕ , но просто ми се доповръща ...
  • 55 Е и ??!!

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "БКП соросоидче":

    Какво общоима с написаните факти ?

    Коментиран от #115, #116

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 До атлантиците

    18 3 Отговор
    То отговора го даде Израел като направи 9 май свой официален празник, безименния полк също по целия свят
  • 58 INOT

    24 3 Отговор
    Интересно, че се заяждат с паметника в Тиргартен, а лъскат всяка година в ТРЕПТОВ, друга част на Берлин, Мемориала на съветската армия - най-импозантният паметник извън пределите на някогашния Съветски съюз.Всъщност показателно за различните германски настроения е Лайпциг.Влизате в Гугъл и виждате в самия център Димитров щрассе, Роза-Люксембург и Карл-Либкнехт-щрассе.Най-интересто е в Лайпциг-Нордост, където до централната Горки-щрассе е Жуков-щтрасе и десетина улици и площади на съветски генерали и германски антифашисти.Светът е по-различен от България!
  • 59 Питанка

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Колко струва мнението на форумен трол ?

    Коментиран от #64

  • 60 Behemoth

    5 7 Отговор
    Кривогледите са много злобни....
  • 61 Русороб

    3 5 Отговор

    До коментар #46 от "Активист на БКП":

    Само гледай
  • 62 789

    17 3 Отговор

    До коментар #43 от "Голем смях":

    Тъпако, ако не бяха "орките"сега нямаше да ни има, както и поляците, както и чехите!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 питай агентите

    1 5 Отговор

    До коментар #59 от "Питанка":

    на костя,ако ги срещнеш!
  • 65 Тошо

    10 2 Отговор
    Иване, помниш ли от какво умря Георги Марков в Лондон?.Стягай се
  • 66 Копейкин

    2 16 Отговор

    До коментар #50 от "⛦⛦⛦⛦🇷🇺🇷🇺⛦⛦⛦⛦":

    Мнението на руски еничарин !
  • 67 Самагончик

    5 25 Отговор
    СъвеЦката армия да се благодари на Америка, че ги въоръжиха и нахраниха и обуха и облякоха. Щото хитлер с калпавото им въоръжение кво ги беше подпукал с милиони. После се превъоръжиха завладяха половината свят и щот са некадърници фалираха и се разпаднаха.
  • 68 Ала бала портокала

    13 3 Отговор
    Тази статия е улика,че dw е политическо-икономоческа медия,много малко хора ги интересува това,хората гледат да вземат 3-4 хиляди евро на месец,семейство,пиене и ядене с приятели и колеги,всеки си живее живота,само в бг продалжавате да си купувате хляба с паметници,роснаци,щатски ушанки и подобни глупости
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Европа

    5 17 Отговор
    Ама те освободиха и Венецуела и Куба и Северна Корея пък дажбите недоимъка и купоните за храна там не стихват.

    Коментиран от #117, #121

  • 71 Професор

    5 5 Отговор
    Пак ви казвам -- според мен трябва да се ръководим единствено от три критерии: 1) красиви ли са и вписват ли се добре в интериора и традициите на града и страната; 2) по-скъпи ли са за поддръжка в сравнение с други паметници, вкл разходи за охрана, поправки, възстановителни работи и пр.; и 3) опасни ли са за хората поради рушене, падане на части от тях, течове, и пр. Според мен, в България отговорите за всички тези паметници са : 1 -- НЕ; 2 -- ДА; 3 -- ДА. И ако за 2) и 3) нещата са ясни, понеже имаме данни за разходите и за състоянието им, по 1) би трябвало всеки град да си спретне референдум с отговори ДА или НЕ.

    Коментиран от #86

  • 72 Бащата на войника

    11 4 Отговор

    До коментар #21 от "Последния софиянец":

    И Ванчо е нещо, като роб, само че луксозен роб, на повикване. Както е казано, нищо не се забравя!
  • 73 DW=пропаганда

    22 3 Отговор
    Не минава и ден без яростната пропаганда на дойче зеле срещу Китай и Русия. Това е основната цел на съществуване на тази машина за промиване на мозъци чрез фалшиви новини, изкривяване наистината. Статиите им са предимно в рубриката "мнения", заглавията им са винаги под формата на въпрос. Това, което ме радва е, че голяма част от читателите вече са ги разбрали, видно от коментарите.

    Коментиран от #74, #78

  • 74 Русороб

    4 17 Отговор

    До коментар #73 от "DW=пропаганда":

    Като литне моча ще стане ясно мнението на българите, родоостъпниците болшевишки не ни интересуват.
  • 75 5796

    13 5 Отговор
    Този Иванчо е американски агент, ако ме разбирате какво искам да кажа.

    Коментиран от #84

  • 76 Румпелщилцхен

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ако ни имаше -":

    Българин съм. И рода ми е доста стар. Не можах да те разбера какво искаш да кажеш обаче.

    Коментиран от #150

  • 77 Шекспир

    4 16 Отговор

    До коментар #12 от "Обикновен човек":

    Как можа да измислиш толкова глупости.Дай да направим Сталин национален герой тогава.
  • 78 Съдбата на човека

    10 0 Отговор

    До коментар #73 от "DW=пропаганда":

    Дали не са забравили д- р Гьобелс???
  • 79 Коментатор

    9 13 Отговор
    Никой не успорва приносът на Съветския съюз за победата на фашистка Германия. Работата е там, че Сталин с изтласкването на немците от Източна Европа осъществява и отколешната мечта на комунистическата партия за хегемония и в други страни. След като комуснистите никъде не успяват с революциите си и бленуваната си световна революция, Сталин на драго сърце ОКУПИРА Източна Европа. Какво означава окупация? Това означава със външна сила и терор да смениш властта в дадена държава, а в случая навсякъде в Източна Европа да отстраниш законните правителства и да натрапиш и комунизма. Така ли в нито една държава от Източна Европа не можа да се запази многопартийната си политическа система? Остана ли държава от изтока, в която да не се управлява чрез ''диктатурата на пролетариата''' и единствено от комунистическа партия? Очевидно отговорът е не. Има и друго. Ако България и Румъния са били от страна на немците, и да речем е естествено да бъдат окупирани от руснаците. Но с Полша и Чехия случаят не е такъв. За с жаление и тези страни не успяха да избегнат комунистическия ботуш. Тогава нормалният извод е, че Червената армия, освен победител на немците, е и окупатор на страните от Източна Европа. Под ботуша на Червената армия се свалиха правителства, избиха се политически врагове и се натрапи един човеконенавистен строй, еднакъв по същината си с фашизма. Окупацията продължи до 1990 година, тъй като източноевропейските правителства бяха силно зависими и контролирани от СССР.

    Коментиран от #88

  • 80 Шайба

    8 14 Отговор
    Тогава комунистите просто замениха фашистите,от трън та на глог дето се вика,че дори и по-лошо.Безпросветни селяни и шумкари-разбойници,но кланящи се доземи на Кремъл получиха властта и сътвориха невиждани дивотии,населението живееше в страх от репресии и в духовна мизерия,което даде и отражение на материалното им състояние,кражбата се превърна в метод за оцеляване,крадеше се от държавата,а нашата държава фалира поне три пъти,но беше старателно укривано,докато не се срина отведнъж всичко.Диктатурата на пролетариата върна човешкото развитие поне с хилядолетие,превърна хората в арогантни простаци,разпространявайки атеизъм и партийно идолопоклонничество,докато в същото време строеше ракети и пращаше хора в космоса
  • 81 Коментатор

    6 1 Отговор
    ......Но това явно бързо се забравя. И основа тема стават паметниците...
  • 82 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Радвам се, че си прочел постинга ми, докато МНОГО други няма да имат тази възможност благодарение на ЦЕНЗОРА.
  • 83 Сърп и Чук

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "ТОЧКАТА":

    Нямаш представа каква глупост си написал. А може би е и по-зле - имаш представа, но просто си си продал душата... А може би е още по-зле - освен душата, си си продал и мисловния орган - оня с двете полукълба, под гърба...
  • 84 Коментатор

    1 11 Отговор

    До коментар #75 от "5796":

    А ти още си пазиш червената партийна книжка под дюшека май..
  • 85 Спасение

    29 3 Отговор

    До коментар #49 от "Близо":

    Турция на два пъти се кани да ни напада. Първият път е през 1939-1940г. когато е съюзник на Британия и Франция. Тогава френците и подаряват провинция Хатай,която до тогава е сирийска. Когато Хитлер сгази Франция като луда крава теле,гомното им се дръпна и започнаха благосклонен неутралитет към Германия. Втория път започват да се натискат непоканени за съюзници през 1943 и особено през 1944г. на Сталин,Рузвелт и Чърчил. Сталин ги отрязва категорично да не посягат към България. В интерес на истината и Рузвелт ги отрязва защото той е за Втори фронт във Франция. Само Чърчил върти и суче за фронт срещу България,но не му се получава. Точно затова съветските войски като влизат в България веднага се отправят към Бургас,Айтос,Ямбол за да откажат турците от всякакви попълзновения. От гърците ни спасява само гражданската им война и,че докато армията им се домъкне от Египет ние вече се биехме срещу Хитлер. Иначе в Париж през 1948г. гърците искаха Родопите и граница при Асеновград. Тито дефакто беше почти присвоил Македония и само това,че се скара със Сталин ни спаси от отхапването на Македония. Както по-горе някой е написал влизайки в Остта бяхме си подписали присъдата да се свием до Княжество България. Така,че влизането на Съветската армия в България беше - СПАСЕНИЕ.

    Коментиран от #96, #99, #168

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Бесен Язовец

    19 3 Отговор
    Май искат да забравят как маршал Жуков с танковите дивизии ТЕ34 напраеи фронт от 5000 км дълбоко в западна Европа чак до Берлин! Махат паметниците на,, Червената армия "защото искат да забравят как СССР им сложи края на имперялистичния похот на Изток преди 75г!

    Коментиран от #91

  • 88 Ми Сталин кво да направи

    18 0 Отговор

    До коментар #79 от "Коментатор":

    Я се постави на неговото място. На път да спечели войната но с цената на много жертви и страната му наполовин разрушена. И това става за Н-ти път, силна западна държава да нападне Русия. Единственото което може да направи е да си създаде буфер между СССР и Запада. Еми той го създаде и ние бяхме част от него.

    Коментиран от #92, #95

  • 89 Бесен Язовец

    21 5 Отговор

    До коментар #86 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Колко си дмешен само ако знаеле,, Червената армия " беше посрещната с карамфили и погачи като освободители точно както ги порещнаха 1877 г! На фашиските наследници ви много болно от този факт! Най мерзавските паметници са оази поред НДК където висят имена на РЦта и този на пилотите бомбардирали София и пускали пакетчета бомби опаковани в цветна хартия за децата. Майцепродавци!
  • 90 Коментатор

    2 7 Отговор

    До коментар #86 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Напълно подкрепям казаното в коментара!
  • 91 Шайба

    3 15 Отговор

    До коментар #87 от "Бесен Язовец":

    Махаме паметниците,защото червената армия беше употребена като инструмент с двойно предназначение,победиха фашистите-грандиозно и достойно за възхвала,но главнокомандващия Сталин се изсра на победата като наложи комунизма със същата тази армия там откъдето бяха минали.

    Коментиран от #94

  • 92 Комуниста

    8 5 Отговор

    До коментар #88 от "Ми Сталин кво да направи":

    А бе Сталин искал, цяла централна и източна Европа беше затънала в кал и въшки още преди 1939г! И в Италия и Франция искаха комунизъм обаче окупаторите от UKи САЩ не дадоха! Защо си мислиш, че запада подкрепяше и Фрнко в Испания?
  • 93 Шекспир

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Варненлия":

    Ама и ти си един варненец а като гледам и останалите нови варненци колко плюса са ти дали.Това е точно паметника на Българо-съветска дружба
  • 94 Бесен Язовец ☭

    5 4 Отговор

    До коментар #91 от "Шайба":

    Ти ще кажеш, комунистическите движения в Европа не са създадени 1945 г, а много по рано!!!?? Не си в час с историята ама изобщо!

    Коментиран от #97

  • 95 Коментатор

    5 8 Отговор

    До коментар #88 от "Ми Сталин кво да направи":

    И така да е. Логично е това, което казваш. Но това само потвърждава факта, че Източна Европа е окупирана, след като е освободена...Нека да нещата да се казват с истинските им имена. А не както обичат комунистите - лицемерно и истината наполовина, за да звучи по-правдиво...

    Коментиран от #123

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Шайба

    5 11 Отговор

    До коментар #94 от "Бесен Язовец ☭":

    Така е,комунистиоческите движения са създадени по-рано в Европа,но не намират почва за развитие,на подобна глупост като комунизма могат да се хванат само отчаяни или безпросветни хора,каквито са били руснаците тогава и затова там е покълнало така добре отровното семе на комунизма
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 0 Отговор

    До коментар #85 от "Спасение":

    Гърците са били настойчиви в исканията си защото комунистическият ГУРУ, бай Добри Терпешев, е извел Българската Армия от Егея, без някой да го е карал. Сталин, като е научил за този гаф, направо се е поболял... Е ЦЕНЗОРЕ, ПАК ЛИ ЩЕ ГО ИЗТРИЕШ???

    Коментиран от #122, #124

  • 100 Шайба

    4 10 Отговор

    До коментар #98 от "6667":

    НИКАКВИ ПАМЕТНИЦИ НА ЧУЖДИ АРМИИ И ВОЙСКИ НЕ БИВА ДА ИМА В БЪЛГАРИЯ.НИТО НА СЪВЕТСКИ,НИТО НА АМЕРИКАНСКИ ИЛИ НА КАКВИТО ТАМ СЕ СЕТИТЕ И ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ УТВЪРДИ СЪС ЗАКОН.

    Коментиран от #119

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Буда

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Русороб":

    Мутрата от СИК ще се включи ли в събарянето на паметниците на загиналите срещу фашизъма ? Само питам , нали е навсякъде ...

    Коментиран от #105

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Шайба

    5 2 Отговор

    До коментар #103 от "Буда":

    Нашите политици нямат гръбнак,за да взимат сами подобни решения.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Шайба

    4 8 Отговор

    До коментар #104 от "ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ ☭☭☭☭":

    А кой после разбива бъдещето на Източна Европа,потапяйки я в червен терор и марксистка диктатура за почти половин столетие.

    Коментиран от #112

  • 112 ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ ☭☭☭☭

    11 5 Отговор

    До коментар #111 от "Шайба":

    Кой бе, соросите създаваха напрежение вътре в блока с разни студентчета и на два пъти се наложи в Унгария и Чехосливаки силите на Варшавския договор да влизат и да слагат ред! Ти какво си мислиш че на запад ако СССР бяха платили за социалистически бунотове капиталистите също щяха да извадят танковете на площадите!

    Коментиран от #114

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Шайба

    2 2 Отговор

    До коментар #112 от "ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ ☭☭☭☭":

    Ти не си в ред,въобще не смятам и да се опитвам да те опровергавам,не знам защо изобщо има хора като теб,но със сигурност без теб и такива като теб светът наистина би бил едно много по-хубаво място.
  • 115 Има и още как

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "Е и ??!!":

    Говори за нагаждаща се дребна душица , която мимикримира според обстоятелствата .
  • 116 Като видях , че

    8 2 Отговор

    До коментар #55 от "Е и ??!!":

    е от DW , вече знаех , че е поредният бълвоч .
  • 117 Казаното от теб

    11 0 Отговор

    До коментар #70 от "Европа":

    звучи като " ама вие защо биете негрите"? Пък като говорим за освободители, да разширим малко кръгозора си - освобождението на Хирошима от 300 000 жители, на Виетнам с диплом и химия, в по- ново време Гренада, арабския свят, Югославия... И навсякъде - паметници на признателност...
  • 118 EU BG

    4 0 Отговор
    До всички тролове и платени писачи ,тролете пишете взимайте им кинтите ,НО ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И п.с взимай те им парите но не си продавай те душите
  • 119 EU BG

    1 1 Отговор

    До коментар #100 от "Шайба":

    БРАВО
  • 120 Пако

    10 1 Отговор
    Наистина,поколението изживяло ВСВ почти
    си отива но,когато си отиде и поколението на
    техните деца,тогава вече,спокойно можете да
    представяте СССР за окупатор на Европа,а
    Хитлер за борец за свободата на Европа и.......
    можете да очаквате пълен успех.Нещастници!!!!!!!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Мощно

    5 2 Отговор

    До коментар #99 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ами ще я изведе армията , къде ще ходи? Наистина си мисля , че някои хора са пили цял живот светилна газ , и не могат да преценят драматизма на българското положение , след рухването на Хитлер. Набийте си го веднъж завинаги в празните глави , ние загубихме ВСВ , като съюзници на Хитлер , и цял ред държави , ни чакаха да ни представят сметката , тази сметка е жестока , и се плаща с окупиране на територии , и националните блага , и зависи от милостта на победителите , и колко точно сме прегрешили. А той "господина " още желае армията да е там , в Сърбия , В Гърция , може но само ако си победил , ако не го ду... мощно и под вода , да не се вдига прах.
  • 123 За окупация не знам

    3 1 Отговор

    До коментар #95 от "Коментатор":

    , не съм виждал руски войник на живо. Но съм виждал един руски полковник, с лачени обувки идваше на ученията и викаше " По рускому не так, давай сначала". И на разчетите им се разказваше играта.
  • 124 Обяснявам като на дете идиотче

    4 2 Отговор

    До коментар #99 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Искаш ли да ти разясня , какъв би бил историческият сценарии , ако бяхме оставили армиите, в териториите на Гърция , и Сърбия след 1944г. Англо-американски десант от Бяло Море , със хиляди единици бронетехника , от базите в Италия щяха да ни бомбандират хиляда самолета . Част от това което гони Хитлер в Италия , и Нормандия щеше да се прехвърли на Юг към нас. От Турция нямаше да чакат , и 28 дивизии нахлуваха от Странджа към Варна. От Север през Дунава 2-ри Украински Фронт , щеше да форсира мощно северната част , докато се срещнат със останалите армии , като това щеше да има състезателен характер , кой да завладее повече , до където се срещнат съюзниците там спират , и всеки си взема по парче . Като тази територия остава завинаги тяхна , ЗАЩОТО Е ПРИНАДЛЕЖАЛА НА СТРАНА , КОЯТО НЕ Е ПРИЕЛА ДОБРОВОЛНА КАПИТУЛАЦИЯ , И ПРОИЗТИЧАЩИТЕ ОТ ТОВА МЕРКИ , А СЕ Е СЪПРОТИВЛЯВАЛА ДО ПОСЛЕДНО , ТОЕСТ ОСТАВА ЗАВИНАГИ КАТО ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ . Дори и доброволната капитулация дава някакъв шанс за окупираната територия , по международните правила , и такава подписват и Германия и Япония , за това са още живи като народности , и с не-много загубени територии , само дето са леко окупирани , и нямат право , на това или онова, ако не им разрешат победителите. Нашият шанс вариант №1 да не се случи беше бързо излизане от войната , и връщането на армиите у дома , и приближаването на 2 Украински Фронт според договореностите от Ялта , а шанса на Германия , и Япония бе да бъ

    Коментиран от #125

  • 125 Обяснявам като

    5 0 Отговор

    До коментар #124 от "Обяснявам като на дете идиотче":

    А шанса на Германия и Япония бе този , да бъдат изградени с много средства , като буфер срещу настъпващият тогава комунизъм , и това става с огромни инвестиции , и развиване на икономиката и индустрията до високи нива , задоволяване на населението с лъскави материални стоки , и придобивки , един вид - витрината на капитализма.

    Коментиран от #126

  • 126 Обяснявам като

    5 0 Отговор

    До коментар #125 от "Обяснявам като":

    И това го е виждал като бъдеще, Цар Борис , след разгрома на 6-та армия при Сталинград , кристално ясно му става , какво следва . И още през 1943 изпраща "тайно" от Германия двама свои пратеници , да договарят със съюзниците , как по-безболезнено България да излезе от войната , и в същото време да не разгневи Фюрера. Германия естествено научава , и предупреждава своето военно аташе , и поставя своя контингент в София в условия на повишена бойна готовност , срещу преврат, и смяна на властта и позицията на България . Има се на предвид , стрелба на месо , избиване на ключови фигури , и блокиране органите на властта .

    Коментиран от #148

  • 127 ВСВотСАЩ

    9 0 Отговор
    Ахааа, значи Съветската армия не е освободила Източна Европа, а англо американската армия е освободила Западна Европа и там панетниците трябва да останат.
    Смешната соросоидна пропаганда ни казва, че едните "освобождават" другите "окупират"-ха-ха!

    Днес 30 г. след разпада на СССР цяла Европа е осеяна с военни американски бази, и те трябва да оправдаят своето съществуване с измислена съветска агресия.
  • 128 Висарионович

    4 0 Отговор
    по мое време такива умници, мислители и философи нямаше ...бая са се навъдили за тия 75 години
  • 129 Да, Да

    6 0 Отговор
    Прави са Русия, а не СССР.

    А окупаторите на света, оста на Злото са САЩ и Англия!
  • 130 грешка

    8 0 Отговор
    Най голямата грешка на Хитлер е , че напада Съветския съюз. Ако е действал заедно с СССР сега светът щеше да е техен и щеше да бъде съвсем друг

    Коментиран от #136

  • 131 гост

    5 0 Отговор
    Тази тема не ми е интересна.Интересно ми е какво щеше да стане ако руснаците се бяха спрели на своите граници при прогонването на немците.Какво щеше да стане с Великобритания... и т.н.!?

    Коментиран от #138

  • 132 petar svilenov

    5 0 Отговор
    По темата попитайте другарят Плевнелиев.Там му е мъжествеността.
  • 133 12udar

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Да ти ЕПМ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 споко

    2 1 Отговор

    До коментар #130 от "грешка":

    Споко. Следващия фюрер няма да допусне тази грешка
  • 137 Умно село

    4 0 Отговор
    Абе евро абдали и североатлантици с меки ръчици.
    Животът ви премина като македонец изпаднал в обяснителен режим за произхода си!
    Ако някога бе руската армия, то днес е Нато.
    Все е л.. о миризливо, но Североатлантическо!
  • 138 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #131 от "гост":

    По принцип невъзможна интерпретация . Макар ,че след Сталинград , се появяват политически планове в главата на Хитлер , как да подпише мирен договор с руснаците , при неговите условия , и да се съсредоточи към Англия , при запазване териториалните придобивки в СССР , нещо подобно на ПСВ , но при невъзможността да се организира вътрешна революция , както тогава , може да е само след крупно руско поражение , и ето ти Курската Дъга , където Хитлер действа като политик , а не като военачалник , въпреки многократните предупреждения на своите генерали . СССР няма друг избор освен да гони до Берлин , Хитлер ще се върне отново, дваж по силен. През Силезия и Померания , и други части на Европа , но основно там са били военните заводи на Хитлер , захранвани от милиони специалисти , и военнопленници ,заводи с големина десетки километри, там са едни от основните запаси на въглища и други суровини . със загубата им германски генерал , възкликва , е сега вече нищо не може да ни спаси.
  • 139 Темерут

    4 1 Отговор
    Хора като автора на този пасквил са истинските представители на руската пета колона у нас. След всяко подобно писание русофобите в България намаляват - страх ги е някой да не ги оприличи на Кръстев, Инджев, Плевнелиев...
  • 140 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от ""Който плаща,":

    Пропусна да отбележиш, че германците по онова време, не са ни считали за славяни. Отделно някои историци от онова време са правили изследвания с цел да докажат преимуществено, готския елемент в етноса на съвремените българи. Да, припомня, че готите са германско племе принадлежащо към източно - германската езикова група.

    Коментиран от #141

  • 141 Германците

    3 0 Отговор

    До коментар #140 от "Историк":

    са обявявали кои какви са в зависимост от интереса си. Въпросът е, че НИЕ се считаме за и сме славяни - малък пример е езикът, на който е създадена азбуката от Константин -Кирил - идентификация, отбелязана и в неговото Пространно житие, писано от византийски автор. Що се отнася до готски субстрат в произхода на българите - не е изключен, още през 30-те години има българска теория с подобен уклон. Но и да не забравяме от какъв произход по това време е БЪЛГАРСКИЯТ цар. Все пак - любопитно е да се намери готската праоснова на т. нар . старобългарски/ известен и като старославянски/ език.

    Коментиран от #157

  • 142 Кедми

    4 0 Отговор
    Неолибералите дават на това някакво си нещо,хайде да го наречем човеченце и то горкото трябва да напише нещичко,ама угодно на господарите си.Така ако може ама никъде да не се споменава русия и руснак.Та,на руски войник да няма паметник тук ама на американците бомбардирали София,задължително.Абе човеченце малко,защо не напишеш нещо в този тон ама за паметника на американците???И да те светна,с тези словестни еквилибристики мътиш главите само на младото поколение,на което отнехте правото да знаят и каква е истинската история.
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Ловеч

    4 0 Отговор
    Иван Кръстев, "световноизвестен".... Колко ли известен щеше да бъде, ако не беше син на баща си?
  • 146 Д'мин

    4 0 Отговор
    DW/C никога няма да може да повлияе на как и на какво ще науча децата си и внуците си! Истината е една, и те ще я знаят напук на DW и неогейлиберастите!
  • 147 безпартиен

    5 1 Отговор
    Този не беше ли син на Йото Кръстев-АБПФК и шеф на "Работническо дело"?Както се появиха,така и изчезнаха комунистите-за една нощ!!!Друго си е да ползваш привилегии по времето на социализЪма/КомунизЪма и сега да си пръв демократ.
  • 148 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #126 от "Обяснявам като":

    Голямо напъване, арезултатът е л....Бай Добри терпешев изважда нашите войски когато сме били вече под съветска окупация и 1-ва армия се бие в състава на 3-ти Украински срещу германците. За това Сталин се е поболял, че СССР губи излаза на Егейско море...., а гръцките комунисти-антифашисти са преследвани и избивани...Май не си чувал за камионите пълни с полуживи гръцки партизани превозвани на бъгарска територия. Гафа на Терпешев е неоспорим!

    Коментиран от #149

  • 149 Пак бълнуваш за небесни краставици

    4 0 Отговор

    До коментар #148 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Виж ся приятел . Не знам каква история знаеш , но е неоспорим факт , че Сталин и Чърчил се разбират и за Гърция , и за България на салфетката . Гърция остава твърдо под английско влияние , и никакви армии и контра -монтра -действия не могат повече да се случват там . Нещо повече гръцките комунисти които се опитват да вземат властта в Гърция са избити от съюзниците , и Сталин не им оказва абсолютно никаква подкрепа , не си мърда пръста , защото се е разбрал на честна дума с Чърчил да не го прави .

    Коментиран от #151

  • 150 Прочети и текста

    5 0 Отговор

    До коментар #76 от "Румпелщилцхен":

    чието продължение се явява маят. А обяснението - съжалявам, че го правя, все пак сме интелигентни хора и можем да четем и разбираме - българин съм и аз, но по произход съм И славянин - каквито са милиони в Европа. За тях е казано, че славяните са само тор за арийската раса. И тази реплика не беше метафора - доказателствата ги знаем всички. И още нещо - никой, абсолютно никой, не избира произхода си. Но и никой няма право да определя някого за нисш или висш по даденост, защото принадлежи към даден етнос, раса, пол, които той не е избрал. Нали?
  • 151 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #149 от "Пак бълнуваш за небесни краставици":

    Тези журналистически басни за САЛФЕТКАТА ги остави! Има хора които са ЖИВЯЛИ ИСТОРИЯТА, а не са я ЧЕЛИ в книжките. Иначе си добър събеседник, но мозъкът ти е НЕВЪЗВРАТИМО ПРОМИТ. Между другото, има телеграми, от английските дипломати в Истамбул, за пълната изненада за тях от нахлуването/освобождаването/ на "братушките" у нас

    Коментиран от #152

  • 152 За трети път

    9 2 Отговор

    До коментар #151 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Още от средата на 1943г. Турция прави сондажи при Сталин,Рузвелт и Чърчил да се включи във войната като нахлуе в България. Сталин и Рузвелт я отрязват,но Чърчил прави всичко възможно да се открие такъв фронт. Неслучайно остатъците от гръцката армия са в Египет, а не другаде и също са готвени за инвазия. През 1944г. турците пак пробват при Сталин да получат съгласие и тоя път са предупредени еднозначно да не посягат. Неслучайно провалените български политици преговорят с англичаните в Египет,защото американците не ги ебават за слива. Неслучайно съветските войски като влизат в България въобще не се насочват към сръбската граница,а към Бургас,Айтос и Ямбол за да излязат на турската граница и да охладаят мераците на Турция. От гръцка инвазия ни спаси фактът,че в Северна гърция господстваха партизаните,а гръцката армия се домъкна от Египет чак късно есента. Ако не беше Сталин България щеше да се свие до едновремешното Княжество България. Унгария е много по-трагичен пример за това,който 2 пъти се качва на германската колесница......какво го застига. Орбан си е взел поука,но наш Тиквон за трети път ни е качил при дойчовците.

    Коментиран от #153, #156, #158

  • 153 Кажи им

    1 0 Отговор

    До коментар #152 от "За трети път":

    Дойче веле и повече не ги обиждай!
  • 154 Факто

    2 1 Отговор
    А знаете ли, че в София има паметник издигнат от комунистите на убити руски войници от самите руснаци за извършени мародерства. Ако това не е порнография не знам.
  • 155 Их бин айн Берлина

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "Хисторик":

    Германия била окупирана ,ха-ха . Ами това е желание на германците . Ако питаш Тръмп ,той още сега би изтеглил американските войници . Но западните германци помнят , помнят когато съветския башибозук влиза в Германия , помни изстъпленията на азиатските диваци и са благодарни ,че американците спряха неандерталския ботуш . Хората помнят как всички прескачаха бодливата тел за да отидат в свободния свят без някой да ги кара насила . А диваците издигнаха стена за да оставят хората в концлагера . Каква гротеска , съвтите освободили евреите от концентрационните лагери и създали един общ и повсеместен конлагер.
  • 156 Завоя на Черна

    3 6 Отговор

    До коментар #152 от "За трети път":

    Не ми говри рубладжийче ,какво щяло да стане ,видяхме какво стана , унищожение на елита на нацията и създаване на народно-циганска съветска република 681-1944 . Точно така създадена 681г и умряла през 1944 г . Герб -некролог на българската държава , 16та република на СЪСЪСЪРЪ.
  • 157 123

    2 5 Отговор

    До коментар #141 от "Германците":

    В България славянската част от населението е около 13 % от общото население, само езика е славянски но това е е езика който хунската конфедерация, авари,киртигури и оногури за използвали за комуникация при миграциите прези зимата и лятото в района на българия, румъния, унгария,молдова и украйна,македония и източна сърбия.Славяните са им били роби и са ползавли жените им.В България славяните са от племето Анти, в Сърбия и другите славянски земи до Сърбия са от племето Склавени.

    Коментиран от #163

  • 158 Българофил

    0 2 Отговор

    До коментар #152 от "За трети път":

    Ти изобщо чел ли си нещо за Втората световна? Такива глупости си написал, че се чудя хлопа ли ти нещо в главата или си под въздействието на халюциногенни вещества.
  • 159 ърли

    0 5 Отговор
    1.в съществото си комунизмът е също толкова престъпен режим колкото и нацизмът..
    2.мегаломанските комунистически паметници на територията на България са напълно лишени от контекст от гледна точка на историческите събития тогава..такива паметници може да има на места където са провеждани битки..ние битки между германци и руснаци нямаме на наша територия
    3.ако не бяха съюзниците да ангажират значителен ресурс на оста с бомбардировки и локални бойни действият..сталин най-вероятно щеше да бъде смазан и руският народ уморен от глад
    4.от изток никога нищо хубаво не е дошло за България няма и да дойде
    айде лека палячовци
  • 160 сноу

    2 0 Отговор
    Откъде пък се пръкнаха само Ивановци ,най-големите отрепки и продажници...
  • 161 коне с капаци

    2 0 Отговор
    на този политолог чието име трябва да стои редом с нацистките офицери награда за АТЕИСТИКА
  • 162 коне с капаци

    4 0 Отговор
    На този политолог чието име трябва да стои редом с нацистките офицери би било редно да получи награда за АТЕИСТИКА
  • 163 Как изчисли процентите

    2 0 Отговор

    До коментар #157 от "123":

    Разбира се, ако говорим за днес, е вярно -предвид инвазията на един мургав етнос. Абсолютен факт е и историческата кръстопътност на територията България /която впрочем е с доста динамични граници през вековете/.Но дори и да си прав - как би ти изглеждала днес България без тези 13%, ако приемем, че заканите на Хитлер биха били осъществени? Впрочем - не само езикът, а и доста топоними и омоними говорят, че нещо в изчисленията не е коректно.
  • 164 факт

    5 0 Отговор
    ето за това германия трябваше да бъде унищожена до крак!ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ФАШИСТИ НАМА КАКВО ДА СЕ КАЖЕ ТЕ ПРОСТО СТАНАХА КОМУНИСТИ И ПОСЛЕ ГЕРБЧЕРАСТИ И БЕСЕПАРИ!
  • 165 потребител

    5 0 Отговор
    Чудно как този глист би коментирал Виетнамската война? От белязан човек не можеш да очакваш нищо добро!(справка Горбачов)
  • 166 Горд Българин

    3 0 Отговор
    Аз се чувствам освободен именно от Червената армия, цялата ми рода бяха комунисти, въпреки че не сме богати, нямаше сегашното дразнещо неравенство до 90-те чак. ДВ са нац.соц. като иван кръстев. Като гледам как надигате глава, май ще трябва да го повторим?
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "Спасение":

    Турците са били тука 500г и знаят що за стока сме! В България няма газ и петрол, но има много мързеливо население което се размножава като хлебарки има слабост към цветните метали и мята кючеци!