Last news in Fakti

4 Септември, 2020 13:31 3 645 20

Остров в Тихия океан поиска американска военна база

  • палау-
  • остров-
  • тихия океан-
  • сащ-
  • база-
  • отбрана-
  • кораби

Палау е независима държава, но архипелагът няма своя армия и САЩ носят отговорност за отбраната

Остров в Тихия океан поиска американска военна база - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Палау, малък архипелаг в Тихия океан, отправи молба към САЩ да изградят постоянна база на негова територия, предаде AFP.

Вашингтон се опитва да затвърди присъствието си в този регион, на фона на нарастващото китайско влияние, съобщи БНР. Освен че поддържа тесни връзки със САЩ, Палау е една от четирите последни тихоокеански държави, които все още признават Тайван. При посещение в Палау преди седмица шефът на Пентагона Марк Еспър обвини Китай, че дестабилизира Тихоокеанския регион.

Президентът на островната държава Томас Ременгесау е уверил Еспър, че американската армия е добре дошла на архипелага, разположен на 1500 км източно от Филипините. „Искането на Палау към американската армия е просто, става дума тя да изгради инсталации за съвместна експлоатация и редовно да идва да ги ползва“, заявил държавният лидер в послание до американския министър на отбраната.

Страната с 22 000 жители е готова според писмото, публикувано от канцеларията на своя президент, да приеме сухопътни бази, пристанищни съоръжения и летища. Ременгесау освен това предлага кораби на американската бреговата охрана системно да присъстват във водите на архипелага, за да подпомагат наблюдението на обширна морска зона с големината на Испания. Палау е независима държава, но архипелагът няма своя армия и САЩ носят отговорност за отбраната му по силата на Договор за доброволно асоцииране.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    13 27 Отговор
    На нас Америка ни предложи ракети Патриот да поставят и то без пари, ама Румъния ни изпревари. Кой ще смее да нападне Румъния сега. Ракетите са всичко в днешно време и 20 милионна армия да събереш, с една ракета и всичко се изпарява.

    Коментиран от #2, #4, #5, #7

  • 2 Гост

    28 9 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Много си умен. Никакви ракети не ни трябват, само ще станем цел за руските ракети, а това вече е голяма работа.

    Коментиран от #3

  • 3 Нищо

    12 14 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Нищо няма да стане. Русия ще мрънка една седмица и ще отправи заплахи, но суверенитета на България е запазен и няма да видиш турски кораби в българската зона. Както стана с Гърция.

    Коментиран от #13

  • 4 Някой

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Аха. Само дето тези ракети са за ПВО, не за нападение на наземни цели. И както правилно е отметнал колегата над мен, слагаме един голям червен Х на мястото на разположението им. Благодаря, аз не съм съгласен!
  • 5 "Сармат"

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Прав си ! И сега Румъния е на мушката и има бутон в атомното куфарче на Путин с нейното име !
  • 6 Тези индианци

    8 4 Отговор
    да се са пили белина- Тръмп,ще осъзнаят грешката си като ги оберат и тях!
  • 7 До някъде

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Трябва да имаме ракети, като СС 23. Когато имахме СС23 турските депутати не смееха да вадят карти на Турция с българска територия. По поръчка на Турция ги нарязахме, защото им трепереха мартинките.

    Коментиран от #11

  • 8 Запознат

    7 15 Отговор
    Не знам какво се плашите от тези руски ракети.Руските ракети са фейк от 60-те години до ден днешен.
    Навремето рашките са плашили света с огромни ракети, които могат да достигнат всяка точка на земното кълбо.След разпада на СЕСЕСЕРЕ и изтичането на експлоатационния им срок след договори със САЩ се взима решение въпросните ракети да бъдат снети от въоръжение.Информацията за тях е разсекретена и се разбира, че двигателите им не могат да изведат от силозите теглото което има горивото необходимо за такъв обхват на полета.
    Това са руските ракети - една огромна лъжа.Или ги има и са пълен бок*ук, или ги има само на анимационни филмчета.Колкото ракети имат половината въобще няма да излетят, другата половина няма да уцелят дори площ с размера на Черно море.
  • 9 The Pre Retcon Beyonder Realm Classic

    9 16 Отговор
    България винаги ще си остане малка държава и единствената държава която ще ни предложи да ни направи икономика това е Америка и ние трябва свободно да се присъединим към САЩ като следващия щат и да получаваме федерална помощ много по голяма от СИВ ЕС Евразия или който и да е било
  • 10 сащ е война

    15 3 Отговор
    И тия са като бившите соц. страни - клекнаха пред сащ. Ама то пък кой имаше избор след като показаха, какво се случва със страната(Сърбия например) която не ги покани.
  • 11 Запознат

    7 11 Отговор

    До коментар #7 от "До някъде":

    СС23 са нарязани по споразумение между СССР и САЩ.Според договора е трябвало да бъдат унищожени до 1988г.Ние не сме го направили и това става чак 90-те години.Турция няма нищо общо.

    Коментиран от #14

  • 12 „Ангара“

    14 3 Отговор
    И затова американците ползуват руски ракети носители за изстрелване на космическите си кораби !
  • 13 Призрак

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Нищо":

    Гърците не ги мисли. Имат 1355 танка, 3691 бронирани машини, 547 самоходни артилерийски оръдия, 463 оръдия, 152 самоходни ракетни установки, 566 бойни самолета от които 187 изтребиттеля, 231 хеликоптера от които 29 атакуващи и противотанкови, 116 бойни кораба от които 13 бойни фрегати, 11 подводници !!! И още много оръжия.
    При една война, турците ще загубят поради факта, че ще имат фронт ,както с гърците, така и със Сирия, Армения и Израел. Турция има ресурс за война в рамките на 30 дена. След това мачът свършва.

    Коментиран от #16

  • 14 БГвойник

    14 5 Отговор

    До коментар #11 от "Запознат":

    Това са големи глупости.
    Всичко с подробности е описани от:Майор Д. Зур "Унищожаването на Българската Армия"Има го бесплатно в нета:
    "През 1990 г. се подписва от българските демократични и предателски настроени управници начело с Желев. Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). В него участват 30 държави - съюзниците на НАТО и страните от тогавашния Варшавски договор. България подписва документа през ноември същата година. Това е антибългарски договор, а хората които са го подписали са палачите на държавата и предатели на целия български народ. Благодарение на този договор българската държава трябва да съкращава своите обикновенни въоръжени сили с толкова колкото пожелаят „великите сили“. Това означава, че нашата държава трябва да се съобразява непрекъснато с чуждите интереси и че на практика не може да има силна армия с която да защитава териториалната си цялост без да и бъде наложени санкции след това. Цялата идея на ДОВСЕ прилича много на Ньойския мирен договор и осакатяването на армията ни през 1919. Всъщност какво представлява ДОВСЕ - това е един вид гарант за държавите току що оттърсили се от комунистическата пелена и за техния по-нататъшен път на развитие. Един вид предпазна мярка от страна на Западния блок, срещу неблагоразумни войнственонастроени държави. (Знаем че в източния блок всички държави са били въоръжени до зъби).
    Най-големите национални предатели на България и

    Коментиран от #19

  • 15 БГвойник

    18 4 Отговор
    Най-големите национални предатели на България и БА - Ж.Желев, И.Костов, П.Стоянов, царя-Симеон, С.Паси...
  • 16 И нйи

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Призрак":

    Забрави ни ей. Ние ще помогнем на победителя с целият ни флот, демек с 2 надувни лодки които американците ни подариха от резерва си.
  • 17 Гост

    4 3 Отговор
    Американски бази в този район скоро ще има, не само в Япония, Ю. Корея, Палау, Тайван, но и в др.страни, като Филипините, и даже във Виетнам!!!
    И какво като не разположихме, и нямаме р-ни с-ми Петриот, на територията на България?! Нерде Румъния, нерде България! Или на куфарчето на п-та Путин, има специален бутон с надпис: "Курица не птица и Болгария не заграница."!
    На всички ни е ясно, че с няколко батарей Петриот, не става да въздържаш суперсила като Русия, но за въздържане на неуравновесеният и амбициозен Ердоган, ще са точно на мястото си!.
  • 18 Иван

    3 0 Отговор
    Палау и България имат еднакви статути.
  • 19 Йо Несбьо

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "БГвойник":

    Ще прочета книгата, обещавам! Работата е обаче другаде! В едно току-що излязло от комунизма общество, армията е около 10% от населението и задържа многобройни държавни ресурси. Всички пазари, които до вчера са били гарантирани, днес са се сринали. Едва се връзва държавния бюджет, а страната е в перманентна криза. Със съседите си нямаме териториални спорове. Няма ли съвсем логично да премахнеш огромната скъпоструваща армия, за да не плащаш сумите, които си плащал досега?! Ако икономиката цъфтеше, създаваха се работни места и се привличаха специалисти от чужбина с десетки и стотици хиляди годишно - да, нека имаме голяма армия с многобройни мисии в чужбина. Сега какво да я правим?! Едни мързеливци, които ще играят цял ден футбол, ще строят къщи за другарите от ръководството и ще се тъпчат 3 пъти на ден за наша обща сметка?! Не става така!
  • 20 Самите Американци СЕ ЧУДЯТ ЗАЩО

    1 1 Отговор
    Европейските лидери толкова им се Навеждат??? На самите Американци неим харесвало това Сервилрвилно поведение! Значи Европа няма Лидери,???? Няма то Де Гол??