Last news in Fakti

8 Септември, 2020 09:57 1 885 2

При голямо напрежение започват поредните преговори за Брекзит

  • брекзит-
  • преговори-
  • ес-
  • великобритания-
  • търговия-
  • борис джонсън

Предвидено е преговорите да обхванат всички сфери на британските интереси

При голямо напрежение започват поредните преговори за Брекзит - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Днес започва заключителния осми кръг от търговските преговори между Обединеното кралство и ЕС на фона на информации от Лондон, че британското правителство планира приемане на нов закон, който ще отмени ключови елементи от споразумението за Брекзит.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон ден Лайен предупреди британците да съблюдават Протокола за Северна Ирландия. Вестник „Гардиън“ пише, че разполага с изтекла информация по дипломатически канали показваща, че доверието на Брюксел в Борис Джонсън е напълно загубено. Вестникът цитира Урсула фон дер Лайен с предупреждение към Великобритания да спазва международните закони, предаде БНР.

Опасенията на Брюксел са, че така нареченият Закон за вътрешния пазар ще премахне изискването за нови митнически договорености в Северна Ирландия, с които се цели избягване на завръщането на проверките по границата с Република Ирландия. Фон дер Лайен е категорична, че Протоколът за Северна Ирландия е необходим за защита на мира и стабилността на остров Ирландия, както и на целостта на общия пазар.

Британското правителство трябва да публикува новия закон в сряда. Бившият министър на правосъдието Дейвид Гоук предупреди, че „всеки опит да се загърбят поетите задължения в Протокола за Северна Ирландия ще се приеме като „акт на предателство“ от ЕС и света, ще подкопае доверието в британците и вероятният резултат ще бъде не просто Брекзит без сделка, а изключително негативен Брекзит без сделка“. Днес започва и нов кръг преговори за търговско споразумение между Великобритания и Съединените щати след напускането на Европейския съюз от Лондон. В разговорите, които се водят онлайн, участват над 300 американски и британски чиновници и официални лица в близо 30 преговарящи групи. Предвидено е преговорите да обхванат всички сфери на британските интереси.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АА1

    9 1 Отговор
    Тази политика на Великобритания за Брекзит ясно показва как англичаните сами плетат примката,сами ще се качат на бесилката и сами,без чужда помощ ще увиснат на нея. Нито икономиката им,нито фермите им,нито фабриките и заводите им ще бъдат печеливши. Знаете колко емигранти и гастербайтери движат в тази страна-но не само те,а и местните ще им е много трудно да поддържат стандарта на живот след споразумението. Ще бъдат изолирани и каквото става на Острова-там ще си остава. Ако им вдигнат данъците сега,както се говори,и медицинските такси и осигуровки,ще стане мазало. Нито кралицата,нито Джеймс Бонд дори не може да им оправи бъркотията. Чува се също,че ще им трябват визи дори,за да пътуват,работят или почиват в някои държави в Европа. Но нали са упорити,хладнокръвни и студени горделивци-ще съжаляват,че дори Слънчака ще им е мираж.
  • 2 Радко

    5 6 Отговор
    радев ще иди и ще ги оправи за ден два той е най умният шофюор
Новини по държави: