Last news in Fakti

9 Септември, 2020 15:50 1 786 13

Тръмп е номиниран за Нобелова награда за мир

  • сащ-
  • мир-
  • нобелова награда-
  • доналд тръмп-
  • президент

Номинацията е за постигането с негова помощ на мирно споразумение между Израел и Обединените арабски емирства

Тръмп е номиниран за Нобелова награда за мир - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е номиниран за Нобелова награда за мир, съобщи Фокс Нюз. Той е номиниран от Кристиан Тибринг-Джеде, десен член на норвежкия парламент, предаде БНТ.

Номинацията е за постигането с негова помощ на мирно споразумение между Израел и Обединените арабски емирства през август. "Мисля, че той се е опитал да въдвори мир между нациите, повече, отколкото повечето други кандидати за наградата за мир", каза норвежкият депутат, който също е председател на норвежката делегация в Парламентарната асамблея на НАТО.

В номинационното си писмо той пише: "Като се очаква от други страни да последват стъпките на ОАЕ, това споразумение може да промени играта, която ще превърне Близкия Изток в регион на сътрудничество и просперитет“. Той също така посочва ключовата роля на Тръмп за разрешаване на конфликти като спора за Кашмир между Индия и Пакистан и конфликта между Северна и Южна Корея, както и опита да се справи с ядрените амбиции на Северна Корея.

Тибринг-Джеде също хвали Тръмп за изтеглянето на голям брой американски войски от Близкия Изток. "Всъщност Тръмп прекъсна 39-годишна поредица от американски президенти, които или започват война, или въвеждат САЩ в международни въоръжени конфликти. Последният президент, който избегна това, беше лауреатът на наградата за мир Джими Картър“, написа той.

Подобно на Тръмп, Тибринг-Джеде е яростен противник на имиграцията и дори сравнява хиджаба с облеклата, носени от нацистите и Ку-Клукс-Клан. През 2006 година той номинира критика на исляма Аяан Хирси Али за Нобелова награда за мир. Хирси Али не спечели. Депутатът номинира Тръмп за наградата през 2018 г. след срещата на върха с Ким Чен Ун в Сингапур. Твърди се, че японският премиер Шиндзо Абе е направил същото, но Тръмп не успя да спечели.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    9 1 Отговор
    ????????????????? То вярно, че мургавият президент стана нобелист две седмици след като положи клетва, ама то ако и Тръмп го наградите, значи и Нобеловите награди стават като Оскарите - трябва нещо да не ти е наред , че да те наградят.

    Коментиран от #5

  • 2 Дългият

    9 10 Отговор
    Този неадекватният и Нобелова награда...светът тотално се е побъркал...Нещата не вървят на добре...

    Коментиран от #10

  • 3 Удри Тръмпе

    11 1 Отговор
    Брао
  • 4 Псевдоним

    11 0 Отговор
    По-добре Обама да даде неговата на Тръмп.
  • 5 Много по адекватен

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    от Обама, който я получи за нищо. Все пак не започна нова война като предишните двама. Колкото и да го натискаха за Иран и не се поддаде. За Венецуела също.
  • 6 зара

    6 1 Отговор
    е това вече е новина, това е еднствения президент който няма нито една война през първият си мандат ,освен ако не счетаме за война спасяването на дечица от сатанистите в поздземията им, това е най- човеколюбивият човек, аве Доналд! ,с теб и твоите светли сили сме!!!!
  • 7 Тролейбус

    5 2 Отговор
    И Хитлер в бил номиниран за Нобелова награда.
  • 8 IVAN

    5 0 Отговор
    КАТО СИ ИЗТЕГЛИШ АМЕРИКАНЦИТЕ ОТ ТУК СПРЕШ БОМБИТЕ ОТИДИ В СВОЯТА СТРАНАИ Я ОПРАВИ ДАИ ДЕМОКРАЦИА ЗАЩОТО В АМЕРИКА Я НЯМА А СЕЕШ ДЕМОКРАЦИЯ ТАМ КАДЕТО НЕ Я ИСКАТ НАСИТИХТЕ ЛИ СЕ НА ХАОС ЗА ДА ИМА МИР ТУК
  • 9 Вашингтон

    2 0 Отговор
    Каква награда за мир като още вкарва имигранти от африка, пълна защита на европейската цивилизация с европейските етноси и бялата раса а за другите да ги отстрелят като лъвове на сафари в африка и като воюва в не европейска държава за защита на бялата раса тогава може да получи наградата за мир
  • 10 Хммм

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дългият":

    А според мен нещата вървят.... вървят много на добре. Дай Боже, втори мандат на Тръмп за да изчисти и мафията в Брюксел..
  • 11 грух

    0 0 Отговор
    Грешка, фейк, виц или и трите ?
  • 12 гонения

    0 0 Отговор
    браво , един ден ще разберете какво е направил за вас.
  • 13 Брейвик и Нобел

    0 0 Отговор
    Приятел по убеждения на убиеца на 100 младежи, Брейвик, от Норвегия е предложил Тръмп за Нобелова награда?
    До година, да предложат и Брейвик не нормалника!!!!!!!!!
    Тръмп е в добра компания !!!