Last news in Fakti

23 Септември, 2020 11:04 1 807 5

Отмениха връчването на Нобеловите награди за наука и литература в Стокхолм

  • нобел-
  • нобелова награда

Церемонията за Нобеловата награда за мир в Осло също беше отменена

Отмениха връчването на Нобеловите награди за наука и литература в Стокхолм - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Физическата церемония за връчване на Нобеловите награди за наука и литература в Стокхолм на 10 декември беше отменена за първи път от 1944 г. заради епидемията от COVID-19, съобщиха световните информационни агенции.

"Идеята е медалите и дипломите да бъдат връчени на лауреатите в тесен кръг в страните им, вероятно с помощта на посолствата и университетите", казаха от Нобеловата фондация.

Наградите, които по традиция се обявяват в началото на октомври, се връчват тържествено на 10 декември, когато е починал основателят им Алфред Нобел. В Стокхолм е церемонията за медицина или физиология, химия, физика, литература и икономика, предаде БТА.

Церемонията за Нобеловата награда за мир в Осло също беше отменена.

Предвидена е дигитална церемония в Стокхолм, но без лауреатите, които ще получат наградите си дистанционно. Имената им ще бъдат обявени на предвидените дати от 5 до 12 октомври.

През Втората световна война не са присъдени много Нобелови награди. За 1944 г. те са връчени през 1945 г. През 1940 г., 1941 г. и 1942 г. няма нито наградени, нито церемония.

В Осло на 10 декември е предвидена малка церемония за връчване на наградата за мир, но не в кметството, а в университета и лауреатът надали ще присъства. Възможно е тя да е виртуална. Банкетът в негова чест е отменен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко от

    1 1 Отговор
    фърчоплана-задръжте наградите, сега идвам!
  • 2 Съдията Дред

    1 0 Отговор
    Е, как така ще отменят банкета ? Не сте прави шведи, и шведките не са прави.

    Коментиран от #4

  • 3 Тра-ла-ла

    1 0 Отговор
    Що,бе? Да не би Грета да е фанала коронавирус? ( признавам си прочетох само заглавието)
  • 4 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Съдията Дред":

    Шведските по принцип никога не са прави. Или са наду п ени или са легнали😂.
  • 5 ДОКО

    0 0 Отговор
    НАЙ ПОДХОДЯЩИЯТ КАНДИДАТ ЗА НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ТОВА СЪМ АЗ..ГОТОВ СЪМ ДА УСВОЯ НОБЕЛКИНТИТЕ ВЕДНАГА..И ДА ГИ ПАПНА ДАЖЕ ПО БЪРЗО ОТ ГЕНЕРАЛА БОКО ОТ БАНКЯ..
Новини по държави: