Last news in Fakti

10 Септември, 2020 20:13 2 357 20

Извънредно положение! На остров Лесбос са въведени мерки за помощ и контрол на 13 хиляди мигранти

  • лесбос-
  • мория-
  • бежанци

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас предупреди чужденците, че никой няма да напусне острова

Извънредно положение! На остров Лесбос са въведени мерки за помощ и контрол на 13 хиляди мигранти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над 400 деца и тийнейджъри без придружители от изгорелия мигрантски лагер Мория на гръцкия остров Лесбос са прехвърлени с чартърни полети в континенталната част на страната и настанени във временни убежища. В същото време гръцкото правителство се опитва да осигури подслон на хилядите мигранти, останали на улицата, като ги настанява в палатки и кораби.

Във връзка с извънредното положение на остров Лесбос са въведени мерки за помощ и контрол на 13 хиляди мигранти, които останаха без дом. Настаняват ги временно на палатки, но стотици са още навън. След големия пожар вчера бяха възникнаха още два, които напълно унищожиха лагера.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас предупреди мигрантите, че никой няма да напусне острова:

"Някои не уважават страната, която ги приема гостоприемно. Доказват, че не търсят един по-добър живот. Напротив. Използват всеки повод, за да взривят всяко решение. Така задълбочават проблема и запалиха за втори път Мория, като унищожиха лагера. Оставиха бездомни хиляди мигранти, хиляди семейства с деца. Надяваха се, че като изгорят Мория ще отпътуват от острова. Това няма да се случи".

Все още се издирват и заразените с коронавирус. Пристигнаха и няколко кораба, където настаняват майките с деца.

Жителите на Лесбос протестират срещу мигрантите и искат незабавно да ги прехвърлят на друго място.

В парламента партията на националистите "Гръцко решение" настоява да ги настанят на необитаеми гръцки острови.

Европейската комисия очаква искането на гръцкото правителство за финансова помощ за мигрантите на Лесбос. Германия предлага и другите европейски страни да приемат част от мигрантите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    17 1 Отговор
    То на тия нали това им беше целта. Да заминат на запад. Къде при Меркел,Макрон и другите човеколюбци.
  • 2 Грейс

    19 0 Отговор
    Малииий, този Пергел нахален като комар бе? Кой каза добре дошли а? Откъде накъде ще приемат другите страни паразити, които освен да се множат като зайци и да изнасилват европейки и европейци, а между другото да правят и атентати? Какви са тези деца без родители, коя майка па дори и в името на по добър живот ще ги пусне сами а? Стига ни занимавате с тези. Да ги върнат по копторите откъдето изпълзяха.
  • 3 Враца Баце

    24 0 Отговор
    Айде към Германията. И се започва едно раждане и точене на системата без край. Меемет работи за 1400 евро и плаща 400 евро данък на заплатата (1800 бруто) си . В същото време Айшето дундурка 5 чавета и е бременна с 6то. Живеят в общинско, безплатно жилище и всеки месец касират допълнително около 1500 евро помощи за многодетно семейство с ниски доходи. Така. Той плаща 300 евро данък , но получава квартира за 1200 + още 1500 за харчене. Има си минимална сума за живеене за всеки член. Честито на Юрген и Волфганг. Те плащат по 3000 само данък и сами си плащат сите сметки. Меемет само прибира. И така от малки децата на Меемет виждат, че и без да се работи гладни и без покрив няма да останат и следват примера на мама и тати. Сети се сам кво става след 30 год.

    Коментиран от #5

  • 4 Criminal

    11 0 Отговор
    Вашите дружки атлантиците не ви ли дадоха м16, или не знаете как да го използвате..............
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Враца Баце

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Criminal":

    Е да, ма от България и много роми избягаха. От Германия- не. Само прииждат африканци, араби, турци, кюрди и всякакви които просто не искат да се приобщават а само да живеят от помощи. Потресаващо е като видя около 10ет годишно момиче африканче на автобусната спирка със забрадка и това нещо като наметало от раменете до петите. Винаги сами. Другите деца на групи. И е нормално.

    Коментиран от #8

  • 7 В хотелите

    1 0 Отговор
    по Черноморието ни - място бол !

    Коментиран от #9

  • 8 Criminal

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Враца Баце":

    Ми не е нормално, преди 5 години работих в Булсатком прекарвах нет из Пловдив и всеки 2ри беше сириец, а не говореха тогава, криеха тези неща......тоя лилавия от къде имаше пари.......и не видях ни една жена с или без дете........само мъже........това какво да ми говори.............
  • 9 JAGUARES DE CORDOBA

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "В хотелите":

    да ама някой хотелиери са писали САМО ЗА БЕЛИ а 100% от тея бежанци не са от тая графа......
  • 10 Д-р Менгеме

    10 0 Отговор
    Единственото разумно, правилно, ефективно решение да ги настанят на необитаем остров.... Така народът на Гърция ще си отдъхне.... Но ще имат ли тая смелост управниците им? Едва ли...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ангелов

    0 0 Отговор
    единствено председателя на 5-та партия в гръцкия парламент Гръцко решение е достоен да застане на министър председателското място.всяка вечер слушам негови изказвания и съм напълно съгласен със всичко казано от него,не само във връзка с емигрантския проблем.просто недоумявам,как самите гърци не го осъзнават това и продължават да гласуват доверие на хора,които обслужват чужди интереси и нареждания.

    Коментиран от #14, #18

  • 13 Hess

    4 0 Отговор
    Осъзнавате ли,колко,колко много,липсва моя Фюрер на света-той показа пътя,от нас зависи да го извървим!

    Коментиран от #15

  • 14 Criminal

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ангелов":

    Ми и те са като нас скъсан чувал.....ръзоръжиха се да влязат у НАТО............
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българин

    0 3 Отговор
    Ние сме солидарни с братята гърци. Съгласни сме да приемем солидарно няколко хиляди мигранти.
  • 18 Коко

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ангелов":

    Е че ние българите да не би да не правим същото всеки вижда че правителството не работи за избирателите а или за джобовете си или обслужват чужди интетеси така че нищо чудно няма
  • 19 месара

    0 0 Отговор
    ЗАЩО ?
  • 20 Фактология

    1 0 Отговор
    Гърция първо да си разчисти НПО-то на Брандербурската порта и агентите на MIT,които държат връзка с турските търговци на роби.Защото патладжана няма толкова кураж да пали на собствена глава.
Новини по държави: