Last news in Fakti

10 Септември, 2020 21:11 2 296 11

Популациите в дивата природа са намалели с повече от 2/3 за по-малко от 50 години

  • природа-
  • животни-
  • глобално затопляне

Човешката дейност е нанесла сериозни поражения на три четвърти от земната суша и на 40 на сто от моретата

Популациите в дивата природа са намалели с повече от 2/3 за по-малко от 50 години - 1
Снимка: shutterstock

Популациите на животни, птици и риби в дивата природа са намалели с повече от две трети за по-малко от 50 години. Това се заявява в доклад на природозащитната група Фонд за дивата природа.

Този катастрофален спад не показва признаци на забавяне. Природата се унищожава от хората със скорост, невиждана досега, се казва в доклада. Човешката дейност е нанесла сериозни поражения на три четвърти от земната суша и на 40 на сто от моретата.

Най-голям спад има в тропическите райони. За Латинска Америка и Карибите той е най-големият по света - 94 процента. Освен това една трета от флората и фауната, както и три четвърти от питейната вода се използват за производство на храна. До 1970-а година екологичният отпечатък на човека върху природата е бил по-малък от капацитета на Земята да възстановява ресурсите си. Сега Фондът за дивата природа е пресметнал, че хората свръхексплоатират повече от половината от ресурсите, които планетата може да регенерира.

В документа се изтъква, че пандемията Covid-19 е ярко напомняне затова как съдбите на природата и на хората са преплетени. За да се промени ходът на унищожението, трябва да трансформираме начина, по който произвеждаме и консумираме храна, включително да се намалят хранителните отпадъци.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ловец

    23 0 Отговор
    Верно е, няма пъдпъдъци, патици, яребици, фазани, прасета, лисици,чакали оли вълци.

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Гост

    27 1 Отговор
    Човека е много алчно и безотговорно същество за жалост...
  • 3 Criminal

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ловец":

    Ми как да има като още стоят табелите за свинската чума и да се избиват свинете.....птичи грип...убийте всичко де хвърчи.....само заешки шап нямаше.........умишлен геноцид..............за водните басейни тровени от заводи и боклук, какво да кажем................

    Коментиран от #5

  • 4 Госあ

    14 0 Отговор
    Уродска работа....
  • 5 Criminal

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Criminal":

    Съсипаха ни прекрасната държава за няма и 15 години........дано и те се поболеят неизлечимо......... Господ гледа негодници.............
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Шпек Салам Народен

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ловец":

    Ами,дървената мафия не спи,колега! Сече се денонощно,горите са оредели здраво.Земятя се експлоатира на макс и птиците и дребният дивеч нямат вече естествени укрития,за да съществуват нормално.Коритата на реките се изправят и водата изтича,като из клоака,без да може да се задържи във вировете в естествените си завои.Горите,защото са оредели,също не задържат вода ,там и на "къра" няма къде една локвичка да се задържи,дотолкова е остригано и заравнено всичко.И така.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЧОВЕКА

    2 0 Отговор
    Е НАЙ ДОЛНОТО ЖИВОТНО. ...ОТ АЛЧНОСТ..ПОДЛОСТ И БЕЗХАБЕРИЕ УНИЩОЖАВА ВСИЧКО ЖИВО ОКОЛО НЕГО. .
  • 11 Сунгурларски кореняк

    1 3 Отговор
    Дали някой от тук присъстващите си е направил труда поне да вдигне едно боклуче от земята и да го изхвърли или само се жалваме колко подли са хората