Last news in Fakti

25 Август, 2020 14:20 3 204 8

Глобалното затопляне е допринесло за пожарите в Австралия

  • австралия-
  • пожар-
  • глобално затопляне

Крайно силните пожари вероятно ще зачестят, предупреждават авторите на доклада

Глобалното затопляне е допринесло за пожарите в Австралия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Горските пожари, връхлетели Австралия през 2019 и 2020 г., "със сигурност" са били подклаждани от глобалното затопляне. До този извод стигна днес разследваща комисия, оборвайки мнението, че промените в климата нямат нищо общо с това бедствие, предаде Франс прес.

Пожарите се завръщат всяка година на огромния остров-континент в края на зимата в южното полукълбо, а и в момента бушуват там. Миналата година обаче те бяха изключително силни и продължиха девет месеца чак до март. Най-много пострада щатът Нови Южен Уелс с 11 000 пожара, които съсипаха 55 000 квадратни километра площ - пространство колкото над половината Португалия, отбелязва агенцията.

След месеци изслушвания правителството на щата публикува днес доклад от 436 страници за тази криза, разрушила над 2400 жилища в региона, където загинаха 26 души, предава БТА. 

Освен десетки препоръки как да се избегне подобна катастрофа в бъдеще, документът съдържа становище, според което "глобалното затопляне вследствие на повишените газови емисии със сигурност е изиграло роля сред другите условия, предизвикали пожарите, и условията, които са ги поддържали и са им предоставили възможност да се разраснат".

Комисията впрочем признава, че не е възможно да се уточни каква е ролята на глобалното затопляне сред другите особености на климата, допринесли за пожарите. Посочват се още примерно дългогодишната суша, силите ветрове, бурите, слабата влажност.

Отхвърлят се обаче твърденията на противниците на всякакви принудителни действия срещу глобалното затопляне - включително членове на консервативното правителство, - че пожарите са дело на пиромани или следствие от недостатъчното поддържане на горските масиви.

"Крайно силните пожари вероятно ще зачестят", предупреждават авторите на доклада.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахаха

    3 0 Отговор
    плюс няколко фаса....Като у нас де..

    Коментиран от #6

  • 2 Грета Тумберг

    3 0 Отговор
    Амии, а аз си мислех, че пожарите съвпадат с голяма точност с бъдещия проект на високоскоростен влак от Сидни до Мелбърн и има 2 камиона маймуни за отчуждаване, ама щом сте казали..
  • 3 невидимата заплаха

    2 0 Отговор
    Глобалното затопляне е като дядо Коледа за възрастни, както и Ковида де.
  • 4 Нийл Деграс Тайсън

    4 0 Отговор
    Озоновата дупка я затворихме, и на Глобалното затопляне ще му видим сметката в скоро време.
  • 5 ЧЕКМЕДЖЕТО НА МАФИЯТА

    4 0 Отговор
    ами бойковата мафия като изсече горите в българия, така и другите мафии в другите държави. НЯМА ГОРА, НЯМА ВОДА ВСИЧКО СТАВА НА ПУСТИНЯ. ПОЖАРИ. ЕТО ТИ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ. ВСИЧКО Е СВЪРЗАНО. СВЕТОВНАТА МАФИЯ С КЛОН БОЙКОВАТА МАФИЯ УНИЩОЖАВАТ ПЛАНЕТАТА. ГРЕТКЕ ЗАЩО МЪЛЧИШ ?
  • 6 А, не,

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "хахахаха":

    у нас е с няколко туби нафта.... и да живее дърводобива на ДПС и ГРОБ!
  • 7 Гошо

    2 1 Отговор
    Снега дето валя миналата седмица там и той е резултат от глобалното затопляне
  • 8 Бай Манчо

    1 0 Отговор
    ако не е глобалното затопляне и топенето на ледовете ще е озоновата дупка - всъщност и тя се оказа поредното медийно плашило за да направят пари няколко корпорации - как изведнъж се затвори в момента в който забраниха старите фреони и пуснаха новите доста по скъпи . Най-накрая пак ще се окаже , че е умишлен палеж или по невнимание но това няма да се съобщи изглежда , че вече и полицията когато не може да си свърши работата просто го слага в графата : глобално затопляне.
Новини по държави: