Last news in Fakti

14 Септември, 2020 21:21 1 924 1

Законопроектът за вътрешния пазар влиза в британския парламент въпреки критиките

  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • ес

ЕС даде ултиматум в петък на Лондон да се откаже от законопроекта до края на месеца и заплаши Борис Джонсън със съд

Законопроектът за вътрешния пазар влиза в британския парламент въпреки критиките - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В британския парламент около полунощ българско време предстои гласуване на първо четене на спорния Законопроект за вътрешния пазар. Мярката предвижда промяна на части от подписаното през януари споразумение за Брекзит, което ЕС определя като нарушение на международните норми. Не само в Брюксел, но и Лондон се засилват критиките срещу Борис Джонсън, като вече пет бивши премиери го призоваха да се откаже от проектозакона.

Консерваторите Тереза Мей и Джон Мейджър и лейбъристите Тони Блеър и Гордън Браун осъдиха плановете на правителството. Погазване на международните закони и накърняване на репутацията на Обединеното кралство като играч на международната сцена са само част от аргументите на бившите премиери.

Днес към тях се присъедини и Дейвид Камерън, при който, всъщност, се проведе референдума за Брекзит през 2016 година:

"Прокарването на законодателен акт в парламента и след това нарушаване на задълженията по международен договор е последното нещо, за което трябва да се мисли. Това може да бъде абсолютно крайно средство. Така че аз имам своите опасения по отношение на предложеното", посочи бившият премиер.

И докато това все пак са бивши премиери и с изключение на Тереза Мей, недействащи политици, то доста по-тежко прозвучаха думите на депутата Джефри Кокс, бивш главен правен съветник на правителството, че няма да гласува мярката, защото Борис Джонсън съвсем „безсъвестно“, по неговите думи, наврежда на британската международна репутация.

Междувременно още един депутат от Консервативната партия Рехман Чищи, който е специален представител на премиера по въпроси на религията, подаде оставка след изявление, че не може да подкрепи спорния законопроект за вътрешния пазар, който нарушава международните норми.

Така че се заформя бунт в редиците на торите.

Лейбъристите по-рано заявиха, че няма да подкрепят проектозакона. Внушителното мнозинство от 80 гласа на торите обаче предполага, че поне на първо четене, късно тази вечер, все пак проектозаконът ще бъде гласуван в Камарата на общините. Има обаче съвсем основателни очаквания, че той няма да мине в Камарата на лордовете, където консерваторите нямат мнозинство, а някои техни благородници вече реагираха доста остро на плановете.

Критиците на правителството не приемат аргумента, че законът е застрахователна политика в случай на Брекзит без сделка за запазване целостта на кралството, при положение, че се погазват поети задължения в международни документи.

ЕС даде ултиматум в петък на "Даунинг стрийт" 10 да се откаже от законопроекта до края на месеца и заплаши Борис Джонсън със съд.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    1 0 Отговор
    Каквото им кажат САЩ това ще направят.
Новини по държави: