Last news in Fakti

17 Септември, 2020 09:25 2 216 7

Повдигнаха обвинения на Мария Колесникова

  • беларус-
  • мария колесникова-
  • обвинения-
  • опозиция-
  • александър лукашенко

Тя е обвинена в застрашаване на националната сигурност

Повдигнаха обвинения на Мария Колесникова - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Властите в Беларус повдигнаха обвинения на опозиционния лидер Мария Колесникова за подкопаване на националната сигурност. Според следователите тя публично е призовавала за завземане на властта и насилствена промяна на конституционния ред и може да получи от две до пет години затвор, предаде bTV.

„Беларус поиска нови оръжия от Русия“, заяви президентът Александър Лукашенко. „Помолих руския президент за доставка на няколко вида оръжия. Последните събития ни показаха, че трябва да сме по-смели в защитата на интересите както на Беларус, така и на Русия“, добави той.

В същото време правозащитниците предупреждават, че действията на властите в Беларус могат да се разглеждат като престъпление срещу човечеството. „Има повече от 500 случая и това е само върхът на айсберга. Това, което видяхме след изборите, е систематично, планирано и умишлено изтезание от страна на държавата“, заяви генералният секретар на Световната организация срещу изтезанията – Гералд Щаберок. Ситуацията ще бъде разгледана от Съвета за човешките права към ООН в петък. Очакванията са да бъде въведен строг мониторинг на кризата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    8 1 Отговор
    Когато защитаваш страната си от външни попълзновения,така се прави!И никой не задава въпроса защо няма лидери,които да не са за затвора.Макр че то май и по света е така - всеки,преди да поиска властта,е направил такова досие,че е въпрос на време и желание да се озове от другата страна на решетките.
  • 2 Антимилиционер

    8 2 Отговор
    Браво. Продажната соросня ще го яде.
  • 3 Rsdo

    2 6 Отговор
    Смее ли някой в Беларус да свие юмрук и да каже мутри вън?
  • 4 Р.Вагнер..

    3 4 Отговор
    Лукашенко е истински лидер,,ТРЯБВА БАЦИ ДА РАБОТИ ПОВЕЧЕ С НЕГО...ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ..ЗАВИНАГИ.!!
  • 5 big

    7 0 Отговор
    Колесникова лидер, Тихановска и тя лидер, а вота за тях я има я няма 5%! Явно нямат поддръжка от беларусите, затова се намесват лицемерите от Запад и САЩ!
  • 6 Скептика

    3 0 Отговор
    Не знаех, че има и такава организация, чак и председател
  • 7 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    Само така. И забрана на всички деистващи на територията на Беларус НПО-та.
Новини по държави: