18 Септември, 2020 13:55 2 336 12

Границите остават отворени въпреки предупреждението на Лукашенко за „война”

  • беларус-
  • война-
  • граница-
  • александър лукашенко-
  • русия

Според Минск протестът срещу спорното преизбиране на Лукашенко се ръководи от Запада

Границите остават отворени въпреки предупреждението на Лукашенко за „война” - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Границите на Беларус остават отворени ден след като президентът Александър Лукашенко заяви, че ги затваря и че може да избухне "война" със съседни страни, които според беларуския президент подклаждат протестите срещу него, предаде AFP.

Беларуските гранични войски съобщиха в акаунта си в "Телеграм", че контролът е засилен и "са разположени тактически подкрепления", но "контролните входни и изходни пунктове функционират". Лукашенко вчера обяви, че мобилизира "половината" армия по границите с Литва, Латвия, Полша и Украйна и ги затваря поради заплаха от "гореща война". "Не искам Беларус, Полша или Литва да се превърнат в театър на бойни действия, където ще се решават чужди проблеми", каза той, цитиран от БТА.

Според Минск протестът срещу спорното преизбиране на Лукашенко се ръководи от Запада и западните съюзници стремеж да си послужат с Беларус като трамплин за действия срещу Русия. Лукашенко вече неколкократно мобилизира войските по границата срещу хипотетични заплахи от страна на съседни държави, включително през това лято от страна на Русия.

След като цяла пролет обвиняваше Русия, че иска да се отърве от него, за да превърне страната му във васал, Лукашенко направи завой на 180 градуса, за да получи подкрепата ѝ срещу масовите протести с искане за оставката му, започнали след изборите на 9 август. Недоверчива в началото, Москва го увери, че ще го подкрепи, и сега приема, че протестите се ръководят от Запада начело с американците.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    18 2 Отговор
    Това е вярно за външната намеса на ЕС, който инициира санкции или подкрепа за опозиционери,в Беларус,но не взима такива мерки срещу по-големия диктатор в ЕС Мутрашенко от БГ. Смешно е Лукашенко да си измисля външна заплаха,като параван за укрепване на властта.
  • 2 Хаха

    9 16 Отговор
    Тези примитивни диктатори направо са в параноя от страх от собствените си народи
  • 3 Мнение

    10 0 Отговор
    Щом се говори за война, ми става ясно, че намеренията са, да бъдат принудени нежелаещите, да се съобразяват с нечия политика, а война заради такова нещо, е страшна глупост, поради факта, че хора винаги ще има, но тези, които пращат други в огъня заради егоизма си, е истинско падение

    Коментиран от #4

  • 4 Рико

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Патриотичната карта е много стара,много прозрачна,но винаги минава!Ако си скаран с някого от твоята махала и някой каже - от съседната ни нападат,веднага ще забравите спора.
  • 5 Stéphanie 🎲

    2 9 Отговор
    Каква трагикомедия само,Лукашенко е добре инструктиран от другаря Путин."Лукашенко прави всичко възможно да повлече и Путин след себе си". Лукашенко дори се гордее с авторитаризма си, както казва самият тои , че е „по-добре да си диктатор, отколкото гей“.Русия също е усъвършенствала изкуството на дезинформация, както в страната, така и в чужбина. Продуцираните новини в руската държавна телевизия създават алтернативна реалност, в която Украйна е превзета от нацисти, гейовете са заплаха за децата, а Доналд Тръмп вероятно е доставчик на пандемията на коронавируса.😁Целта на този вид медийно излъчване не е да убеди руската общественост, че някое от тези неща е вярно, а по-скоро да остави хората „объркани, параноични и пасивни - да живеят в контролирана от Кремъл виртуална реалност."

    Коментиран от #6

  • 6 Такова тъпо

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Stéphanie 🎲":

    съждение скоро не бях чел. Само до преди няколко месеца в Беларус бяха заловенируски "терористи" обвинени в опит за преврат в Минск. Оказа се,че това е инсцинировка на украинците,а проблема на Лукашенко не в Русия а в Полша и Украйна подкрепяни от Литва тикани всички от краварите с едничката цел да превърнат Беларус както Украйна в територия-плацдарм за разполагане на ракетите си и да си разиграват коня сввободно по цялата западна граница на Русия. В случая обаче не прецениха,че беларусците не са от едно смръдливо тесто,като поляци,литовци и украинци и подай задници като тях за шепа центове,а достойни хора защитаващи своята независимост и достойнство. А, тези които мътят водата са все в разход извън страната и само квичат като ощипани девици каквито пък отдавна не са.

    Коментиран от #7, #8, #10

  • 7 барчо

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Такова тъпо":

    Поляците са отвратителна пасмина. Ако си направиш справка ще видиш, че по времето на ВСВ най-много, най-жестоките лагери и концлагери на смъртта са били на полска теритосия, като копоите в тях са били поляци. Ще подам сламка - над 120 броя лагери. Например Треблянка е с 80 подлагери на различни места. Та поляцете си гонят свои териториални интереси и мътят водада колкото се може повече. Само че не си правят сметката, че самите те може да попаднат в това блата и да се налапат смъртоносно с тиня.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 тсоГ

    3 0 Отговор
    Изключително Точен Коментар. "случая обаче не прецениха,че беларусците не са от едно смръдливо тесто,като поляци,литовци и украинци - Те тия Не са и тесто а няква мири злива сво лоч.
  • 10 тсоГ

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Такова тъпо":

    Изключително Точен Коментар. "случая обаче не прецениха,че беларусците не са от едно смръдливо тесто,като поляци,литовци и украинци - Те тия Не са и тесто а няква мири злива сво лоч.
  • 11 пара шут иста

    2 0 Отговор
    ЕС това целят,да дестабилизират норма. държави и да създават вой-ни,ама пара-шута нема се отвори
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: