Last news in Fakti

21 Септември, 2020 13:16 2 662 13

„Росатом“ разширява екипа за създаване на квантов компютър

  • росатом-
  • квантов компютър-
  • русия-
  • квантова технология

Човешкият капитал е основен ресурс за постигането на амбициозната цел за създаване на руски квантов компютър

„Росатом“ разширява екипа за създаване на квантов компютър - 1
Снимка: Shutterstock

„Росатом“ разширява екипа за създаване на руски квантов компютър, като в рамките на Международното училище за квантови изчисления в Научно-техническия университет „Сириус“ ще се създаде ключово звено за подбор на „цифрови“ таланти.

Проектът за създаване на 100-кубитов руски квантов компютър се реализира от „Росатом“, като работата на Международното квантово училище е първото образователно събитие, организирано след одобряването на пътната карта за развитие на направление „Квантови изчисления“.

„Росатом“ е не само изпълнител на пътната карта, но и координатор на усилията на руски и чуждестранни специалисти в квантовата сфера. Човешкият капитал е основен ресурс за постигането на амбициозната цел за създаване на руски квантов компютър, като за целта е планиран огромен обем работа по консолидиране на изследователски кадри. Корпорацията е координатор на дейността, като към момента са привлечени много научни екипи и руски университети. Планира се сътрудничество с технологични, индустриални и финансови партньори, като се очаква и включването на перспективни стартъпи.

„Квантовите технологии не са просто еволюция в областта на изчисленията, а чакан световен пробив в областта на цифровизацията, толкова значим, колкото бе руският атомен проект в средата на четиридесетте години на миналия век“, заяви Екатерина Солнцева, директор по цифровизация в „Росатом“ пред възпитаници на Международното училище за квантови изчисления, което започна работа в Сочи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    4 0 Отговор
    Екатерина Солнцева, директорКА по цифровизация в „Росатом“. 100-кубитов руски квантов компютър. КОЛКО, КАТО ИНФОРМАЦИЯ ЩЕ ДА Е ТОВА?

    Коментиран от #8

  • 2 Авеее

    4 4 Отговор
    Българският атомен проект нещо куца здраво. С двата си крака и двете патерици.
  • 3 Вълко Червенков

    6 17 Отговор
    Ватенки и компютър е оксиморон.Никога,на никакъв етап от развитието на компютърните технологии,чебурашките не са се доближавали на повече от 20 години назад във времето от водещите държави.

    Коментиран от #4

  • 4 Акхмет

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Вълко Червенков":

    Ти първо научи на кого е кръстен процесорът пентиум преди да плещиш глупостите си.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 МРГ

    7 15 Отговор

    До коментар #4 от "Акхмет":

    Какво се опита да кажеш пък ти бе трол русофилски ? Пентиум произлиза от латинска дума която означава "5".Пентиум процесорите са на Intel.Ако не бяха САЩ ,руснаците нямаше да знаят какво е процесор,камо ли компютър !

    Коментиран от #10

  • 6 Вълко Червенков

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "Акхмет":

    Ти първо изкарай диплома за средно образование и след това се опитвай да даваш акъл,неграмотник.
  • 7 реалиста

    3 4 Отговор
    като чуят рус. патриоти за доларес инсе подмокрят
  • 8 Математик

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    Еми, сигурно информацията ще е някъде към 100 кубика.
  • 9 Леле

    6 2 Отговор
    Всички изоставате и ще лапате....прахта на китайците. Те вече са напреднали значително. Изпратиха спътник в космоса и обмениха информация с него по квантов път. За тези които не са наясно ще обясня, че информацията в квантовия компютър ще се обменя в същия миг, независимо дали този който я приема е в съседната стая или в другия край на галактиката. Който първи направи квантовия компютър ще владее света.
  • 10 хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "МРГ":

    май и ти толкова знаеш...Винод Дам, индийски учен е измислил този процесор...и не е работил в САЩ, а в Индия
  • 11 Йозеф

    2 4 Отговор
    Ватниците първо да създадат 32 битов компютър, после квантов.
  • 12 Йозеф

    3 4 Отговор
    Ватниците първо да създадат 32 битов компютър, после квантов.
  • 13 бай Ой

    4 0 Отговор
    Американският технологичен концерн Google обяви, че е създал компютър, постигнал „квантово надмощие“, извършвайки за 200 секунди изчисление, което би отнело около 10 000 години на най-бързите суперкомпютри.

    Резултатите от тестовете на Google, проведени с помощта на квантов чип, разработен от него, бяха публикувани в сряда в научното списание Nature.


    та хората си ги ползват вечик тия кванти от години.Рашка решава на заседание че мислят да правят
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания