Last news in Fakti

22 Септември, 2020 14:20 1 893 5

Италианците подкрепиха съкращаването на броя на депутатите

  • италия-
  • референдум-
  • депутати-
  • джузепе конте

При избирателна активност от 54% положителен вот дадоха над 16 милиона души

Италианците подкрепиха съкращаването на броя на депутатите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Чрез провелия се двудневен референдум, италианците дадоха положителен отговор на допитването за съкращаване на депутатите в парламента от 940 на 600 души. Резултатът оправда предварителните очаквания.

С 69% „за” срещу 30% „против” италианците решиха съкращаване на депутатите в парламента – по-точно на членовете на Камарата на депутатите от 630 на 400 и на Сената от 315 на 200.

При избирателна активност от 54% положителен вот дадоха над 16 милиона души.

Тъй като референдумът се проведе по искане на „Пет звезди” когато негов лидер бе настоящия външен министър Луиджи Ди Майо, след резултата от допитването той каза:

"Различни сили, които се обединиха за отрицателен вот имаха за цел да уязвят правителството и мен лично. Обаче от днес се поема по нов път на възобновяването , за което трябва всички да сме единни. Първата стъпка е да се приеме нов, пропорционален изборен закон за доброто управление на страната".

Лидерът на Демократическата партия Никола Дзингарети, като представител на коалиционният правителствен партньор на „Пет звезди” от своя страна заяви:

"Много сме доволни от резултатите от референдума. Потвърждава се, че Демократическата партия е силата на промяната, гарант за обновяване и модернизиране на институциите. Казвам това, защото с успехът чрез референдума, започва сезонът на реформите съвместно с нашите съюзници".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фифи сладката

    6 1 Отговор
    Италианците казаха,а българите си мълчат.
  • 2 Бачо Киро

    10 1 Отговор
    Мани ги италианците, аз викам нашите да ги направим 500. Кво като сме 10х по-малко и с 3х по-малка територия.

    Коментиран от #3

  • 3 Чук Ундуров

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    Може и 1000, важно е да се усвоява бюджета

    Коментиран от #4

  • 4 На ББ нощното шкафче

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Чук Ундуров":

    А аз какво ще ям ?
  • 5 Зевс

    2 1 Отговор
    Браво на италианците за втори път си намаляват депутатите. А Бойко Борисов иска да ги увеличи с велико народно събрание и да станем като Турция управлявани от олигарх мафиот с велико народно събрание
Новини по държави: