Last news in Fakti

22 Септември, 2020 16:23 2 112 8

Арктическият лед се сви до второто най-ниско ниво, откакто има данни

  • северен полюс-
  • арктика-
  • лед-
  • глобално затопляне

Засиленото топене се дължи на топлинната вълна в Сибир през пролетта и естествено климатично явление в Арктика, както и на затоплянето от изгарянето на изкопаеми горива

Арктическият лед се сви до второто най-ниско ниво, откакто има данни - 1
Снимка: shutterstock

Ледът в Северния ледовит океан се сви до второто най-ниско ниво през лятото, откакто се събират данни, заради глобалното затопляне и природни сили, съобщиха световните информационни агенции, предаде БТА.

Покритата с лед океанска площ над Северния полюс, Аляска, Канада, Гренландия и Русия достигна най-ниската си стойност за лятото - 3,7 милиона кв. км миналата седмица, след което започна да се увеличава.

Арктическият морски лед достига минимума си през септември, а максимума - през март, след зимата.

Тазгодишното топене отстъпва по мащаби само на 2012 г., когато ледът се свива до 3,4 милиона кв. км по данни на американския Национален център за наблюдение на снеговете и ледовете, който събира спътникови данни от 1979 г.

През 80-те години на миналия век ледената покривка е с около 2,7 милиона кв. км по-голяма от сегашните летни нива.

Засиленото топене се дължи на топлинната вълна в Сибир през пролетта и естествено климатично явление в Арктика, както и на затоплянето от изгарянето на изкопаеми горива, каза директорът на центъра Марк Серезе.

Температурите през по-голямата част от годината са били с 8 до 10 градуса Целзий над нормалните в Сибир.

Затоплянето на Арктика и топенето на плаващия лед се отразяват и на климата на юг, като променят теченията и вълните. На това се дължат и повечето зимни бури в източните части на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изгъзиците

    8 1 Отговор
    Важното е да се продава петрола, пък после Потоп, богаташите поръчват политиката, още в началото на 20 век най-големите американски магнати разбират за огромните залежи от полезни изкопаеми в Русия, тяхна работа е болшевишката революция, Ленин . . . от там Комунизмът /включая нашите панелки и нашето детство в тях . . .

    Коментиран от #5

  • 2 Бачо Киро

    8 4 Отговор
    Голям праз... Нормални цикли на Земята.. По земите на викингите едно време са отглеждали лозя, от векове няма такива филми там. Сега явно пак идва ред на затопляне.

    Коментиран от #4

  • 3 Наташа Винокурова

    4 1 Отговор
    Е така е. Природата с пари не мобеш я купи!!!
  • 4 Гаргамел

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    Да да, и до ден днешен изравят по някоя бутилка праисторически VSOP
  • 5 Stéphanie 🎲

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Изгъзиците":

    Не те знам кой си шапка ти свалям ,прав си 👍.Забрави Дубай с петрол и околностите 😉какво ще правят ? Спомени ,спомени от тях остана само спомен учи та да се махнеш от България.Колкото и да е грозно написано и алергията на кестените от мъхчетата всяка година.
  • 6 Ново 20

    4 1 Отговор
    А по времето на динозаврите хич не е било топло, затова били целите в люспи. А отчитане на температури официално от 200 години. Но учените удобно го пропускат. Понеже трябва да се плашим и да плащаме. За замърсяване с пластмаси и други химии нито дума да не засегнат корпорациите
  • 7 Други учени

    4 0 Отговор
    скоро се хвалеха за разкрита древна гора на Антарктида. Гренландия, зелена земя защо ли се нарича
  • 8 Рошко

    7 0 Отговор
    Изсечете всичките гори, натровете всички реки и езера, и после яжте долари яхти и хотели