Last news in Fakti

17 Септември, 2020 18:28 1 960 9

Европейската комисия предлага намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г.

  • ек-
  • парникови газове-
  • глобално затопляне

За да постигне новата цел, Европейският съюз ще трябва да увеличи допълнително енергийната ефективност и дела на енергията от възобновяеми източници

Европейската комисия предлага намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. - 1
Снимка: shutterstock

Европейската комисия представи своя план за намаляване на емисиите на парникови газове в ЕС с поне 55 % до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. информираха от Европейската комисия.

Новата цел се основава на цялостна оценка на въздействието на социалните, икономическите и екологичните последици. Оценката показва, че този курс на действие е реалистичен и осъществим. Повишената амбиция също така подчертава трайната водеща роля на ЕС в световен мащаб преди следващата конференция на ООН по въпросите на климата (COP26).

Днес Комисията внесе изменение в предложения Европейски законодателен акт за климата, което включва целта за намаляване с поне 55 % на емисиите до 2030 г. като стъпка към целта за неутралност по отношение на климата до 2050 г. и прикани Парламента и Съвета да потвърдят тази цел от 55 % като новия национално определен принос на ЕС по Парижкото споразумение, посочи законодателните предложения, които трябва да бъдат представени до юни 2021 г. за изпълнение на новата цел.

Наред с Плана за постигане на целта за климата до 2030 г. и неговата оценка на въздействието днес Комисията прие също оценка на националните планове на държавите членки в областта на енергетиката и климата за периода 2021—2030 г.

Оценката на Комисията показва, че ЕС е на път да надхвърли сегашната си цел за намаляване на емисиите с най-малко 40 % до 2030 г., особено благодарение на текущия напредък в разгръщането на енергията от възобновяеми източници в Европа.

За да постигне новата цел от 55 %, ЕС ще трябва да увеличи допълнително енергийната ефективност и дела на енергията от възобновяеми източници. Това ще бъде предмет на допълнителни консултации и анализ преди представянето на законодателните предложения от Комисията през юни 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 без смисъл

    15 0 Отговор
    Европа ще си съсипе икономиката, докато САЩ и Китай ще продължават да бълват пушеци и да тровят планетата, която е една.

    Никакъв смисъл от това.
  • 2 питащ

    8 0 Отговор
    Възобновяеми източници ? кои по точно са те и какви инвестиции са необходими, пак го набутаха на по бедните държави, а газа дето е най евтин да си стои в запас ???
  • 3 Николай

    9 0 Отговор
    Зелена мафия
  • 4 Много Гейско

    8 0 Отговор
    Значи САЩ,Китай и Индия могат да си пушат а само ЕС да се самоунищожават със скъпа продукция. Същото е и с емигрантите. САЩ строи 5 метрови стени а праща тук НПО-та и кораби да донасят мамби.

    Коментиран от #5

  • 5 И друго

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Много Гейско":

    Те си търгуват нефт и газ с Русия а слагат санкции на Европа за търговия. Нещо не я разбирам тая "ДЕМОКРАЦИЯ-ПЕДЕРАЦИЯ.
  • 6 Анонимен

    8 0 Отговор
    Не разбирам какъв е този неистов напън в Евросъюза за унищожаване на икономиката . Сякаш тази комисия е сложена от някаква враждебна сила чиято цел е да разсипе Европа . Не си правете илюзии - технологичен скок не става с политически средства. Единствения начин да се намали въглеродния отпечатък е да се намали чувствително човешката дейност - производство , транспорт , потребление . В превод - спадане на жизнения стандарт . Хора които нямат автомобили , не летят със самолети , живеят цяло семейство в една стая , носят дрехите докато им се скъсат и кръпките, ядат само по веднъж на ден и то без месо имат най-нисък въглероден отпечатък - такова бъдеще ли желаете за себе си и децата си за да "спасите планетата "
  • 7 Az2020

    7 0 Отговор
    На Европа се дължат 9.1% от въглеродните емисии. Факт! Убиването на икономиките в ес няма нищо общо със спасяване на планината или нещо подобно.
  • 8 ЕС тъпо

    4 0 Отговор
    и упорито продължава да се занимава с глупости и да игнорира важните и наболели проблеми.
  • 9 Урааааа

    2 0 Отговор
    Ще имаме ваканция.
    И няма да ходим на работа
Новини по държави: