Last news in Fakti

23 Септември, 2020 12:44 1 982 23

Ердоган призова за реформи в ООН

  • турция-
  • оон-
  • реформи-
  • реджеп ердоган

Ердоган каза, че коронавирусната криза е повлияла неблагоприятно на динамиката на конфликтите по света

Ердоган призова за реформи в ООН - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Има спешна нужда от прилагане на „всеобхватни и значими реформи“ в ООН, като се започне с преструктурирането на Съвета за сигурност на ООН, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред Общото събрание на организацията, предаде БГНЕС.

„Видяхме колко неефективни са съществуващите глобални механизми по време на тази криза. Беше очевидно, че отне седмици, дори месеци, докато Съветът за сигурност – най-важният орган за вземане на решения на ООН, включи пандемията в своя дневен ред. По този начин отново видяхме верността на тезата „че светът е по-голям от пет държави“, за която аз се застъпвах години наред от тази трибуна“, каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той заяви, че съдбата на човечеството не може да бъде оставена на милостта на ограничен брой държави. „Трябва да предоставим на Съвета по-ефективна, демократична, прозрачна и отчетна структура и функциониране. По същия начин, ние трябва да укрепим Общото събрание, което отразява общата съвест на международната общност“, призова турският президент. „Турция е в челните редици на усилията за борба с пандемията в Г-20, Тюркския съвет, Организацията за ислямско сътрудничество и други платформи”, каза той и подчерта, че Анкара е предоставила помощ на 146 държави в началото на пандемията.

Ердоган каза, че коронавирусната криза е повлияла неблагоприятно на динамиката на конфликтите по света и е увеличила уязвимостта на хората в света. „Съжаляваме, че призивът на генералния секретар на ООН за глобално хуманитарно прекратяване на огъня, който също подкрепихме, не даде конкретни резултати“, заяви той. По повод войната в Сирия Ердоган каза, че разкъсаната от гражданската война страна „продължава да представлява заплаха за сигурността и стабилността на нашия регион“.

Той каза още, че международната общност не може да намери „постоянно решение на сирийския въпрос, без да приеме същото принципно отношение и решителна позиция срещу всички терористични организации“. „За всички нас трябва да бъде приоритет да разрешим конфликта в Сирия въз основа на пътната карта, одобрена в Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН. „Днес страни като Турция, които са дом на най-голям брой бежанци, спасяват достойнството на цялото човечество, докато някои държави, включително някои европейски държави, за съжаление нарушават правата на бежанците и търсещите убежище“, твърди Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 101

    16 19 Отговор
    Този си оправи всичко в страната- инфлацията, външнополитическите отношения, и започна да се занимава с ООН.

    Коментиран от #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българина

    14 13 Отговор
    Гладна кокошка, просо сънува. :-)
  • 4 btv comedy

    6 11 Отговор
    Сякаш от телевизора са пуснали Jigsaw хихи :D

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Тошо

    24 4 Отговор

    До коментар #4 от "btv comedy":

    Много е прав Ердоган за компрометираното ООН.
  • 6 Анонимен

    24 5 Отговор
    Израелския посланик напусна с бързи крачки след като Ердоган отново обвини Израел в "изтребление и геноцид" над Палестина.

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Димократ

    5 17 Отговор
    Сега като опъне и два реда сополи задето го псували от ''Димократията''...абе ''убава''работа, ама турска. Както казваше един наш велик българин-''Кво ша реформираш па ти бе. Ми ти немаш пари бе, кво ша реформираш със скъсаните шалварки'' Когато почнеш да плащаш най-големите вноски в ООН, тогава ще имаш правото да реформираш.
  • 9 Ташунко

    16 0 Отговор
    ООН е създадено от евреи за евреи,дори сградата е подарък от Рокфелер. Там само еврейския интерес е актуален,а какво се случва с другите за тях не е важно.
  • 10 ООН ЛИ ?

    6 1 Отговор
    ОООООООООООООО...НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ !?
  • 11 Surko

    22 3 Отговор
    Ако тези думи ги бе изрекъл друг,а не турчина форумците щяхте да пишите хвалебствия. Затова сте кофти матриал както каза Вожда ви.
  • 12 Ай стига бе

    6 18 Отговор
    Долара стана вече 8 лири. И той дава акъл на другите. Когато 1 лира стане 8 долара тогава учи другите.

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Аарон

    1 12 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Обетована земя е земята на евреите и палестинските араби са изкуствено създадени и идвам много по късно.
  • 14 Гост

    15 4 Отговор
    Няма значение, какво вие говорите, защото сте НИКОЙ, кой взима нещо от вас на сериозно? Дали образование, дали икономика, дали здравеопазване, дали култура, дали история...всичко българско е ПРОПИТО С ИНТРИГИ! А Султана за това е Султан!
  • 15 ХХХL

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ай стига бе":

    Тъпунчо да ти има логиката,а какво ще кажеш тогава за японската йена ?! Акъл море патки пасе.

    Коментиран от #18

  • 16 ЕРДО

    10 3 Отговор
    е строил босовете на Съвета за Сигурност на ООН и им чете конско евангелие, за ужас на Балканските хамелеони и тем подобни влечуги.
  • 17 FX спа

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ай стига бе":

    $ / ¥ 105. Как ти звучи съотношенито USD/JPY ??? Или по твоя смотан критерий Япония е слаборазвита страна ?! "Умник"

    Коментиран от #22

  • 18 Леле

    3 10 Отговор

    До коментар #15 от "ХХХL":

    Ха-ха-хааааа, с Япония ли ще се сравнявате, бе? Леле, такъв филм не съм гледал - самурай срещу башибузук, ужас!

    Коментиран от #21

  • 19 Име

    6 0 Отговор
    Ааа Ердо и Меркел нещо в унисон призовават за реформи в оон. Има нещо гнило🤔
  • 20 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "101":

    Само Бойко пеевски доган ша оправят светът
  • 21 Ам чи те

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Леле":

    самураите и башибозуците отдавна върлуват в България. Да видим какво ще остане от Задунайския Вилает на Щатите.
  • 22 Економист

    1 10 Отговор

    До коментар #17 от "FX спа":

    Ти като се правиш на разбирач, Fx разбирач при това, я кажи в коя категория е турската лира и защо,и съответно-йената...да си чувал нещо за рискови валути..за ''мейджъри''..? И как са котировките във времето на лирата и на йената. По какви причини турската лира загуби над 75% за пет -шест години от стойността си, а турските държавни ценни книжа упорито си стоят в графата ''джънк''( боклук) и не мърдат от там от десетилетия ..и не ми излизай с номера че девалвираната валута помагала за износа. Да, помага, само че за сметка на обедняването, мизерията и евтината работна ръка на туземците...Щяла била Турция да стане енергиен тигър..като чух това от ''Великия'' Ердоган и умрех от смех....Тигър, който внася 98% от енергоносителите..как ли пък не. Я не се изказвай неподготвен, че предизвикваш само насмешки.

    Коментиран от #23

  • 23 Пий бързо хапченцата

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Економист":

    Ония розовите ...хохохо
Новини по държави: