Last news in Fakti

30 Септември, 2020 14:54 2 072 15

Турция готова за преговори с Гърция

  • турция-
  • преговори-
  • гърция

Страната обяви своите условия

Турция готова за преговори с Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Турското правителство е готово на диалог с гръцките представители. Това обяви турският държавен глава Реджеп Ердоган в писмо до ЕС, съобщи Катимерини.

Посланието е адресирано до председателите на европейски институции и до отделните страни. Турското правителство има две водещи цели.

Настоява се за разпределение на морските граници по справедлив и честен начин. Това трябва да бъде направено в съответствие с международното право.

Търсят се и равни права за кипърските турци. Това визира най-вече ресурсите в региона.

Правителството на Гърция вече обяви готовност за разговори. Оттам също имат условия, които ще бъдат разгледани.

Водят се преговори за среща.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щом има условие

    11 8 Отговор
    Да е справедливо и според международното право, както и да се гарантират равни права на всички кипърци гърците няма да се съгласят. Те искат всичко за себе си според гръцкото международно право според което всичко е гръцко.

    Коментиран от #7

  • 2 koпа

    16 6 Отговор
    Това е да си лидер който умее да си защитава националните интереси.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 12 Отговор
    ЕРДО е психопат

    Коментиран от #5

  • 4 всъщност

    7 13 Отговор
    няма да има реален диалог, турция не иска диалог, ще намери възможност да напусне масата. иска да наложи своите виждания чрез демонстриране на военна мощ, извън международното право. това както се разбира не се приема, нито може да бъде наложено. турция няма силата за това. така че, ако остане, означава, че ще е отстъпила поради финансова слабост.
  • 5 По добре е

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    от бойко.
  • 6 АНОНИМЕН

    4 1 Отговор
    който сее ветрове жъне бури😫😫😫
  • 7 Бачо Киро

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Щом има условие":

    Абе международното право нали е между народите? Е как гърците са криви, а народите са зад тях? Чудна работа ... Ти нормален ли си, че при държава, която има над 1000 острова, турците трябвало да имат територия, която е навътре между гръцките острови? Ако не беше вода, а островите бяха градове, пък водата беше пустиня, турците трябваше да си имат разни бази в пустинята примерно между градовете? Що за идиотщина? Нормално е крайните острови да очертават логична гранична линия, няма как да стане ти да имаш право да си ходиш на по 200 морски мили навътре ... Същата тъпотия в Черно море, имали били права да дупчат до Дунава, пред Румъния ... За там какво ще ни излъжеш? Че е нормално Турция да има права до румънския бряг, понеже било ДО 200 морски мили? Ключовата дума тук е ДО, законът не казва 200 морски мили, а ДО 200 морски мили. Демек може да имат права до толкова, ако не нарушават други и имат открита водна площ. Всичко останало са турски тъпотии.

    Коментиран от #8, #12, #13

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бачо Киро":

    наборе всичко е интереси а войната е бизнес умират невинни хора защщото светът се управлява ог психопати
  • 9 Info

    6 7 Отговор
    Незабавна подготовка от предстоящата среща на върха на Европейския съюз за санкции срещу Турция за неприемливото й поведение спрямо държавите-членки на ЕС, включително заплахи от война, окончателното спиране на преговорите за присъединяване на ЕС с режима на Ердоган и спирането на предприсъединителна помощ за Анкара, настоява в изявленията си днес, Лукас Мантъл, евродепутат от управляващата Народна партия на канцлера Себастиан Курц. Санкциите на Европейския съюз срещу Турция трябва да бъдат подготвени незабавно, те са логична последица и те трябва да могат да влязат в сила незабавно, ако преговорите с Гърция за пореден път са просто маневра от турското ръководство и ако Ердоган продължи да нарушава международното право в ущърб на държавите-членки на ЕС, Гърция и Кипър, каза той.

    Коментиран от #11

  • 10 Анонимен

    4 8 Отговор
    Пак излязаха платените бълг. турци за да ни "информират" как Турция е справедливо да завзема територии на всичките си съседи, че и не само на съседите си.
  • 11 koпа

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Info":

    Правилно че е казал той,не важи нищо за Турция,първо ЕС да спре да подкрепя терористите ПКК и Фето ,после да има думата му някакво значение иначе ще си остане на каза той.
  • 12 Явно пипето не ти стига

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бачо Киро":

    Правиш ли разлика между територия и акватория? Едното идва от думичката Тера, която значи земя, а другата която съм сигурен, че знаеш, за разлика от първата идва от думичката аква, която значи вода. Хайде сега опитай отново...

    Коментиран от #14

  • 13 Тъп, по-тъп, бачо киро

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бачо Киро":

    Айде сега отвори една карта на Черно море, и виж къде сондират турците. Сигурно ще останеш доста учуден като разбереш, че мястото на което сондират е по-близо до турският бряг отколкото до български или румънски, въпреки, че се намира срещу устието на дунава. Елементарни познания по география за 7 клас. Изкласил ли си до толкова?
  • 14 GoikoMitichdoide

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Явно пипето не ти стига":

    Кажи му Реджеп Иведик и не го обиждай.Акваторията е част от територията демек аква водата на земята .Марица Арда Тунджа се събират в рдно при Одрин ,ДЕМЕК ТЪЙ КАТО АКВАТОРИЯТА НА ТЕЗ РЕКИ ПТЕМИНАВА ПРЕЗ ПЛОВДИВ КЪРДЖАЛИ КАЛОФЕР ТОВА ДАВА ЛИ според теб да Турсикито да има претенции за нешо в тез земи????Тъй като са свързани с една акватория Заплатите във ВИЕНА ТРЯБВА ДА СА ТАКИВА И ВЪВ ЛОМ????РЪДЖЕБ АБИ Я СИ ГЛЕЙ МА на Флъка .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: