Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 07:38 4 075 49

Европарламентът ще обсъди дали България е правова държава

  • еп-
  • ес-
  • българия-
  • правова държава-
  • върховенство на закона-
  • протести-
  • брюксел

Предлага се новите годишни доклади да съдържат ясни препоръки за всяка държава, придружени със срокове и цели за изпълнение

Европарламентът ще обсъди дали България е правова държава - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският парламент ще обсъди тази вечер на заседанието си в Брюксел състоянието на правовата държава и основните права в България. Това показва дневният ред на сесията.

Също днес евродепутатите ще се запознаят с доклад за създаване на нов европейски механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. ЕП очаква този механизъм да въведе законово задължение всяка година да се изготвя доклад за положението по тези въпроси в ЕС. Евродепутатите ще се запознаят и с възможностите занапред състоянието с върховенството на закона да бъде обвързано с отпускането на средства от общия бюджет.

В доклада се уточнява, че новият механизъм следва да замени съществуващите средства за наблюдение, сред които и механизма за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо България и Румъния. Предлага се новите годишни доклади да съдържат ясни препоръки за всяка държава, придружени със срокове и цели за изпълнение, и да бъдат последвани от годишни или спешни доклади, предаде БТА.

В предходното десетилетие бяха нанесени нагли удари по ценностите на ЕС в няколко държави, посочват вносителите. ЕС е изправен пред невиждана и нарастваща криза на основните ценности, и това застрашава дългосрочното му оцеляване като демократичен проект за мир, се допълва в текста. ЕП изразява дълбока загриженост, че в няколко държави от ЕС се увеличават и укрепват авторитарни и нелиберални тенденции, допълнително утежнени от пандемията от Ковид-19 и икономическата рецесия, както и от корупцията, дезинформацията и обсебването на държавата от частни интереси.
В четвъртък евродепутатите ще гласуват предложение за резолюция за България, изготвена от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания). В черновата на резолюцията се посочва, че документът разглежда въпроса с върховенството на закона и основните права в нашата страна.

Отбелязва се, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за Общността. Отправя се призив за задълбочено разследване на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в страната. Отчита се, че според оценки на международни организации състоянието на медиите в нашата страна се влошава и се множат посегателствата срещу журналисти.

Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите "за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация" у нас. Посочва се, че правосъдната система в нашата страна не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване отчетността на главния прокурор. Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори. В сряда се очаква ЕП да потвърди промените в състава на Европейската комисия след оттеглянето на еврокомисаря Фил Хоган (Ирландия). Предвижда се зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис да поеме и въпросите на търговията, а досегашният зам.-председател на ЕК Марейд Макгинес (Ирландия) да бъде назначена за еврокомисар по финансовите услуги.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Остав Джендер

    45 3 Отговор
    С тия гейзери ,всичко е ясно.От тях добро няма да видим.
  • 2 Зааа

    78 4 Отговор
    Правова е само за мутрите, само те имат права, а 6 милиона са под диктатурата на простака Бойко.

    Коментиран от #13

  • 3 Иван

    44 3 Отговор
    Браво и Оставка!
  • 4 Правова

    57 1 Отговор
    ли ? Пародия на държава , жалко за което , в ръцете на безродници, на които не им пука ни за нея , ни за народа ни , а в ЕС виждат богата баба с деменция , раздаваща им милиарди !
  • 5 Псевдоним

    52 3 Отговор
    Ситуацията е малко абсурдна. Борисов и компания са изпечени бандити. Съучастват с мафии от други държави, като например италианската и турската. А чиновниците от ЕС умират да се правят на невинни праведници. Поведението им е насочено по-скоро към "непослушни" лидери като Орбан. Критиките им са винаги обобщено към България и никога към конкретни лица и правителства.
  • 6 Ефективност и полза нулева

    51 2 Отговор
    Години наред наблюдаваха, правиха доклади и отправяха препоръки. И...нищо! Знаят много добре, че тук мафията си има държава, но вместо да спрат финансирането и да налагат санкции на правителството за всичките престъпления, те стоят безучастно и гледат как народът загива.
  • 7 Хрусчов ги нарече комунистите

    38 2 Отговор
    Хитрецците от софия преди години.....нищо не се е применило....управленската шайка и ядро са едни и същи крадци който се модифицират политически според международното положение и възможностите за грабене...народа не ги интересува тва е стадо от което само грабят и ако стане война ше го пратят да умира ...това е грозната истина
  • 8 Сачева народа казва ГЬОНСУРАТ!!!!

    30 2 Отговор
    Какво стана с 250лв помощ за 8 класник, дали сте на 18 000,дали се ама Догодина!!! Лъжете които дърта ц. .... Ка!

    Коментиран от #10, #22, #48

  • 9 Сск

    25 0 Отговор
    Широко отворени очи след изборите,независимо кой е на власт.30 години кой гласувал,кой не си траем и се самообвиняваме ,че ние сме ги избрали.Без контрол ,винаги и всички ще са маскари!

    Коментиран от #39

  • 10 Изкривено огледало

    34 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сачева народа казва ГЬОНСУРАТ!!!!":

    Сачева лъжеше толкова агресивно на интервюто, че напълно отрече данните и ги замени с измишльотини по герберски. Личеше си потресът на журналиста, който я питаше.
  • 11 Бай ганю

    27 1 Отговор
    Какво има за чудене, ние сме за пример по правова държава, всичките ни политици са с чисто минало честно забогатели, всеки е станал милионер с честен труд, всичко се прави и строи много качествено хората са предоволни и щастливи, толкова щастливи че вече не издържат и ходят извън граница да видят и работят колко са нещастни на запад,
  • 12 анонимен

    32 2 Отговор
    Гнусна гербажийска СГАН - ОСТАВКА.
  • 13 Оги

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Зааа":

    Явно 6-те милиона ги кефи диктатурата, иначе щяха да бъдат на площада. Щом си траят си заслужават съдбата. А на изборите пак ще гласуват за диктатора си.

    Коментиран от #27, #38

  • 14 Последния Софиянец

    28 3 Отговор
    Гешеф е позор! Оставка и затвор!
  • 15 Бат Бойко нощния бандит

    16 2 Отговор
    Имате право да ми пълните шкафчето!
  • 16 Азззззззззз

    18 6 Отговор
    Сатанинското творение ЕС ще се разпадне скоро.

    Коментиран от #21

  • 17 1234

    23 4 Отговор
    Този въпрос трябва да е приключен 2007. Предлагам да ни спрат фондовете или да ни изключат от ЕС до изясняването на положението с правосъдието. И без това нямаше рвферендум нито за нато ес и ез
  • 18 То е ясно

    18 4 Отговор
    Нема как да сме правова държава, щом нема бракове между обратните извратеняци.Това ще ни кажат от джендърската ЕК.
  • 19 Петолъчка

    16 5 Отговор
    България не е ПРАВОВА ДЪРЖАВА.
    От къде на къде ще разследват ПРИВАТИЗАТОРИ,ШПИ'ОНИ, ДРУГАРИ -ОЛИГАРСИ И ЧЕСТНИ ДС МИЛИОНЕРИ СПЕСТИЛИ С МНОГО ТРУД И ЛИШЕНИЯ ПО НЯКОЙ МИЛИАРД?!?
  • 20 Европарламента :доклада за България

    16 3 Отговор
    Него пиши те в "дипломатически стил" защото ние сме Балканска държава, вие критикувате Правителството, те казват, че ги Хвалите!!!! Използвайте Балканските наименования на думите и фактите::Крадене, Корупция, лъжа, бесзаконие, мафия. .... Защото официалните власти и Институции твърда, че ги Хвалите!!!!
  • 21 За РУСИЯ ли говориш?

    2 12 Отговор

    До коментар #16 от "Азззззззззз":

    ПИЗДИН ги..."оправи",. До 2~3 години и.. ПРИКЛЮЧИ с Руслямския ке'неф
  • 22 456

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сачева народа казва ГЬОНСУРАТ!!!!":

    Дали са на лилавите. Те са техните избиратели.
  • 23 един от многото

    16 3 Отговор
    Ще обсъди грънци , те отдавна са решили , че точно такива послушковци им трябват , като нашите управници. Иначе много им дреме за хората. Де що имаше по кадърни хора ги прилапаха и ерхалето го ползват както им падне и най вече ако трябва да се налагат някакви санкции. Някой вземал ли е някакво отношение , че половин България живее под минималния праг на бедност и то не в ЕС , а в България. Пълна порнография.
  • 24 един от многото

    12 1 Отговор
    Ще обсъди грънци , те отдавна са решили , че точно такива послушковци им трябват , като нашите управници. Иначе много им дреме за хората. Де що имаше по кадърни хора ги прилапаха и ерхалето го ползват както им падне и най вече ако трябва да се налагат някакви санкции. Някой вземал ли е някакво отношение , че половин България живее под минималния праг на бедност и то не в ЕС , а в България. Пълна порнография.
  • 25 Фаера

    12 5 Отговор
    Българино ЕС работи за себе си ти си роб там никой не може да ти определя съдбата България вън от ес
  • 26 НЕЕС

    19 3 Отговор
    На Европарламента и западняците не им пука за България. Те си обичат боковщината, затова си подържат такива марионетки.Десет години ЕС търпи да го крадат за да има повече бедни и послушни тук.ЕС ни направи само територия, всичко които произвеждаше тази държава се разруши и ни внася боклука и второ и трето качествени храни.
  • 27 гост

    17 3 Отговор

    До коментар #13 от "Оги":

    Какъв площад ,бе селски? Всички пред урните , а не , аз исках, но немах желание .Всички във форума се репчат , а в деня за избори отишъл за риба или за гъби ,или нещо друго .Ама видиш ли ,нямало за кого ,не е обяснение.
  • 28 Политици от по-стари и нови Партии!!

    15 2 Отговор
    Наясно сте как се осигоряват победите на ГЕРБ??? ЧИНОВНИЦИТЕ, ВДИГАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ ПОЛОВИН ГОДИНА ПРЕДИ ИЗБОРИ!! ОТГОРЕ НАДОЛУ ПО ЕРАРХИАТА НА ЧИНОВНИЧЕСКИТЕ СТРУКТОРИ СЕ НАПОМНЯ "ЗА КОЙ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТ" ТОВА СЕ ПРАВИ МНОГОКРАТНО!!! АКО ЗАГУБИМЕ НИЕ, ГЕРБ си отивате и вие!!!! Това се повтаря на всички избори, ТОВА Е Силата и Панацеята за изборните успехи на ГЕРБ!! РОМСКИТЕ ГЛАСОВЕ, КУПЕНИ НА ЕДРО, ПАРИ ПО РАЗНИ ПРОГРАМИ И ФАЛШИФИКАЦИИТЕ НА ПРОФ. КОНСТАНТИНОВ,. ТОВА Е УСПЕХА НА ГЕРБ, БУТНЕТЕ ЛИ ПЪРВАТА И ТРЕТАТА ЧАСТ НА "УСПЕХА," ГЕРБ СА ДО ТУКА, РАБОТЕТЕ В ТАЗИ ПОСОКА!!!!

    Коментиран от #33

  • 29 Ежко Бежко

    14 5 Отговор
    От коментарите виждам че има наивници вярващи в ЕС. Жалка заблудена маса от хора, слепи и глухи, без никакво аналитично мислене. Абсурдните политически решения на европейските бюрократи нагледно показват лицемерието и нечистите им амбиции. Моля не ме наричайте Путинист, рубладжия и какви още там глупости. И не ме пращайте в Русия. По-добре вие идете в Европа.
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ не е правова ДЪРЖАВА вижте кой ни управляват кой ни е министър председател кой ни е главен прокурор коя е председател на народното събрание вече 30 години разрушават унищожават нашата РОДИНА мачкат обикновения човек безработица глад болести беспаричие
  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    от капиталисти и олигарси справедливост няма
  • 32 Естествено че

    4 12 Отговор
    Не е правова защото мошеници като Нинова, Йончева, Гергов, Овчаров, Радев и др. са на свобода и даже са с имунитет !

    Коментиран от #36

  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Политици от по-стари и нови Партии!!":

    в кметства с кметове от герб администрацията е само от герб пример ГРАД ЛОМ КОЗЛОДУЙ и други

    Коментиран от #34

  • 34 чмч

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не смо в Лом , навсякъде е така. Кълнеш се във верност към ГЕРБ и ти се отваря парашута с работно место в обшщинската администрация или горското, или в полицията. Това е ГЕРБ.
  • 35 Европарламент

    3 3 Отговор
    Всичко е наред, няма нарушения, дори усещане за корупция няма. Спете спокойно.
  • 36 Бачо Киро

    10 0 Отговор

    До коментар #32 от "Естествено че":

    Тоя па ... Сикаджия му е премиер, той тръгнал останалите да коментира ...
  • 37 Шопо

    6 1 Отговор
    Ама вие от тия ли очаквате да свалят Бойко от власт,бе ?!!! Нали те го сложиха на тоя пост !!! Да сте чули нещо за ЕНП ???Е,те са мнозинството в ЕП и ЩЕ СИ ГО ПОДКРЕПЯТ !А вие турайте туршия ,че тежка зима ви очаква ! И блейте под прозорците на празния Министерски съвет ! Бееееееееееееееее....
  • 38 хеий

    2 7 Отговор

    До коментар #13 от "Оги":

    Открихме топлата вода, крайно време е да разберете че шест милиона не одабряват вашия начин за сваляне на правителство,независимо дали сте двайсет или петдесет хиляди,има си закони, ЗАТОВА ИЗЛЕЗТЕ МАСОВО ВСИЧКИ КОИТО ПРОТЕСТИРАТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ. а не да осирате и оплювате Бьлгария по света.
  • 39 АМИ ЧЕ

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Сск":

    Точно така вие сте млади бьдещето на Бьлгария е вьв вашите рьце,излесте всички на избори и гласувайте гласувайте за вас това което вие искате,защото има една приказка ,зада получиш трябва дадеш, това което става в момента е в ощьрб на Бьлгария,показахме си мрьсотията на целия свят, а кой е направи тази мрьсотия , ние и пак ние.защото едно правителство е такова каквото ние сме го избрали. затова имайте малко тьрпение и гласувайте.гласувайте.спрете да правите повече поразии на родината си,не се врьзвайте на приказките на старите пропаднали политици.бьдете себе си днес за да сте доволни утре.

    Коментиран от #41

  • 40 Ха ха ха ха ха ха

    3 3 Отговор
    Блааааа-бла бла бла блааааа....сиреч, гответе се за още един сет х30 години диктатура и геноцид с подкрепата на ЕС
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бесен

    5 0 Отговор
    За апелиращите, че трябвало да си търпим и чинно да чакаме изборите... Граждани, събудете се най-после! Народът два месеца излиза по площадите, за да свали мафията от власт. Дошло е време да разтърсим системата от самия й фундамент и да го променим с нормален такъв за изграждане на къщата, а не просто за поредните избори и след това далаверите да продължат по старому. Дошло е време политиците да схванат, че времето на безвремието свърши и който и да дойде след това, без значение ГЕРБ, БСП или Светия синод, вече нещата ще са различни и има народ, който не спи. Всеки следващ, който си позволи да краде, лъже и докарва народа до материална и морална мизерия, ще последва съдбата на тези.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Реалист

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Истинад ДО 41":

    И що сме тъпи ?
    Щото не щем като такива като теб да правим една и съща малоумна грешка 30 години подред?
    Бомба да унищожи Бг.?
    Събуди се аланкоолу :))))
    България отдавна е унищожена!
    Живеем/Ш в бананова република от 303-ия свят наречена с право-абсурдистан докато една Румъния стана като Западна Европа в сравнение с мутроландия.
    Пък ти върви,гласувай и продължавай да подкрепяш доказани престъпници и геноцида в бг.
    Тракай минуси колкото си искаш.
    Реалността няма да я промениш.
  • 46 Кой68

    1 0 Отговор
    Знаят ли тия дето ни критикуват какво е правова държава?Нима във едни отстълбовете на Европа-ФРГ,Франция и Англия се спазват човешките права?!В любимата на много САЩ-дали се спазват?!
  • 47 КРАДЦИ КАТ БОКО

    1 0 Отговор
    ПРАВОВА СМЕ -- БОЙКО ИМА ПРАВО ДА ТЕГЛИ ЗАЕМИ С МИЛИАРДИ И ДА СИ ГИ ХАРЧИ И КРАДЕ ..................... КАК ДА НЕ СМЕ ПРАВОВА НО ЧАК ПЪК ДЪРЖАВА ОТДАВНА НЕ СМЕ ! ......... НАЛИ НИ ОПРЕДЕЛИХА КАТО КЕНЕФ И ТО ПАК ТАМ , В ЕВРОПАРЛАМЕНТА , НЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ !
  • 48 Ха-ха

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сачева народа казва ГЬОНСУРАТ!!!!":

    Че кой е длъжен да ти издържа децата. Ходи и работи, ти за 250 лв ли ревеш всеки ден. Ясно сигурно си направил 10 чавета и чакаш 2500лв добре дошли. Това са пари от данъци на работния български народ. Който има деца да се грижи за тях. Ясно
  • 49 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ЗА НАС БЪРГАРИТЕ ТОВЕ Е : " ПРЕЗ К УРА МИ МЕНТЯТ " !!!! АКО НИ САНКЦИОНИРАТ -ЩЕ ВДИГНЕМ ТАКСИТЕ ЗА ПРЕМИНАВАНЕ НА ТЕХНИ СТОКИ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ И ЩЕ СИ КОМПЕНСИРАМЕ - АКО БОБЧО НЕ СЕ Г ЪЗИ !!!!!!!!!!!!
Новини по държави: